sunnuntaina, tammikuuta 08, 2006

Rasvaista ruokaa kannattaa välttää

Tämä on pitkälti minun oma tulkintani alla mainitusta tutkimuksesta. En kuitenkaan voi välttää näyttämättä lapsellisesti tässä vaiheessa pitkää nenää alakarppaajille, jotka ovat ottaneet meikäläisenkin silmätikuksi. Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että 60% hiilihydraatteja, 25% rasvaa ja 15% proteiineja on ihmiselle luontevin energiaravintoaineiden jakauma!

Todella suuressa amerikkalaisessa ravitsemustutkimuksessa on havaittu rasvaisen ruoan välttäminen hyväksi keinoksi välttää ylipaino. Mitä enemmän syötiin hedelmiä ja vihanneksia rasvaa välttäen, sitä enemmän paino laski. Samalla todetaan, että pysyvän tuloksen saamiseen tarvitaan pysyvä elämänmuutos. Kilot tulivat takaisin, jos terveellisistä ruokalutottumuksista ei pidetty kiinni.
Tutkimus on aloitettu 1990-luvun puolivälissä, jolloin 48 835 naista 50-79 iässä valjastettiin tutkimukseen missä päämääränä oli vähentää rinta- ja paksusuolen syövän esiintyvyyttä terveellisemmän ruokavalion avulla. Osa naisista toimi vertailuryhmänä, mutta noin 20 000 naista valittiin umpimähkään ravintovalistusryhmään, jossa oli päämääränä vähentää ravinnosta saatavan rasvan määrää 20% pääasiassa lisäämällä samalla hedelmien, vihannesten ja täysjyvävalmisteiden käyttöä.
Niin kuin monesti käy, tästän alunperin syöpätutkimukseksi kaavaillusta lähestymistavasta löytyi paljon muutakin mielenkiintoista. Erityisesti hyvät laihdutustulokset yllättivät tutkijat, sillä se ei ollut tämän tutkimuksen alkuperäinen tavoite. Olihan tarkoitus kompensoida vähentynyt rasvan käyttö suuremmalla hiilihydraattien nauttimisella. Ja erityisesti Amerikassa, mutta myös meillä, hiilihydraateista puhutaan paljon roskaa.
Mielenkiintoista on katsoa voimakasta painon alentumista ensimmäisenä vuotena erityisesti siinä ryhmässä, joka seurasi parhaiten annettuja ravitsemusohjeita (rasvan välttäminen ja hiilihydraattien lisääminen). No, eihän se paino kuitenkaan pysynyt alhaisena, vaan lähti nousuun, kysytte? Juuri näin kävi. Vähän yli seitsemän vuoden urakan jälkeen paino on alentunut mitättömät 0,7 kg verrattaessa vertailuryhmään. Niillä joilla oli BMI yli 30 onnistuvat hiukan paremmin, eli paino laski keskimäärin 2 kg.
Vastustajani tulkitsevat tämän hiilihydraattipitoisen ruokavalion antaman tuloksen ihan eri tavalla, sen ymmärrän. Minun mielestäni kuitenkin tämä on yksi niitä rohkaisevimpia tuloksia nykyisen ravintolinjauksen puolesta pitkiin aikoihin. Pistäkää vielä naiset liikkumaan puoli tuntia päivässä niin taatusti pysyy paino kurissa ja ylipainoisten ryhmä löytyy ennen pitkää normaalipainoisten ryhmässä.

Lukekaa tutkimus - mitä mieltä olette?

Lähde: JAMA Vol. 295 No. 1, January 4, 2006 (koko juttu, tässä lyhennelmä)

Blogiarkisto