tiistaina, marraskuuta 01, 2005

Naispuoliset eliittiurheilijat tunnistaa pitkästä nimettömästä?

Puolalaiset tutkijat ovat ihan äskettäin julkaisseet tutkimuksen missä vertaavat etusormen pituutta nimettömään (2D:4D-suhde, D = digit, sormi, 2 = etusormi, 4 = nimetön) naispuolisilla harrastelijoilla ja eliittiurheilijoilla. Häkellyttävänä löydöksenä oli, että eliittiurheilijoilla oli pitempi nimetön suhteessa etusormeen, aivan kuten useasti on laita miehillä. Rohkeuden puutteesta ei voi syyttää puolalaisia, sillä he pitävät 2D:4D-suhdetta mahdollisuutena löytää aikaisessa vaiheessa todellisia urheilevia naislahjakkuuksia.
Tämän tutkimuksen kimmokkeena on havainto, että 2D:4D-suhteen on havaittu korreloivan testosteronitasoon. Miehillä, joilla on alhainen testosteronitaso, on "naismaisempi" käsi, eli nimetön on lyhyempi suhteessa etusormeen. Tämä asia on tutkittu esimerkiksi julkaisussa Human Reproduction 18 (5): 976-979, 2003. Puolalaiset tutkijat arvelevat, että huippu-urheilijoiksi valikoituu naisurheilijoita, joilla on miehisempiä ominaisuuksia.
Ennenkuin pitkällä nimettömällä sormella varustautuneet urheilevat neitokaiset sankoin joukoin hakeudutte huippuvalmennuksen piiriin, kannattaa muistaa että tutkimus on vain suuntaa antava ja selventäviä tutkimuksia tarvitaan vielä!

Lähde: Am J Hum Biol. 17(6): 796-800, 2005
Lisää luettavaa: Sormileikki, Vertikaalisesti merkittäviä asioita

Blogiarkisto