maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Terveystietoa viikolla 2/2006

Kirjoitettu 9.1.2006 ja on odotettavissa taas lisäyksiä viikon mittaan

Tupakointi kielletty! (YLE Terveys, 9.2.2006) Tupakointi kielletty - kyltin ripuistaisi työpaikoille lähes puolet suomalaisista. Tämä ilmenee Aamulehden teettämässä kyselyssä. Tupakointi kielletty - kyltin pitäisi poissa 37% vastaajista ja perisuomalaiseen tapaan 14% ei osannut valita kantaansa. Tupakoitsijat itse ovat tuprutteluansa puolustamassa 63% osuudella ja kieltoa kannattaa 25% Kielto merkitsisi käytännössä sitä, että työntekijän työpäivä pitenee tupakkataukojen verran. Tupakointirajoituksia perustellaan työntekijöiden terveyden suojelulla. Kun vuonna 1995 tupakkalakia kiristettiin siten, että tupakointi kiellettiin mm. työpaikkojen yhteisissä sisätiloissa, keskimäärin tupakoitsijat alkoivat polttaa työpäivänsä aikana kolme savuketta vähemmän kuin aiemmin. Myös taloudellinen vaikutus yrityksen näkökulmasta voi olla huomattava. Tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä tupakan mittainen tauko merkitsee poissaoloja työpaikalta puolitoista kertaa enemmän tupakoiville kuin tupakoimattomille. Useat työnantajat ovat jo ottaneet oma-aloitteisesti kiellon käyttöön. Lakialoitetta asiasta ei kuitenkaan ole vireillä.

Serotoniinitasoon vaikuttava geeni löytynyt (MediUutiset, 9.1.2006) Aina valpas ja tuottelias toimittaja Anna Niemelä on taas käynyt läpi uutistarjontaa. Nyt on haaviin tarttunut Karolinska instituutin tutkimus, jossa on löydetty yhteys masennukseen vaikuttavan serotoniinitason ja p11-geenin välillä. Kyse on eläinkokeista, mutta lienee sovellettavissa myös ihmistä koskevaksi tiedoksi. Monet pitävät masennuksen perimmäisenä syynä serotoniinin tason heilahtelua ja erityisesti matalan serotoniinitason uskotaan aiheuttavan masennusta. Lääkkeillä yritetään sitten kohottaa serotoniinin tasoa aivoissa. Muitakin selitysmalleja on tarjottu. Tutkimus on julkaistu Science-lehdessä 6. tammikuuta 2006.
Alkuperäistutkimuksen tiedot: Per Svenningsson, Karima Chergui, Ilan Rachleff, Marc Flajolet, Xiaoqun Zhang, Malika El Yacoubi, Jean-Marie Vaugeois, George G. Nomikos, Paul Greengard. Alterations in 5-HT1B receptor function by p11 in depression-like states. Katso myös näitä lisätietoja (iso PDF-tiedosto).

Lihavuus aiheuttaa munuaishäiriöitä (Medical News Net, 8.1.2006) Tutkijat University of California, San Franciscossa ovat löytäneet selvän yhteyden lihavuuden ja vaikea-asteisimpien munuaissairauksien välillä. Lihavalla on 7-kertainen riski menettää munuaistensa toimintakyky verrattaessa normaalipainoiseen. Havainnot julkaistiin tiedelehdessä Annals of Internal Medicine tammikuun alussa 2006. Kidney failure is yet another bad thing that is likely to happen to you, if you are obese. This is a bad thing that was not previously recognized.

Blogiarkisto