torstaina, tammikuuta 19, 2006

Uusinta uutta terveysrintamalta viikolla 3/2006

Kirjoitettu 16.1.2006-19.1.2006

Aikuistyypin diabeteksen ongelma yllättävän suuri Suomessa (Verkkouutiset, 19.1.2006) Suomessa voi olla monta ylipainoista henkilöä, jotka sairastavat sokeritautia tietämättään. Sokeritauti ja sen esiasteet ovat aikuisväestössä oletettua yleisempiä. Kun ongelma väestön lihoessa jatkuvasti kasvaa, merkitsee tämä jatkossa keskeistä kansanterveydellistä haastetta, sanoo Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Ravintokuidut eivät mahdollisesti suojaakaan paksusuolen syövältä (Verkkoklinikka, 19.1.2006) Viikolla 50 vuonna 2005 raportoin ravintokuituja koskevista ristiriitaisista tutkimustuloksista. Tänään samasta tutkimuksesta kirjoittaa Verkkolinikka. Jo kauan on nimittäin vallinnut käsitys, jonka mukaan ruokavalion suuri ravintokuidun määrä suojaisi paksusuolen syövältä. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan tämä ei näyttäisikään pitävän paikkansa. Ison tutkimuksen (JAMA 294: 2849-2857, 2005) yhtenä osapuolena oli mm. Suomen kansanterveyslaitos. Meta-tutkimuksessa koottiin yhteen tuloksia 13 tutkimuksesta, joissa osallistujia oli seurattu 6–20 vuoden ajan. Tutkimuksiin osallistuneista yli 700 000 henkilöstä 8 000 sairastui seuranta-aikana paksusuolen syöpään. Kun foolihappo ja muut ravintotekijät otettiin huomioon, näytti siltä, että runsaskuituinen ruokavalio ei ehkäissytkään paksusuolen syöpää. Tutkimustuloksesta huolimatta runsaskuituista ruokavaliota suositellaan, koska se vaikuttaa mm. veren kolesterolipitoisuuteen ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Näin se ehkäisee joka tapauksessa sydän- ja verisuonitauteja ja tyypin 2 diabetesta. Ravintokuituja ovat mm. liukoinen ravintokuitu ja liukenematon ravintokuitu. Edellisiä on paljon mm. kaurassa ja jälkimmäisiä puolestaan mm.vehnäleseissä.

Kellogg'silla riittää murheita (Reuters Health News, 18.1.2006) Kellogg-yhtiötä pyydetään lopettamaan roskaruoan markkinointi. Toni tiikeriä ei enää haluta nähdä edistämässä sokeristen ja rasvaisten tuotteiden myyntiä ala-ikäisille.

Paineita kohottaa B12-vitamiinin päivittäisiä suosituksia (Reuters Health News, 18.1.2006) Tanskalaisessa tutkimuksessa suositellaan B12-vitamiinin suositeltavan päiväannoksen kaksinkertaistamista. Suositus ei ainoastaan koske vegaaneja, joilla B12-vitamiinin puutos on yleistä, vaan nyt suositellaan B12-vitamiineja erityisesti yli 50-vuotiaille. Pillereiden voimaan uskoo myös tohtori Mustafa Vakur Bor Århusin yliopistosta. Tutkimuksesta antoi vinkin tohtori Tolonen. Vitamin B-12 is essential for maintaining healthy nerve cells and red blood cells; a deficiency in the vitamin can cause symptoms ranging from the subtle - including fatigue and mild dizziness - to more severe complications like nerve damage, anemia and even dementia. Though the typical Western diet provides people with far more than the current RDA for B-12, certain individuals are at risk for a deficiency. Unlike most vitamins, B-12 occurs naturally only in animal products, including meat, poultry, fish and, in lesser amounts, eggs and dairy. So vegetarians and vegans - who avoid all animal products, including dairy - may have low stores of the vitamin. The same is true of adults older than 50, as many have a thinning in the stomach lining that prevents the proper release of digestive acids. Stomach acids are essential for "shaking loose" vitamin B-12 from its food source, allowing it to be absorbed. So older adults are advised to get their B-12 from pills and fortified foods like cereal; the synthetic version of the vitamin is more readily absorbed than the natural form.

Aspiriinia myös naisille sydänkohtausta estämään? (Reuters Health News, 18.1.2006) Miehet syövät aspiriinia sydänkohtausriskin vähentämiseksi (onkohan tuo nyt oikein järkevää?) ja nyt on todettu, että naistenkin olisi hyvä popsia näitä särkylääkkeitä. Yhteenvetotutkimuksen mukaan riski saada sydänkohtaus aleni 17% niillä naisilla, jotka säännöllisesti söivät aspiriinia. Hankkeen takana on tohtori Jeffrey Berger Duken yliopistosta Durhamissa, Pohjois-Carolinassa, USA:ssa. Lisätutkimuksia tarvitaan.

Euroopan unioni hyväksymässä bioteknisesti valmistetut kopiolääkkeet (MediUutiset, 18.1.2006) Jo tänä vuonna saattavat ensimmäiset kopiovalmisteet bioteknisistä lääkkeistä putkahtaa EU:n markkinoille. Näin ennustaa Datamonitor. EU etenee nyt vauhdikkaasti biogeneerisiä lääkkeitä koskevassa päätöksenteossa. Sen sijaan esimerkiksi USA:n ennustetaan hyväksyvän biogeneeriset lääkkeet vasta vuonna 2009. Biogeneeristen lääkkeiden markkinoilla tulee mahdollisesti olemaan viisi vahvaa peluria: Novartis AG's Sandoz, Teva Pharmaceutical Industries Ltd, BioPartners, Ratiopharm, tytäryhtiönsä BioGenerixin kautta ja Stada Arzneimittel AG tytäryhtiönsä Bioceuticalsin kautta. Biogeneeriset lääkkeet tulevat taistelemaan lääkemarkkinoista bioteknologiayhtiöiden kanssa samalla tavalla kuin pienimolekyylisten lääkkeiden kopioversiot ovat tehneet lääkeyhtiöiden alkuperäisvalmisteiden kanssa. Datamonitorin arvion mukaan biolääkkeitä myytiin vuonna 2004 jo yli 56 miljardin dollarin edestä. Myynnistä noin 20 miljardia dollaria tuli kuuden lääkeryhmän lääkkeistä, jotka ovat välittömän kopiouhan alla: insuliini, ihmisen kasvutekijät, erytropoietiini, kasvua stimuloivat kasvutekijät, alfa-interferoni ja beeta-interferoni. Biogeneeristen lääkkeiden tulo vaikuttanee eniten tiettyihin lääkkeisiin keskittyneisiin yhtiöihin. Esimerkiksi tanskalaisen Novo Nordiskin myynnistä Euroopassa noin 20 prosenttia tulee ihmiselle tarkoitetuista insuliinivalmisteista. Täsmälääkkeiksi kutsutut biotekniset lääkkeet tuotetaan bakteerissa. Bakteerin perimää muokataan niin, että se ei tuota enää vain oman itsensä kasvulle tarpeellisia aineita, vaan myös esimerkiksi lääkettä. Bioteknisen lääkkeen vaikutus kohdennetaan johonkin yhteen, sairauden kannalta keskeiseen tapahtumaan.

Ota inkivääriä leikkauksen jälkeiseen pahoinvointiin (MediUutiset, 18.1.2006) Pahoinvointi ja oksentelu on yleistä leikkausen jälkeen, sillä sitä esiintyy yleensä yli 40 prosentilla leikkauspotilaista. Nyt on thaimaalaisessa (!) yhdistelytutkimuksessa (meta-analyysi) tullut ilmi, että vähintään yhden gramman annos inkivääriä on tehokasta leikkauksen jälkeiseen pahoinvoinnin ja oksentelun ehkäisyssä. Juttu on julkaistu American Journal of Obstrectics and Gynecology-lehdessä numero 194(1) sivuilla 95-99. Pistän tähän vielä vallattoman mukavan nimiset tutkijat: Chaiyakunapruk, Kitikannakorn, Nathisuwan, Leeprakobboon ja Leelasettagool. Analyysissa oli mukana viisi tutkimusta ja 363 potilasta. Lumelääkkeeseen verrattuna inkivääri vähensi pahoinvointia ja oksentelua n. 30% enemmän vuorokauden kuluessa leikkauksesta. Ainoana havaittuna inkiväärin haittavaikutuksena mainitaan vatsavaivat. Tutkijoiden mukaan leikkauksen jälkeiseen pahoinvointiin ja oksenteluun on pitkään etsitty apukeinoa, mutta selkeää standardilääkettä ei ole ollut tarjolla. Inkivääriä on jo pitkään käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä pahoinvoinnin, oksentelun ja maha-suolikanavan oireiden hoidossa. Jäitä hattuun toistaiseksi, ennenkuin länsimaissa saadaan lisää käyttökokemusta. Vielä ei kannata maustehyllyjä naulata leikkaussalin seinälle.

Atomoksetiiniä painonhallintaan (International Journal of Obesity, 17.1.2006) Kaikenlaisia lääkeaineita kokeillaan liikalihavuuteen. Nyt oli vuorossa Atomoxetine (Strattera; Eli Lilly), jota aiemmin on käytetty ylivilkkaiden lasten rauhoittamiseen. Verrattuna lumeryhmään atomoksetiiniä nauttineet laihtuivat jonkin verran enemmän (-3,6 kg), mutta tutkijoiden mukaan tämä on aika vaatimatonta ja vaatii pitkä-aikaisempia kokeita. Mitään sivuoireita ei ollut.

Afrikkalaisetkin tutkivat n-3-rasvahappoja (International Journal of Obesity, 17.1.2006) Huomasin Int J Obesity - lehdestä n-3-rasvahappojutun. Tutkijat ovat afrikkalaisia (Benin ja Algeria + päätutkija Ranskasta). Olivat todenneet rasvahapoista olleen hyötyä diabetesta sairastaville rotille.

Vahvaa näyttöä sen puolesta, että lihavuus on tulehdustila (International Journal of Obesity, 17.1.2006) Tutkituilla 6-18-vuotiailla lapsilla todettiin lihavuuden aiheuttama tulehdustila. Leukosyytit, neutrofiilit, monosyytit, lymfosyytit ja CD4-solut olivat koholla verrattuna normaalipainoiseen kontrolliryhmään. A group of 23 overweight children displayed elevated counts in most types of circulating immune cells, suggesting the presence of low-grade systemic inflammation, a known pathogenetic mechanism underlying most long-term complications of obesity. Our data provide an additional rationale for the importance of avoiding or correcting pediatric obesity.

Karkit pois näkyvistä! (International Journal of Obesity, 17.1.2006) Aikuiset söivät enemmän karkkia, jos se oli pöydällä sopivasti näkyvillä ja lähellä. Jos karkit vietiin kahden metrin päähän, niitä syötiin vähemmän. Huvittavana yksityiskohtana kannattaa panna merkille, että lähellä olevia karkkeja aikuiset arvioivat nauttineensa vähemmän kun taas kahden metrin päässä olevan karkkilaatikon luona luultiin käydyn useammin. These results show that the proximity and visibility of a food can consistently increase an adult's consumption of it. In addition, these results suggest that people may be biased to overestimate the consumption of foods that are less proximate, and to underestimate those that are more proximate. Knowing about these deviation tendencies is important for those attempting effectively monitor their consumption of fat and sugar.

Leptiinin avulla mahdollisesti taisteluun masennusta vastaan (Nature, 17.1.2006) Leptiini hillitsee ruokahalua. Nyt amerikkalaiset tiedemiehet ovat todenneet leptiinin vähentävän stressiä rotilla. Leptiiniä ruiskutettiin stressistä kärsiviin rottiin ja todettiin tämän toimenpiteen rauhoittavan stressioireita. Tästä on vielä pitkä matka sovelluksiin ihmisillä ja varsinkin masennuksen hoitoon, mutta antaa poikien yrittää tuolla laboratoriossa! Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences tiedelehdessä.

Liikunta auttaa dementiaan (Reuters Health News, 16.1.2006) Liikunnan terveysvaikutuksista on kiistatonta näyttöä. Seattlessa, USA:ssa, tutkijat ovat havainneet jopa 15 min liikunta-annoksen vähentävän dementiaa yli 65-vuotiailla. Tämä johtuu liikunnan tuomasta lisäyksestä aivojen verenkierrossa. "Earlier research has shown that poor blood flow can damage these parts of the brain. So one theory is that exercise may prevent damage and might even help repair these areas by increasing blood flow," he [Eric Larson] said. His study, published in the Annals of Internal Medicine, was described as the most definitive investigation to date on exercise and dementia.

Blogiarkisto