Kirjoitettu 7.7.2006, tekstiä lisätty 17.7.2006
Apetit Kala Oy:n tehdas uhataan sulkea Kustavissa. Lännen Tehtaiden omistuksessa oleva Apetit Kalan liiketoiminta suunnittelee yhtiön Kustavin tehtaan sulkemista ja tuotannon siirtämistä Kuopioon. Yt-neuvottelut asiassa on aloitettu. Tehdas työllistää 17 henkilöä. Suunnitelman mukaan Kuopion tuotantolaitoksen henkilöstömäärä lisääntyisi arviolta 10 hengellä. Kustavin tehtaan sulkemisella tavoitellaan noin 0,4 miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä. Apetit Kala valmistaa kalajalosteita Kuopiossa, Keravalla ja Kustavissa. Sen liikevaihto vuonna 2005 oli 54,5 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on noin 390 henkilöä, joista 210 on osa-aikaisia.
Tänään tiedotetaan, että kaksi henkilöä on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä sairastunut vaikeaan ruokamyrkytykseen, botulismiin. Tartunnan lähteeksi epäillään Apetit Kala Oy:n valmistamaa lämminsavustettua tyhjiöpakattua siikaa.
Apetit Kala Oy ja Ruokakesko Oy vetävät lämminsavusiikatuotteet markkinoilta koko Suomessa. Tuotetta ei ole toimitettu ulkomaille. Valmistaja on keskeyttänyt lämminsavusiian valmistuksen.
Botulismi on Suomessa erittäin harvinainen tauti, jota edellisen kerran tavattiin vuonna 1999. Clostridium botulinum on maaperän bakteeri, joka lisääntyy erityisen hyvin hapettomissa olosuhteissa. Bakteerin muodostama botulinumtoksiini on voimakas hermomyrkky. Botulinumtoksiinia on todettu tyhjiöpakatuissa kala- ja lihatuotteissa sekä vihanneksissa. Botulismin itämisaika on yleensä 12–36 tuntia. Taudin oireita ovat pään alueelta raajoihin etenevä heikkous ja halvausoireisto, johon voi liittyä nielemisvaikeutta, puheen vaikeutumista, silmien liikkeiden heikkoutta ja näköhäiriöitä. Tautiin ei liity kuumeilua. Oireiden ilmaantuessa on otettava pikaisesti yhteys paikalliseen terveyskeskukseen.
Lähde: Finfood, 7.7.2006
Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) on selvittänyt botulismitapausta ja todennut, että samasta tuote-erästä ei löytynyt Clostridium botulinum -bakteeria. Laboratoriossa tutkittiin kalanäytteitä erityisesti samasta raaka-aine-erästä ja samana päivänä valmistetuista eristä, joista epäilty tuote on peräisin. Mitään ei löytynyt. Evira sekä paikalliset ja alueelliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat tehneet tarkastuskäynnin epäiltyä lämminsavukalaa valmistavaan Apetit Kala Oy:n laitokseen sekä jakelukeskukseen, josta tuotteet on toimitettu myymälöihin. Mikään ei viittaa siihen, että tehtaalla olisi tehty mitään virheitä. Tyhjiöpakatun lämminsavusiian valmistamisen jatkumiselle Apetit Kala Oy:ssä ei ole mitään estettä, Evira totesi tiedotteessaan maanantaina 17.7.2006. Evira muistuttaa, että jakelun kaikissa vaiheissa, myös kotona, elintarvikkeiden huolellinen kylmäsäilyttäminen on erittäin tärkeää. Sairaalahoitoon joutuneen potilaan toipuminen etenee Eviran mukaan hyvin. Tehtaan sulkemisesta ei puhuta mitään.
Lähde: Verkkouutiset, 17.7.2006
maanantaina, heinäkuuta 17, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
-
▼
heinäkuuta 2006
(69)
- Aika skitso juttu
- Sotilaat kilpailevat Lahdessa
- Melkoista myyräntyötä sokeritaudissa
- Natalia elämänsä loikkakunnossa
- Toiveikkuutta näkyvissä suomalaisten ravintotasees...
- Suosittelen sydämellisesti Välimeren dieettiä
- Kävelytesti paljastaa kuolemanvaaran
- Krooninen väsymysoireyhtymä
- Ruokakulttuurikeskus
- TOP-50 tiedeblogit
- Myymälä numero 153
- Aasialainen paradoksi - vihreä tee?
- Kreatiinista ei hyötyä tennispelaajille
- Farmakogenetiikasta muutama sana
- Viisi minuuttia aikuisten aivovammoista
- Tervetuloa optiseen seikkailuun!
- Yksin on tuplasti vaarallisempaa sydämelle
- Sota uusitaan tänään klo. 23.45!
- Urheilijan on muistettava syödä kunnolla
- Mitä ihmettä Zidanelle tapahtui?
- Onneksi olkoon Verohallitus!
- Saisiko olla kuppi kahvia?
- Ihmiskauppaa
- Viisi minuuttia terveellisistä rasvoista
- Miau!
- Vaikeita asioita
- Tuttu kuokkavieras G8-kokouksessa
- Sähköä veressä!
- Kävelyviesti halki USA:n päättymässä
- Monipuolisen ravinnon edut tiedostetaan mutta käyt...
- Tuomittavia terveysväittämiä
- Botuliini - Apetit Kala Oy:n kosto?
- Ruokavalio - Lihavuus - Astma
- ALA ei riitä...
- Sydän tykkää HDL-kolesterolista
- Kalan syönti hyödyllisempää kuin myrkyistä jaarittelu
- Tom Cruise syö luomuruokaa
- Takaisin luolaanko?
- Laihduttaminen saattaa pienentää rintasyövän vaaraa
- Ylipaino ahdistaa
- Ihminen ei elä pelkillä lääkkeillä...
- Lukeminen kannattaa aina
- Liikkuminen kannattaa aina
- Lepo kannattaa aina
- Kreatiinin turvallisuudesta ei vielä täyttä varmuutta
- Lääkkeiden seurantatutkimukset kangertelevat
- Paras yskänlääke - vesi ja mehu
- Nyt vattuja keräämään!
- Tasainen verensokeri tuo terveyttä
- Barkerin hypoteesi
- Hae lakkaa satamasta kun lakkaa satamasta
- Liian lihava röntgentutkimuksiin!
- Viisas laihduttaja syö pienemmästä kulhosta
- Runsas kalan nauttiminen auttaa sydämen rytmihäiri...
- Arkisia ajatuksia ruoasta ja terveydestä
- APECED - harvinainen tauti
- Epäterveellinen ruoka huolenaiheena Ruotsissa
- Lääke-esittelyistä halutaan eroon
- Liikuntadieetti toimii - kokeile sinäkin!
- Greenpeace - McDonalds 1 - 0 ensimmäisen erän jälk...
- Vähärasvaisilla maitotuotteilla verenpaine kuriin
- Rypyt jää - rahat veks
- Statiinit voivat aiheuttaa potilaille sidekudos-, ...
- Kiitos tästä vuodesta!
- Viisi minuuttia rasvamaksasta
- Tanskalaiset ovat onnellisimpia
- Mielenkiintoista keskustelua homeopatiasta
- Lasten haluttomuus syödä kasviksia voi olla perinn...
- Viisi minuuttia syömisen säätelystä
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)