sunnuntaina, marraskuuta 20, 2005

Uutta terveysrintamalta viikolla 46

Kirjoitettu 14.11.2005 ja päivityksiä 15.11.2005, 16.11.2005, 17.11.2005, 18.11.2005 ja 20.11.2005

Metabolinen oireyhtymä hoidetaan ruoan hiilihydraatteja vähentämällä ja rasvoja lisäämällä! (Nutrition & Metabolism, 16.11.2005) Tunnettu Atkinsin dieetin puolestapuhuja tohtori Jeff Volek (USA) on taas vauhdissa. Nyt on päässyt levitykseen vankka lukupaketti hiilihydraattien vaaroista. En ole vakuuttunut teorian pätevyydestä. Ettei vaan olisi kyse tulevaa vähähiilihydraattista ruokavaliota (alakarppi, low carbohydrate diet) käsittelevän konferenssin (New Yorkissa, 20-22.1.2006) pönkittämisestä. Lisää hehkutusta löytyy Medical News Today nettilehdestä. Jeff Volek on järjestelyissä keskeisesti mukana. Nyt olen vähän ilkeä, toivottavasti en kuitenkaan tyhmä!

Masennusgeeniä etsitään lääketehtaan sponsoroimana (Science 310(5751):1187-1191, 2005) Merck Sharp & Dohme lääketehdas rahoittaa tutkimusta missä yritetään löytää masennusgeeni. Nyt löytyneelle Phosphodiesterase 4B (PDE4B) - nimistä entsyymiä tuottavalle geenille haetaan (mitäpä muutakaan?) toimivaa lääkitystä. Aiemmin brittiläinen tutkimusryhmä oli löytänyt geenin nimeltä Disrupted in Schizophrenia One (DISC1) ja sillä on mahdollisesti jotain tekemistä skitsofrenian kanssa. Tutkimukset ovat vielä pahasti kesken. Kriittinen saa ja pitää olla.

Pelko pois, pelko pois hiiri pien' (News Medical Net, 20.11.2005) Tiedemiehet USA:ssa ovat löytäneet hiirestä stathmin-nimisen geenin, joka puuttuessaan vaimentaa hiiren tuntemaa pelkoa. Geeni tuottaa erästä proteiinia ja se on paikallistettu mantelitumakkeeseen (amygdala). Toiveikkaat tutkijat etsivät geenistä jatkotutkimuksissa selitystä ihmisten kokemaan pelon synnyttämään ahdistukseen. Siihen asti iloitkaamme rohkeammista hiiristä! Lue enemmän asiasta tiedelehdessä Cell (lukuoikeuden omaaville koko juttu tästä).

Sairaanhoitajien lääkelaskentataidoissa puutteita (Verkkouutiset, 18.11.2005) Lääkelaskentaa, matematiikkaa ja farmakologiaa pidetään vaikeana selviää Turussa tarkastettavasta väitöksestä. Tulokset eivät ole yllättäviä, vaan ne vastaavat kansainvälisiä linjoja. Terveydenhuollon opettajat olivat huolestuneita opiskelijoiden osaamisesta jo opiskeluaikanani, terveystieteen maisteri Heidi Grandell-Niemi kertoo.

USA:n lihavuusongelma pelkkä myytti?? (Medical News Today, 17.11.2005) Tutkija Harms on harmistunut. Hänen mielestään USA:n lihavuusongelmaa liitoitellaan. Käsittämätöntä lienee hänen vaikeutensa nähdä mitään yhteyttä lihavuuden ja terveysongelmien välillä.

Metabolisesta oireyhtymästä kirjoittaa BMJ (British Medical Journal, 19.11.2005) Pääkirjoituksessa käsitellään metabolista oireyhtymää. Insuuliniresistenssi näyttäisi olevan tärkein oireyhtymään vievä vaiva, joka sitten johtaa epätavallisen korkeaan aikuisiän sokeritaudin ja verenkiertoon liittyvien sairauksien esiintyvyyteen. Länsimaissa 22-39% ihmisistä sairastaa metabolista oireyhtymää.

Statiinit saattavat hidastaa Alzheimeria (Mediuutiset, 17.11.2005) Korkealla kolesterolilla on vaikutusta Alzheimerin taudin kehittymisessä. Kolesterolia alentavien statiinien käyttö saattaa hidastaa Alzheimerin taudin kehittymistä todetaan ranskalaisen Lillen yliopiston kolmivuotisessa tutkimuksessa. Lisätutkimuksia tarvitaan.

Kofeiinitonta kahvia ei kannata juoda (YLE Tiede, 17.11.2005) Kofeiinitonta kahvia on suosittu erityisesti USA:ssa oletetun terveellisyytensä takia. Kun tuloksia analysoitiin kofeiiniton kahvi osoittautui aika ongelmalliseksi. Niin sanotun huonon LDL-kolesterolin tuotantoon tarvittavien rasvahappojen määrä oli noussut kofeiinitonta kahvia juoneilla. Myös toinen LDL-kolesterolin valmistukseen liittyvä tekijä, apolipoproteiini B eli APOB oli 8% korkeampi kofeiinittomassa ryhmässä. Kolmas havaittu muutos oli ns. NEFA-rasvahapoissa, joiden määrä oli 18% korkeampi kofeiinittoman kahvin nauttijoilla. Näitä NEFA-rasvahappoja tarvitaan elimistössä sekä APOB:n että LDL-kolesterolin valmistuksessa. Jotain lohtua kofeiinittoman kahvin käyttäjille sentään löytyi. Ylipainoisilla ja lihavilla, kofeiiniton kahvi nosti hyvän HDL-kolesterolin määrää. Kofeiiniton kahvi eroaa tavallisesta kahvista muutenkin kuin puuttuvan kofeiinin osalta. Se valmistetaan eri kahvilajikkeesta kuin tavallinen kahvi, koska kofeiinin poistaminen hävittää makuaineita. Siksi kofeiiniton kahvi valmistetaan voimakkaamman makuisista pavuista. Toinen erottava seikka on kofeiinin poisto; se vaikuttaa kahvijauheen sisältämiin yhdisteisiin monella tavalla, joita ei tunneta.

Ylenpalttinen terveysvalistus synnyttää vastaliikkeen (Radio Peili, 16.11.2005) Kuuntele miten liiallinen terveyden ihannointi saattaa synnyttää aivan päinvastaisen vastareaktion.

Alkoholi voi lisätä suusyövän riskiä (YLE Terveys, 15.11.2005) Lisääntynyt alkoholinkäyttö lisää voimakkaasti myös suusyöpiä, kertoo Britannian syöpätutkimusjärjestö Cancer Research UK.

Kahvi voi olla riski odottaville äideille? (Reuters Health News, 15.11.2005) Kolme-neljä kuppia kahvia päivässä voi johtaa kohonneeseen riskiin saada keskenmeno tai muita raskauden komplikaatioita. Näin väitetään tanskalaisessa tutkimuksessa.

Oikeus isään? (Metacandium, 15.11.2005) Medisiinari keskustelee hedelmöityshoitolaista. Se nostaa kuumia tunteita, kaikilla tuntuu olevan siihen mielipide. Tätä lakia on valmisteltu jo kaksikymmentä vuotta, mutta kertaakaan se ei ole päässyt eduskunnan hyväksyttäväksi. Lakiesityksen äläkkää nostava kohta on tietenkin, saako hedelmöityshoitoa antaa myös yksinäisille naisille ja naispareille. Vastakkain asetetaan medisiinarin mukaan kaksi oikeutta: naisen oikeus saada synnyttää lapsi ja lapsen oikeus saada isä. Isä on isä, vaikka hän olisikin poissaoleva, etäinen, huono malli, asuisi muualla tai olisi jopa kuollut. Sinulla olisi silti isä. Inseminaatiolla syntyneeltä lapselta evättäisiin oikeus tietää isästään mitään. Puolet lapsen geeneistä olisi silti jonkun anonyymin kaksilahkeisen - puolet peräisin hänestä, joka sinut sai aikaan. Perhemuoto ja ydinperheen koostumus eivät välttämätät sanele lapsen onnellisuutta, mutta medisiinari kysyy silti: Eikö täällä maailmassa ole tarpeeksi isättömyyttä jo valmiiksi?

Kahvi on hyväksi maksalle? (Verkkouutiset, 15.11.2005) Säännöllinen kahvinjuonti voi suojata maksakirroosilta ja maksasyövältä. Jäitä hattuun!

Lihavuuden hoito tulee kalliiksi (YLE Terveys, 14.11.2005) Lihavuuden hoidosta aiheutuu Kansaneläkelaitokselle (Kela) vuosittain noin 150 miljoonan euron kustannukset, Kelan erikoistutkija Paula Hakala sanoo. Valtaosa kuluista on sairauspäivärahoja ja työkyvyttömyys-eläkkeitä. Varsinaisten laihdutuslääkkeiden menoja Kela korvasi viime vuonna 890 ihmiselle. Lihavuuteen liittyvien sairauksien hoidon arvioidaan vievän 2-7% eri maiden terveydenhoitomenoista. Liikapainoisuus voi aiheuttaa tai pahentaa muun muassa kohonnutta verenpainetta, astmaa, sepelvaltimotautia ja aikuistyypin sokeritautia, joka on yleistynyt erityisesti työikäisten miesten keskuudessa.

Kyllä kansa tietää - jalkojen kylmettyminen aiheuttaa flunssaa (YLE Tiede, 14.11.2005) Cardiffin yliopistossa tehdyssä kokeessa on pistetty testiin lääketieteessä yleensä paikkansa pitämättömänä kansantarinana pidetyn lievän kylmettymisen ja flunssan yhteyttä. Kokeessa oli mukana 180 vapaaehtoista, joista puolet istui 20 minuuttia pitäen jalkojaan jäävedessä ja loput koehenkilöt saman ajan jalat tyhjässä ämpärissä. Jäävedessä jalkojaan jäähdyttäneistä 29% sai flunssan oireita seuraavien 4-5 päivän aikana, mutta kuivassa ämpärissä jalkojaan roikottaneista vain 11%. Koe tehtiin flunssa-aikaan eli loka-maaliskuun välisenä aikana. Tutkimuksen tehnyt professori Roy Eccles arvelee flunssan olevan seurausta koehenkilöiden valmiiksi kantamasta virustartunnasta. Jalkojen jäähtyminen viilentää pintaverisuonia muuallakin elimistössä, nenää myöten. Sen seurauksena elimistön puolustusjärjestelmän valkosolujen tulo nenän alueelle vähenee. Valmiiksi paikalla olevat virukset pääsevät kiinni elimistöön ja nuha alkaa. Katso lisää lehdestä Family Practice Journal 14.11.2005

Liikunta tärkeää raskaana olevalle naiselle (News Medical Net, 14.11.2005)

Suuret pakkauskoot houkuttelevat syömään enemmän (News Medical Net, 14.11.2005)

Proteiinipitoinen ruoka hillitsee nälkää (News Medical Net, 13.11.2005) Laboratoriorotat, jotka saivat proteiinipitoista muonaa, eivät syö yhtä paljon kuin kontrollit johtuen mahdollisesti siitä syystä, että proteiini yllättäen kohottaa rypälesokerin muodostumista ohutsuolessa. Tämä sokeri kulkeutuu maksaan, mistä lähtee tieto aivoihin ruokailemisen lopettamiseksi. Juttu on luettavissa tiedelehdessä Cell Metabolism.

Kalsiumin liiallinen saanti ravinnosta voi lisätä eturauhassyövän riskiä (Medical News Today, 14.11.2005)

Varmat keinot ylensyöntiin: stressi, puute ja houkutteleva ruoka! (Medical News Today, 14.11.2005)

Oliiviöljyn fenolit Välimeren ruokavalion terveysperuste (News Medical Net, 13.11.2005)

Varo tulehduskipulääkkeitä sydänkohtauksen jälkeen! (News Medical Net, 13.11.2005)

Liikunta hyvin suositeltavaa iäkkäille (News Medical Net, 13.11.2005)

Blogiarkisto