perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Mittanauha päihittää taskulaskimen terveysriskien kuvaajana

Painoindeksiä (BMI) huomattavasti tarkemmalta näyttää ensinnäkin vyötärön ja lantion ympärysmittojen suhteen mittaaminen mittanauhalla (päärynänmuotoinen keho on parempi kuin omenanmuotoinen, eli leveä lantio ei ole yhtä haitallinen kuin paksu vatsan seutu). Toisaalta pelkkä vyötärönympäryksen mittaaminen navan kohdalta sellaisenaan on BMI:tä parempi sydäntaudin ennustaja.
Lancet-lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 27000 ihmistä 52 maasta, joista hieman alle puolet (12000) oli sydänkohtauksen saaneita ja loput heille haettuja samanikäisiä ja samaa sukupuolta olevia verrokkeja. Laaja maantieteellinen otos valittiin siksi, että saatiin mahdollisimman suuri joukko eri kansallisuuksia ja olosuhteita edustetuiksi.
Kun sydänkohtauksen saaneet potilaat jaettiin viiteen luokkaan painoindeksin mukaan, ei alimman ja ylimmän viidenneksen välillä ollut kuin 44% ero sydänkohtauksen ilmaantumisessa. Kun muut riskitekijät oli huomioitu selittäjinä, eroa ei ollut enää lainkaan. Tilanne oli aivan toisenlainen, kun haettiin yhteyttä sydänkohtauksen ilmaantumisen ja vyötärön ja lantion ympärysmittojen suhteen (WHR) väliltä. Riski nousi merkittävästi joka viidenneksestä seuraavaan siirryttäessä ja alimman ja ylimmän ryhmän välillä sydänkohtauksen todennäköisyys oli noussut 2,5-kertaiseksi. Tuloksessa on otettu huomioon muina selittävinä tekijöinä ikä, sukupuoli, asuinpaikka ja tupakointi. Ylimmässä viidenneksessä WHR-arvo oli suurempi kuin 1 miehillä ja naisilla suurempi kuin 0,95. Seuraavassa viidenneksessä WHR-arvo oli miehillä välillä 0,95-1 ja naisilla välillä 0,90-0,95.
Samassa INTERHEART-tutkimuksessa on vuosi sitten julkaistu lista yhdeksästä pahimmasta sydänkohtauksen riskitekijästä, jotka selittävät yli 90% sydänkohtauksista maailmanlaajuisesti. Uusi tulos antaa helposti mitattavan kohteen, joka kertoo ennenkaikkea keskivartalon lihavuudesta. Miksi mahan alueelle kertyvä läski sitten johtaa sydänkohtaukseen, on edelleen epäselvää.

Mittanauhat esiin!
Vyötärönympäryksen viiterajat naisille 90 cm ja miehille 100 cm.
Mikäli mittanauha näyttää suurempaa lukemaa on riski saada sydänkohtaus suurentunut.

(Radion tiedeuutiset, Lancet 4.11.2005)

Blogiarkisto