sunnuntaina, tammikuuta 08, 2006

Lisää terveystietoa viikolla 1/2006

Kirjoitettu 5.1.2006, 7.1.2006 ja 8.1.2006

Isoista D-vitamiiniannoksista hyötyä rinta- ja munasarjasyövän ehkäisyssä (Kaiser Network, 3.1.2006) D-vitamiinista on ilmestynyt harva se päivä hyviä uutisia. Tässä on taas tietoa D-vitamiinin hyödystä, tällä kertaa syövän ehkäisyssä. Myönteiseen sävyyn D-vitamiinista on kirjoittanut vuoden vaihteen molemmin puolin mm. American Journal of Public Health, New York Daily News, Daily Telegraph, Reuters. Tosin BBC News näyttäisi olevan skeptisimmällä kannalla ja vaativan lisää tutkimuksia yhteyden löytämiseksi D-vitamiinin ja näiden syöpien ehkäisyn välillä.

Alkoholi löytyy usean väkivaltarikoksen taustatekijöissä (Addiction 101: 100-108, 2006) Karolinska Institutetin (Ruotsissa) tutkijoilla on ollut käytössä väkivaltarikollisten materiaalia. Kun tutkittiin alkoholin osuutta näissä rikoksissa huomattiin, että väkivaltarikoksen riski oli 13-kertainen mikäli rikollinen oli nauttinut alkoholia. Ruotsissa kun ollaan, niin kannattaa myös lukea Forskning och Framsteg lehdestä 1/2006 miten naisten alkoholinkäyttö on muuttunut viime aikoina huonompaan suuntaan.

Vitamiineista hyötyä paksusuolen terveydessä (American Journal of Epidemiology 163(2): 108-115, 2006) Hieman sekavasta koeasetelmasta jää päällimmäiseksi havainto, että ravinnon kautta saadut folaatit (B9-vitamiini) ja pyridoksiini vitameerit (B6-vitamiini) ovat hyödyksi yli 45-vuotisille naisille. Paksusuolen syöpää esiintyy näitä vitamiineja nauttivilla vähemmän.

Koholla oleva homokysteiini näyttäisi ennustavan makuladegeneraatiota iäkkäillä (News Medical Net, 5.1.2006) Amerikkalaistutkimuksessa homokysteiini osoittautuu hyväksi merkkiaineeksi iäkkäiden henkilöiden silmänpohjan rappeutumassa (makuladegeneraatio). Tämä on minusta hieno havainto, sillä tämä tauti etenee salakavalasti ja kun se löytyy on aika vähän tehtävissä taudin etenemisen jarruttamiseksi (täydellinen tai osoittainen sokeus). Tällä hetkellä ikärappeumaan ei minun tietääkseni ole hoitoa.

Liikunnasta apua haavojen paranemisessa ja nivelrikon välttämisessä (News Medical Net, 5.1.2006 ja Reuters Health News, 4.1.2006) Pienestäkin liikunta-annoksesta päivittäin on hyötyä. Oikeastaan olen pitkään ihmetellyt miksi ihmiset eivät liiku enemmän. Se olisi helpoin tapa tehdä elämän ehtoopuolesta vähänkin siedettävämmän. Tavallisesti kuulen liikkumattomuuden selityksenä, ettei terve ihminen tarvitse liikuntaa. Miten väärässä ollaankaan. Liikunta on terveellistä kaikkina ikäkausina, mutta erityisesti nuorena pitäisi kerätä tarpeeksi liikuntaa. Kehomme kiittää tästä varastoon kerätystä liikunnasta sitten kun ikä oikeasti asettaa rajat liikkumiselle. Eli, muistakaa täyttää liikuntavarastonne joka päivä (45-90 min kuormittavaa liikuntaa päivittäin).
Lukemieni artikkeleiden perusteella voi siis odottaa haavojenkin paranevan nopeammin, jos harrastaa liikuntaa. Ottakaa esimerkkiä Menevästä miehestä, siitä kuuluisasta laihduttajasta (-63 kg), joka työntää sitä EkoChopperiaan ja on siirtynyt painonpudotuksesta painonnostoon kuntosalilla!

Blogiarkisto