lauantaina, tammikuuta 21, 2006

Statiinit aiheuttavat vakavia sivuoireita

Amerikkalainen lääkäri kirjoittaa omassa blogissaan DB's Medical Rants potilastyöstään aika räväkkään tyyliin. Nyt on käsittelyssä statiinien (kolesterolia alentavien lääkkeiden) alttius aiheuttaa lihasvammoja. Tämä lääkäri, jonka nimeä en tiedä, kertoo olevansa varsin ymmällään koko asiassa. Häntä lähestyy useita henkilöitä kertoen useista tapauksista missä ovat milloin akillesjänteet kipeytyneet, milloin ovat voimat huvenneet tai on esiintynyt muita todella epämiellyttäviä oireita. Kuvaukset kannattaa lukea, luulisin niitä autenttisiksi. Pistän tähän yhden esimerkin: My mother tried statins as well as niacin and zetia at different times for her high cholesterol. It likes to run around 280, but her LDL:HDL ratio is about 2:1. Niacin gave her horrid rashes. I believe that the Zetia had no effect at all. Statins left her so weak after 1 week that it took discontinuing the meds and 6 months at the gym before she had the same arm strength as before. She and her doctor have decided that given that she doesn’t smoke, is otherwise in excellent health, and her non-smoking relatives have tended to be long-lived, they aren’t going to worry about it.

Minä kirjoitin näin aiemmin: Dosentti Markku Myllykankaan (Kuopion yliopisto) mukaan yhä terveempiä ihmisiä otetaan hoidon piiriin. Hän puhuu medikalisaatiosta. Kärjistäen hän sanoo, että pelkästään sairaat eivät riitä pyörittämään lääketehtaita ja muuta terveydenhoitoteollisuutta. Tarvitaan lisää lääkkeiden käyttäjiä. Kriitikot sanovat, että kun lääketeollisuuden esittämät kolesterolilääkkeiden vaikutusta kuvaavat prosenttilukemat muutetaan henkilöiksi, saadaan lopputulokseksi vain muutamia torjuttuja kuolemia ja sydänsairauksia.Professori Pertti Happosen (Kuopion yliopisto) mukaan statiinihoitoa saavista valtaosa ei hyödy lääkityksestä. Happosen mukaan kolesterolipitoisuudella ei ole kovin paljon merkitystä jos kyseessä on muuten terve 45-vuotias mies tai 55-vuotias nainen. Happosen mukaan kolesteroli-lääkkeiden syönti on kyseenalaista, jos potilaan sydäntautiriski ei ole suuri. Hän muistuttaa, ettei vielä edes ole varmuutta vaikuttaako kolesterolin laskeminen sydäntautien vähenemiseen. Lääkityksen puolustajat puolestaan kuittaavat kriitikoiden syytökset epätieteelliseksi humpuukiksi. Tässä saadaan taas esimerkki siitä miten lääketehtaan intressit ja statiineja määräävät lääkärit kulkevat ikäänkuin käsi kädessä. Ohjelmassa puhuttiin terveysarpajaisista, joissa vain muutama voittaa, 1000:sta potilaasta 993 söi lääkkeitä turhaan! Toimittaja päätti itse ottaa riskin ja hylätä ikäviä sivuoireita aiheuttaneet lääkkeet. Lääkkeiden sijaan hän ryhtyi tarkkailemaan ruokavaliota ja liikkumaan enemmän.

Pekka Nykänen analysoi näin: Edustan kantaa, että lääkäri ja potilas keskenään päättävät, aloitetaanko statiinilääkitys vai ei, jos potilaan kolesteroli on koholla. Hoitoratkaisut perustuvat tämän hetken tietämykseen, joka puoltaa kolesterolitason laskua ainakin sepelvaltimotautipotilailla. Mielestäni Myllykangas ja Happonen ovat turhan arrogantteja ja mediahakuisia.

Lisäksi Pekka Nykänen sanoo mm. näin statiineista ja lihaskudoksesta: (Jutussa on varsin paljon "lääkärislangia", mutta pikkuisen pinnistelemällä saa kyllä selvää tekstistä. Pistin tähän muutaman arkikielelläkin ilmaistun lauseen. Lukekaa kuitenkin koko juttu!) ...Arvioisin kuitenkin, että lääketehtaiden kustantamissa tutkimuksissa statiinien sivuvaikutukset lihaskudokset ovat aliarvioituja. Käytännön kokemus on osoittanut, että ne aiheuttavat lumelääkitystä enemmän lihaskipuja... Statiinin vaurioittaessa poikkijuovaista lihaskudosta, nousee yleensä veren kreatiinikinaasi (CK) entsyymin pitoisuus. Joillakin potilailla statiini voi aiheuttaa lihaskipua vaikka CK-pitoisuus olisi normaali... Potilaalle kehittyi lihaskipua ja -heikkoutta lovastatiinihoidon (40 mg/vrk) aikana. Hän ei kyennyt aukaisemaan purkkeja eikä napsuttelemaan sormiaan. Lihaksissa oli kipua ja väsyneisyyttä. Rasituksessa hänellä ahdisti henkeä. Lääketauon aikana oireet helpottivat. Lihaksen koepalassa oli lihassoluissa rasvakertymiä ja lihaksen sytokromi oksidaasi entsyymi oli negatiivinen. Kun statiini oli ollut poissa käytöstä kolmen kuukauden ajan, oli uudessa koepalassa lihaksen rakenne normaali... 46-vuotialla miehellä todettiin NYHA III sydämen vajaatoiminta. Veren CoQ10-pitoisuus oli 0.8 yg/ml. Hänelle aloitettiin CoQ10 annoksella 100 mg/vrk ja veren CoQ10-pitoisuus nousi tasolle 1.8-2.3 yg/ml. Kahden vuoden seurannan aikana sydämen vajaatoiminta parani tasolle NYHA I.Tämän jälkeen hänelle aloitettiin lovastatiini annoksella 20 mg/vrk. Siitä eteenpäin 1.5 vuoden seurannan aikana veren CoQ10-pitoisuus lähti laskuun: 2.3--1.8--1.5--1.1 yg/ml. Kun lovastatiinin anto keskeytettiin lähti veren CoQ10-pitoisuus jälleen nousuun.Tutkijoiden johtopäätös: "Blood levels of CoQ10 decreased over time from the administration of lovastatin. Blood levels of CoQ10 increased when the administration of lovastatin was terminated."...Käytännössä gemfibritsoli, erytromysiini, itrakonatsoli, siklosporiini ja diltiatsemi kymmenkertaistavat statiinin aiheuttaman lihasvaurion riskin. Lovastatiini, simvastatiini ja atorvastatiini metabolisoituvat voimakkaasti kun ne suolistosta imeytymisen jälkeen kulkeutuvat maksasolujen läpi. Niiden biologinen hyötyosuus on normaalisti 5-10 %. Siksi maksassa CYP3A4-entsyymin inhibitio muiden lääkkeiden vaikutuksesta voi aiheuttaa lovastatiinin ja simvastatiinin 10-20 kertaisen veripitoisuuden nousun ja altistaa potilaalle sivuvaikutuksille... Rosuvastatiini tuli myyntiin Kanadassa vuonna 2003. Vuoden aikana todettiin kahdeksan rabdomyolyysitapausta, joista kahdella lääkkeen annos oli 10 mg päivässä ja viidellä 40 mg päivässä. Siksi lääkkeen valmistaja Astra Zeneca on julkaissut 15.6.2004 lääkäreille suosituksen, jossa kehotetaan rosuvastatiini aloittamaan potilaalla mahdollisimman pienellä annostelulla. Aihetta kommentoi Eric Wooltorton 20.7.2004 CMAJ:ssa...

Tohtori Matti Tolonen kertoo vielä seuraavan tapauksen: Minuun otti juuri yhteyttä kiinteistövälittäjä-tuttavani, mies, jonka pituus on 178 cm, paino on 95 kg, painoindeksi 3 (= lihava). Hän on nyt päättänyt alkaa laihduttaa (tavoite 10 kg pois kevään kuluessa) ja sen johdosta kävi lääkärissä tarkastuksissa ja verikokeissa. Kolesteroli oli 6.2. Vaikka mies kertoi aloittaneensa juuri laihduttamisen, lääkäri määräsi hänelle statiineja. Minusta tämä on järjetöntä; hänen olisi kuulunut sanoa, että katsotaan esim. 3 kk.n kuluttua veriarvoja uudestaan ja harkitaan sitten tarvitaanko lääkitystä vai ei. Mies valitsi mieluummin lääkkeiden sijasta, vaan Diet Controlin (insuliiniherkistäjä) ja ortoglykeemisen ruokavalion. Seuraamme tilanteen kehitystä kevään aikana. Hän lupasi ottaa uudelleen yhteyttä maaliskuun alussa. Lääkärikunnan harkintakyky näyttää kadonneen kolesterolihysteriassa.

Sydänliiton kanta on tämä: Statiinit ovat hyvin siedettyjä, tavallisimmat haittavaikutukset ovat päänsärky, ilmavaivat ja suoliston toiminnan häiriöt. Joskus saattaa ilmetä lihasoireita, jolloin on syytä keskustella vaivoista hoitavan lääkärin kanssa.

Kansanterveyslaitoksen sivuilta en löytänyt mitään sivuvaikutuksista (kävin läpi kaikki statiini-sanalla löytyvät tiedotteet).

Minä vielä kysyn: Onko kolesterolia alentavien statiinien syönti turhaa ja lisäksi vaarallista?

Blogiarkisto