maanantaina, marraskuuta 21, 2005

Sokeritauti ja masennus on kohtalokas yhdistelmä

Diabeetikon lieväkin masennus lisää kuolemanvaaraa, kirjoittaa marraskuun Diabetes Care - lehti. Seattlelaisessa tutkimuksessa seurattiin kolme vuotta 4 154 tyypin 2 diabeetikon terveydentilaa. Heistä 354 oli lievästi ja 497 vakavasti masentuneita. Seurannan kestäessä edellisistä kuoli 14 prosenttia, ja jälkimmäisistä 12 prosenttia, kun ei-masentuneista diabeetikoista kuoli 8 prosenttia.
Diabeetikkojen masennuksen toteamiseen ja hoitoon tulisi kiinnittää enemmän huomiota, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Wayne J. Katon, Washingtonin yliopistosta. Hän korostaa, että ravitsemuksella ja liikunnalla on tärkeä merkitys sekä diabeteksen että masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa.
Oulun yliopistossa professori Markku Timosen johdolla tehdyn tutkimuksen mukaan masennuksen riski kasvaa sitä mukaa kun insuliini menettää herkkyyttään ja verensokeri alkaa nousta, jopa ennen varsinaisen tyypin 2 diabeteksen puhkeamista. Oulun tutkimukseen osallistui 831 naista ja miestä. Tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa.

Tohtori Matti Tolonen on ystävällisesti halunnut ilahduttaa meitä toimittamalla yllä olevan laadukkaan käännöksen, joka hyvin täydentää aiemmin julkaisemaani pikku-uutista viikolla 43.

Blogiarkisto