lauantaina, marraskuuta 26, 2005

Lauri Pihkala urheiluvalmennuksen edistäjä

Olen kunnioituksella lukenut Heikki Kantolan kirjoittamaa katsausta Valmentaja-lehden 30-vuotisjuhlanumerossa. Moni keskeinen urheiluvaikuttaja esitellään siinä kirjoituksessa. Pistän tähän lyhennelmän Kantolan kirjoituksesta Pihkalasta:

Professori Lauri Pihkalaa (1888-1981) sanottiin harjoittelun apostoliksi. Hänestä tuli urheilumme idearikas teoreetikko, joka huomattavalla panoksellaan vaikutti kilpa- ja massaurheilun kehitykseen erityisesti 1910-30-luvuilla. Tutustuttuaan yleisurheilijoiden harjoitteluun Yhdysvalloissa ja Englannissa hän julkaisi Urheilijan Oppaan vuonna 1908 ja nuorille tarkoitetun Poikain Urheiluoppaan vuonna 1914. Näistä oppaista moni urheilijapolvi sai ensimmäiset perustietonsa urheilusta ja urheiluharjoittelusta.
Lauri ”Tahko” Pihkala otti sydämen asiakseen urheilijoiden määrätietoisen valmennuksen ja kilpaurheilun edistämisen. Pihkala korosti ”saarnamatkoillaan” kävelyn, hidasvauhtisen hissuttelun, rentojen kiihdytysten ja voimistelun merkitystä pohjakunnon luomiseksi. Kun kunto oli saatu tarpeeksi kovaksi voitiin lisätä vauhtia ja asteittain koventaa harjoitusohjelmaa. Heittäjät tarvitsivat kovan harjoituksen ja työn vastapainoksi voimistelua ja palauttavaa harjoittelua. Pihkala sanoo: ”Leikittelevä verryttely, ponnistamisen ilo, terveen väsymyksen autuus ja kunnon nousun hurma, siinä tarkoituksenmukaisen valmennuksen aaltoileva nousuvesi”.
Lauri Pihkalan ideoiden pohjalta syntyivät sellaiset perisuomalaiset ilmiöt kuten esim. pesäpallo, koulujen hiihtolomat, Salpausselän Kisat, Suomen Latu ja Suomen Urheiluopisto.

Tässä lisää luettavaa Lauri Pihkalasta:
Wikipedian artikkeli Lauri Pihkalasta
Valkoisen Suomen urheilevat soturit (Erkki Vasaran kirjoitus)
400 m legendat (Georg Dunkelin kirjoitus)

Blogiarkisto