Mitä suomalaiset söivät vuonna 2005? Ainakin jonkin verran terveellisemmin käy ilmi maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken laatimasta Ravintotaseesta. Tähän ravintotaseeseen kootaan vuosittain yhteen tiedot Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Ravintotaseeseen kuuluu 11 ruoka-aineryhmää sekä juomat.
Suomessa syötiin toiveikkaasti viime vuonna edellisvuotta enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Vihanneksia käytettiin kaikkiaan reilut 68 kiloa henkeä kohti eli kaksi kiloa enemmän kuin vuonna 2004. Lukuun sisältyvät myös säilyke- ja pakastevihannekset. Hedelmien kokonaiskulutus kasvoi neljällä prosentilla ja oli viime vuonna reilut 90 kiloa henkeä kohti. Mukaan on laskettu myös hedelmäsäilykkeet ja -mehut sekä marjat.
Myös vilja ja rasvaton maito kasvattivat suosiotaan. Ravintotaseen mukaan viljan kokonaiskulutus oli viime vuonna noin 79 kiloa henkeä kohti eli 1,4 kiloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Eniten kasvoi riisin kulutus, 4,3 kilosta 5,2 kiloon. Perunaa kului viime vuonna 62 kiloa henekä kohti eli puoli kiloa vähemmän kuin vuonna 2004. Rasvaton maito jatkaa voittokulkuaan, sillä viime vuonna sitä juotiin yli kaksi kiloa enemmän kuin vuonna 2004. Täysmaidon kulutus sen sijaan pieneni 0,7 ja kevytmaidon 2,6 kiloa. Kevytmaito on silti edelleen maidoista suosituin. Maitoa käytettiin viime vuonna henkeä kohden kaikkiaan 143 kiloa (138,5 litraa), josta kevytmaidon osuus on lähes 60 prosenttia. Rasvattoman maidon osuus kokonaiskulutuksesta on noin kolmannes. Jogurtin kulutus kasvoi vuonna 2005 vajaan kilon, 19 kiloon henkeä kohti. Piimää kulutettiin 14 kiloa, viiliä 5,6 kiloa ja kermaa 6,6 kiloa henkeä kohti. Jäätelön kulutus kasvoi vajaan litran edellisestä vuodesta ja oli 14 litraa henkeä kohti. Juuston kulutus pysyi ennallaan, noin 17 kilossa henkeä kohti.
Lihan kulutus laski hieman. Viime vuonna suomalaiset söivät kaiken kaikkiaan 73 kiloa lihaa henkeä kohti. Määrä on puoli kiloa pienempi kuin vuonna 2004. Sekä naudan- että sianlihan kulutus laski hieman, kun taas siipikarjanlihaa kului jonkin verran edellisvuotta enemmän. Kaikkiaan naudanlihaa kulutettiin 18,6 kiloa, sianlihaa 33,5, kiloa ja siipikarjanlihaa 16 kiloa henkeä kohti. Poronlihaa syötiin 0,6 kiloa, lampaanlihaa 0,4 kiloa, hirvieläinten lihaa 2 kiloa ja muuta riistaa 0,2 kiloa henkeä kohti.
Rasvojen käyttö on pienoisessa laskussa. Kananmunia syötiin viime vuonna samaan tahtiin kuin edellisenä vuonna eli reilut 9 kiloa henkeä kohti. Voita kulutettiin viime vuonna 2,6 kiloa ja margariinia 7,4 kiloa henkeä kohti, kumpaakin 0,1 kiloa edellisvuotta vähemmän. Myös rasvaseosten kulutus, 3 kiloa henkeä kohti, oli 0,1 kiloa pienempi kuin vuonna 2004. Kasviöljyä kulutettiin edellisvuotiseen tapaan reilut 5 kiloa henkeä kohti.
Lähde: Finfood, 6.7.2006
Lisätietoja: Ravintotaseesta vastaa yliaktuaari Tarja Kortesmaa p. 020 772 1372
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
-
▼
heinäkuuta 2006
(69)
- Aika skitso juttu
- Sotilaat kilpailevat Lahdessa
- Melkoista myyräntyötä sokeritaudissa
- Natalia elämänsä loikkakunnossa
- Toiveikkuutta näkyvissä suomalaisten ravintotasees...
- Suosittelen sydämellisesti Välimeren dieettiä
- Kävelytesti paljastaa kuolemanvaaran
- Krooninen väsymysoireyhtymä
- Ruokakulttuurikeskus
- TOP-50 tiedeblogit
- Myymälä numero 153
- Aasialainen paradoksi - vihreä tee?
- Kreatiinista ei hyötyä tennispelaajille
- Farmakogenetiikasta muutama sana
- Viisi minuuttia aikuisten aivovammoista
- Tervetuloa optiseen seikkailuun!
- Yksin on tuplasti vaarallisempaa sydämelle
- Sota uusitaan tänään klo. 23.45!
- Urheilijan on muistettava syödä kunnolla
- Mitä ihmettä Zidanelle tapahtui?
- Onneksi olkoon Verohallitus!
- Saisiko olla kuppi kahvia?
- Ihmiskauppaa
- Viisi minuuttia terveellisistä rasvoista
- Miau!
- Vaikeita asioita
- Tuttu kuokkavieras G8-kokouksessa
- Sähköä veressä!
- Kävelyviesti halki USA:n päättymässä
- Monipuolisen ravinnon edut tiedostetaan mutta käyt...
- Tuomittavia terveysväittämiä
- Botuliini - Apetit Kala Oy:n kosto?
- Ruokavalio - Lihavuus - Astma
- ALA ei riitä...
- Sydän tykkää HDL-kolesterolista
- Kalan syönti hyödyllisempää kuin myrkyistä jaarittelu
- Tom Cruise syö luomuruokaa
- Takaisin luolaanko?
- Laihduttaminen saattaa pienentää rintasyövän vaaraa
- Ylipaino ahdistaa
- Ihminen ei elä pelkillä lääkkeillä...
- Lukeminen kannattaa aina
- Liikkuminen kannattaa aina
- Lepo kannattaa aina
- Kreatiinin turvallisuudesta ei vielä täyttä varmuutta
- Lääkkeiden seurantatutkimukset kangertelevat
- Paras yskänlääke - vesi ja mehu
- Nyt vattuja keräämään!
- Tasainen verensokeri tuo terveyttä
- Barkerin hypoteesi
- Hae lakkaa satamasta kun lakkaa satamasta
- Liian lihava röntgentutkimuksiin!
- Viisas laihduttaja syö pienemmästä kulhosta
- Runsas kalan nauttiminen auttaa sydämen rytmihäiri...
- Arkisia ajatuksia ruoasta ja terveydestä
- APECED - harvinainen tauti
- Epäterveellinen ruoka huolenaiheena Ruotsissa
- Lääke-esittelyistä halutaan eroon
- Liikuntadieetti toimii - kokeile sinäkin!
- Greenpeace - McDonalds 1 - 0 ensimmäisen erän jälk...
- Vähärasvaisilla maitotuotteilla verenpaine kuriin
- Rypyt jää - rahat veks
- Statiinit voivat aiheuttaa potilaille sidekudos-, ...
- Kiitos tästä vuodesta!
- Viisi minuuttia rasvamaksasta
- Tanskalaiset ovat onnellisimpia
- Mielenkiintoista keskustelua homeopatiasta
- Lasten haluttomuus syödä kasviksia voi olla perinn...
- Viisi minuuttia syömisen säätelystä
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)