keskiviikkona, heinäkuuta 05, 2006

Melkoista myyräntyötä sokeritaudissa

Ruotsalainen professori Bo Niklasson väittää kivenkovaan, että myyrien kantama picornavirus voi aiheuttaa sokeritautia (diabetes). Tämä ristiriitainen tieto on nyt julkaistu diabetestutkijoiden omassa tiedelehdessä Diabetologia. Tätä kummallista ideaa kansainvälisesti arvostettu professori Niklasson on kehittänyt viime vuosina omassa yrityksessään Apodemus.

Diabetologiassa julkaistiin raportti, jonka pitäisi lopullisesti leikata huhuilta siivet ja tuoda vakuuttavaa näyttöä myyräviruksen ja sokeritaudin yhteydestä. Raskaana olevat hiiriemot tartutettiin tällä viruksella (Ljungan-virus). Tulokseksi saatiin herkästi lihovia jälkeläisiä, joille jälkeenpäin kehittyi tyypin-2 diabetes heille aiheutetun keinotekoisen stressin vaikutuksesta.

Epäilemättä mielenkiintoista tietoa, mutta ei tätä oikein tahdo uskoa todeksi. Pidetään kuitenkin sanat makeina, sillä milloinkaan ei voi tietää milloin joutuu sanansa syömään. Varsinkin ravintoasioissa.

Epidemiologisissa tutkimuksissa professori Niklasson on todennut runsaiden myyräesiintymien heijastuvan tyyppi-1 diabeteksen runsaampaan esiintymiseen. Viruksen rooli diabeteksessa on vanha ristiriitainen teoria, jota tällä tavalla pidetään elossa.

Lähteet: Svenska Dagbladet, 5.7.2006 ja Apodemus-yrityksen lehdistötiedote, 5.7.2006

Lisää luettavaa ja ihmeteltävää aiheesta:
Johansson ES, Niklasson B, Tesh RB, Shafren DR, Travassos da Rosa AP, Lindberg AM. Molecular characterization of M1146, an American isolate of Ljungan virus (LV) reveals the presence of a new LV genotype. J Gen Virol 84 (Pt 4): 837-44, 2003 (koko teksti luettavana ilmaiseksi)
Niklasson B, Kinnunen L, Hornfeldt B, Horling J, Benemar C, Hedlund KO, Matskova
L, Hyypia T, Winberg G. A new picornavirus isolated from bank voles (Clethrionomys glareolus). Virology 255 (1): 86-93, 1999. (luettavana tiivistelmä)

Ihmetelkää myös tätä nimimerkki "Tiedemiehen" oivallista kommenttia aiheesta: Minusta on perin vahingollista kaikkien kannalta, että tyypin 1 ja 2 diabeteksistä käytetään molemmista samaa nimeä. Se on erityisen vahingollista siksi, että ensimmäiseen ei voi vaikuttaa elintavoilla oikein mitenkään, jälkimmäiseen voi.
Minusta olisi myöskin erittäin outoa, jos niillä olisi yhteiset syyt, kun tyypin 2 diabeteksessä ei edes ole kyse siitä, että haima ei tuottaisi insuliinia, vaan siitä, että insuliini ei kunnolla tehoa.

Blogiarkisto