keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005

Naiskauneus löytyy estrogeenista


Ester Toivonen, Armi Kuusela, Satu Östring, Anne Pohtamo, Tiina Vierto, Lola Odusoga ja Hanna Ek ovat kauniita suomalaisia naisia. New Scientist-lehti puhuu naiskauneuden syvimmästä olemuksesta ja päätyy ehdottamaan kauniiden kasvonpiirteiden salaisuudeksi korkeaa estrogeenitasoa.
Tutkijat St Andrews in Fife yliopistossa Englannissa ovat tehneet havainnon, että naisten kasvonpiirteiden viehättävyys on suoraan verrannollinen estrogeenitasoon. Miriam Law Smith ja hänen kollegansa valokuvasivat 59 naista (18-25 vuotiaita) viikottain 1,5 kuukauden ajan. Samalla naiset luovuttivat virtsanäytteen, josta tehtiin hormonimääritykset ja kertoivat tietoja kuukautiskierrostaan. Naiset eivät käyttäneet ehostusta, eivätkä ottaneet ehkäisytabletteja.
Tutkijat valitsivat sitten valokuvan siltä ajankohdalta jolloin estrogeenitaso oli korkeimmillaan. Kuten oletettua korkeimmat estrogeenitasot mitattiin munasolun irtautumisen aikoihin. Valokuvia arvioivat 14 miestä ja 15 naista. Korkeimman estrogeenitason aikoihin naiset osoittautuivat kauniimmiksi oli paneelin arvio.
Hedelmällisyys on yhteydessä viehättävyyteen, tutkijat väittävät. Silloin kun luonto on tehnyt naisen otolliseksi tulla raskaaksi, nainen on kaikkein viehättävimmillään. Tutkijat pitävät mahdollisena, että naiset joilla oli kaikkein kauniimmat kasvonpiirteet, olivat murrosiässä saaneet nauttia korkeista estrogeenitasoista. Estrogeeni muovaa kasvonpiirteet naisellisemmiksi vaikuttamalla pehmeiden ja kovien kudosten kasvuun.
Pitäisikö murrosikäisten tyttöjen ottaa estrogeenihoitoja tullaakseen mahdollisimman viehättäviksi? Tähän tutkija Law Smith antaa ehdottoman kielteisen vastauksen: "Estrogeenihoidot voivat mahdollisesti tehdä tytöistä viehättävämpiä, mutta estrogeenien muista vaikutuksista ei voi olla varma."

Lukuvinkin tarjosi Tiedemies.

Blogiarkisto