perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Mitä uutta terveysrintamalla viikolla 44?

Ilmestynyt 31.10.2005, lisäyksiä tehty 1.11.2005, 3.11.2005 ja 4.11.2005.
Viikon 44 varrelta poimittua tietoa, tuoreimmat uutiset ylinnä.

Haluatko sinä elää? (Metacandium, 4.10.2005) Abortin mielekkyyttä pohditaan Medisiinareiden blogissa. Uso wangu kirjoittaa: Abortissa tuhotaan jos ei ihan ihminen, niin ihmisen mahdollisuus. Nähdäkseni kehityksen jatkumosta ei voida erottaa kohtaa, jossa ihminen lopultakin muodostuu. Väitän, että sikiön ihmisarvoa voidaan verrata neliraajahalvaantuneen, CP-vammaisen tai muuten ”toiminnallisesti epänormaalin” ihmisen arvoon (= täysi ihmisarvo!) Kahta jälkimmäistä ihmisryhmää on kyllä kautta historian myös yritetty poistaa pallon pinnalta. Sikiön ongelma tässä porukassa on se että se on vielä äitinsä sisässä, eikä siltä kysytä puhetaidon puuttuessa. Hei, haluatko sinä elää? Voisiko sikiölle, kehittyvälle ihmiselle, antaa mahdollisuus vastata tähän kysymykseen syntymän jälkeen? Haulikon kitalakeen voi laittaa sitten itsekin.

Mitä tehdä koko ajan kallistuville nykyaikaisille lääkkeille? (British Medical Journal 5.11.2005) Uusimpien lääkkeiden kallis hintalappu kauhistuttaa australialaisia lääkäreitä. Yhä useammin ollaan sen tilanteen edessä, että potilaan vaivaan on tehokas lääke tarjolla, mutta siihen ei ole potilaalla varaa. A further ethical issue concerns the cost of publicly funding newer, expensive treatments. Schrag has recently reflected on the effect of new drugs for advanced colorectal cancer. Although these drugs have nearly doubled the median survival over the past decade, the drug cost has risen by "a staggering 340-fold." Lääkäreiden mielestä sen välillä mitä voidaan tehdä potilaan terveyden hyväksi ja mihin potilaalla on varaa, on yhä suurempia ristiriitoja. En tiedä onko Suomen lääkäreillä ja potilailla samantyyppisiä ajatuksia?

Summary points:

  • Long delays often occur between licensing of a drug and its availability through publicly funded health schemes
  • Some unfunded expensive drugs may be preferable treatments to funded drugs
  • A large proportion of oncologists would not discuss an expensive drug with a patient if it were not subsidised
  • Doctors should inform patients of unsubsidised drugs if they judge that patients would want the treatment if it were free
  • Many new drugs are very expensive, and society should discuss whether these drugs should be publicly funded

Amerikkalaiset professorit sotajalalla lääketeollisuutta vastaan (British Medical Journal 5.11.2005) Lääketeollisuuden toivotaan vähentävän reseptilääkkeittensä tyrkyttämistä lääkäreille. Kalliiden lääkkeiden suhteen on aivan erityinen vaara, että lääkäri on tiukasti lääketehtaan talutusnuorassa. Prescription drug advertising pressures health professionals to prescribe particular medications, and often the ones that may be less effective and more expensive and dangerous. This intrudes on the relationship between medical professionals and patients, and disrupts the therapeutic process. Ennemmin toivotaan lääketeollisuudelta vastuullista ja korkeatasoista tiedottamista lääkkeistä suoraan kuluttajille. The doctors dismiss the idea that direct to consumer advertising is "educational," saying: "It [such advertising] is inherently misleading because it features emotive imagery and omits crucial information about drugs." This, they say, is the result of an "inherent and irredeemable financial conflict-of-interest" of the drug companies, which drives them to "exaggerate the positive and minimize the negative qualities of their own products." Tämä on aika ennenkuulumatonta kritiikkiä! Nyt taitavat loppua kandeilta ne vähäisetkin iloittelunaiheet - mainoskynillä ja krääsällä rehvastelu. Törmäsin opiskeluaikoinani erääseen lääketieteen kandidaattiin, joka oli tehnyt lääketehtaitten mainosmateriaalista keräilykohteen. Opiskelija-asunnon täyttävän mainosmateriaalin seassa oli varsin hienoja tuotteita. Monet oivallisesti muistuttamassa minkä lääkkeen nimen kannattaa raapustaa reseptiin.

Keinohedelmöitetty poika löysi isänsä internetin avulla (
BBC Health News, 2.11.2005) Poika aloitti ottamalla DNA-näytteen itsestään. Sitten hän lähetti näytteen amerikkalaiseen DNA-näytteitä määrittelevään yritykseen. Lähes vuoden odottelun jälkeen pojalle lähetettiin niiden miesten nimet, joiden geenit olivat lähellä hänen geenejään. Näitä nimiä vihjeenään käyttäen poika etsi lisää tietoja internetistä. Internetin ristihakujen avulla poika löysi etsimänsä, ja kymmenen päivän kuluttua hän oli ottanut yhteyttä isäänsä. Internetin kehityksen myötä kenen tahansa on mahdollista halutessaan selvittää biologinen alkuperänsä.

Endokannabinoidesta apua liikalihavuuteen? (
Medical News Today, 3.11.2005) Tämän tutkimuksen mukaan ei näistä uusista laihdutuslääkkeistä ole ollut apua.

Liikunta auttaa masennukseen (
Medical News Today, 3.11.2005)

Jeppe juo koska hän ei kestä prefrontaaliaivokuorensa poikkeavuutta (
Verkkoklinikka, 3.11.2005) Prefrontaaliaivokuori sijaitsee isojen aivojen otsalohkojen etuosan kuorikerroksessa. Sillä on keskeinen merkitys monimutkaisessa ajattelussa, suunnittelussa ja tunteiden säätelyssä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että aikuisten alkoholiriippuvuus on yhteydessä prefrontaaliaivokuoren, talamuksen ja pikkuaivojen poikkeavuuksiin. Amerikkalaisessa tutkimuksessa on tutkittu nuorten aivoja ja havaittu, että pieni prefrontaaliaivokuori on yhteydessä alkoholin ongelmakäyttöön. Juuri prefrontaaliaivokuori on kehittynyt ihmisen evoluutiossa pitemmälle kuin millään eläimellä. Voidaan sanoa, että prefrontaaliaivokuori tekee meistä lopulta ihmisiä. Prefrontaaliaivokuoren koko oli sitä pienempi, mitä enemmän nuoret käyttivät alkoholia. On mahdollista, että nuorten isojen aivojen prefrontaaliaivokuori on herkempi alkoholin haitallisille vaikutuksille kuin aikuisten. Näiden aivoalueiden kypsyminen voi myös häiriintyä, jos alkoholia käytetään runsaasti varhaisnuoruudessa.

Levottomista jaloista kirjoittaa
Medical News Today 3.11.2005

Omega-3-rasvahapot voivat olla hyödyllisiä aikuisiän diabetekseen ja masennuksen hoitoon (
Diabet Med 22: 1465-1475, 2005) Vielä tarvitaan lisätutkimuksia, mutta jo nyt näyttää siltä, että EPA todellakin toimii.

D-vitamiinia osteoporoosiin (
Reuters Health Information, 28.10.2005) Vaihdevuosien jälkeen naisille suositellaan D-vitamiinilääkitystä.
Influenssarokote loppui apteekista (YLE Terveys, 1.11.2005) Influenssarokote on loppunut Suomen apteekeista. Rokotteen kysyntä on ollut vilkasta ja kasvanut arviolta kolmanneksen viime syksystä. Syynä lienee lintuinfluenssan pelko. Suomen Apteekkariliitto ja Kansanterveyslaitos muistuttavat, että rokote ei suojaa lintuinfluenssaa vastaan eikä syytä hysteriaan ole. Mitään varsinaista rokotetta lintuinfluenssaa vastaan ei toistaiseksi ole. Mallirokote on kylläkin kehitteillä, mutta varsinainen täsmärokote voidaan valmistaa vasta mahdollisen pandemian alettua. Apteekkeihin ei ole luvassa uusia eriä influenssarokotetta, sillä tuotetta ei saa enää tukkuliikkeistä. Riskiryhmille sitä on kuitenkin varattu riittävästi.

Ibuprofeeni saattaa lisätä vuotavan vatsahaavan vaaraa (News Medical Net, 1.11.2005) Suuria ibuprofeeni annoksia säännöllisesti ottavilla on kolme kertaa suurempi riski saada vuotava vatsahaava kuin niillä, jotka eivät käytä minkäänlaista kipulääkitystä. Tällainen tutkimus on nähnyt päivänvalon Amerikan Gastroenterologia Yhdistyksen (AGA) lehdessä Clinical Gastroenterology and Hepatology. Nämä ei-steroidi-pohjaiset tulehduskipulääkkeet (non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) ovat olleet vilkkaan keskustelun kohteena viime aikoina.
Suomalaisille tyypillinen migreenigeeni löytynyt väittää Mari Kaunisto (Mediuutiset, 31.10.2005) Tässä jutussa on niin tuhti annos geenitekniikka, että se herkissä ihmisissä voi aiheuttaa migreenin. Mari Kaunisto on osoittanut perinnöllisyystieteen alaan kuuluvassa väitöskirjatutkimuksessaan, että harvinaisemmalle migreenityypille, auralliselle migreenille, altistava geenialue sijaitsee kromosomin 4 alueella 4q21-24. Aikaisemmissa tutkimuksissa migreeniin liitetty, CACNA1A-geenin sisältävä kromosomialue 19p13 ei suomalaisissa suvuissa kytkeydy tähän sairauteen. Nämä tulokset saatiin tutkimalla 50 migreenisuvun koko genomi kytkentäanalyysilla. Aiemmin migreeniin liitetty geeni ei vaikuta alttiuteen Suomessa. Tutkimus osoitti myös, että migreeniin aikaisemmin liitetty metyleenitetrahydrofolaattireduktaasi-geeni MTHFR, ei vaikuta migreenialttiuteen Suomessa. Tulos yllätti tutkijat, sillä kyseisen geenin on osoitettu liittyvän migreeniin useissa muissa väestöissä. Myös estrogeenireseptoria koodaava geeni ESR1 on aiemmin liitetty migreeniin. Tutkimuksissa tunnistettiin aikaisemmin kuvaamaton ATP1A2-geenin mutaatio suomalaisessa FHM-suvussa, eli suvussa, jossa esiintyy vallitsevasti periytyvää, toispuoleisia halvausoireita aiheuttavaa aurallisen migreenin alamuotoa (familiaalinen hemipleginen migreeni, FHM). Nyt löydetty mutaatio heikentää ATP1A2-geenin koodaaman natrium/kalium pumpun toimintaa ja johtaa näin kalium-ionien kertymiseen hermosolujen väliseen tilaan. Tämän uskotaan altistavan aivot migreenikohtaukselle. Migreeni on erittäin yleinen neurologinen sairaus. Se kiusaa jopa kahdeksaa prosenttia miehistä ja jopa 18:aa prosenttia naisista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että migreeni periytyy monitekijäisesti, eli sen syntyyn vaikuttavat sekä useat altistavat geenit että ympäristötekijät. Migreeni on jaettu kansainvälisessä päänsärkyluokituksessa kahteen päätyyppiin, auralliseen ja aurattomaan migreeniin, joista aurallinen migreeni on harvinaisempi. Siinä migreenipäänsärkyä edeltää 5-60 minuutin mittainen ennakko-oire, joka tyypillisimmin on näköhäiriö. Kauniston väitöskirja tarkistettiin Helsingin yliopistossa 28.10.

Varhain alkavat kuukautiset eivät nosta painoa (Terveysuutiset, 31.10.2005) Ylipainoisten tyttöjen kuukautiset alkavat keskimäärin aikaisemmin kuin normaali- ja alipainoisten. Amerikkalaisessa tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että varhaiset kuukautiset eivät sinänsä näytä altistavan lihavuudelle aikuisiässä. Tutkimuksessa otettiin yhteyttä 30 vuotta aikaisemmin aloitetun seurantatutkimuksen osallistujiin (448 kpl, keski-ikä 42 vuotta). 30 vuoden jälkeen naisten keskimääräinen painoindeksi oli 23,4 kg/m². Naisista 28 % oli ylipainoisia ja 9 % lihavia. Näytti siltä, että eniten naisten painoindeksiin 30 vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen heijastui heidän painonsa jo ajalta ennen kuukautisten alkamista. Naiset, jotka olivat olleet ylipainoisia jo ennen kuukautisten alkamista, olivat seitsemän kertaa todennäköisemmin keski-iässä ylipainoisia kuin muut. Varhaiset kuukautiset eivät näyttäneet altistavan lihomiselle. Näyttää siltä, että mikäli tytöt, joiden kuukautiset alkavat varhain, ovat normaalipainoisia, he eivät kovin helposti liho huolimatta varhaisesta kuukautisten alkamisesta. Sen sijaan jo ennen kuukautisten alkamista ylipainoiset tytöt ovat vaarassa lihoa myöhemminkin. (Pediatrics 116: 620-627, 2005)

AIDS-katastrofi Kiinassa (Mediuutiset, 31.10.2005, Medical News Today, 31.10.2005) Kiinaa uhkaa vakava AIDS-ongelma, ellei taudin leviäminen saada kuriin. YK:n UNAIDS-ohjelma on jo kauan ollut huolestunut Kiinan AIDS-tilanteesta. UNAIDS ennusti äskettäin, että mikäli ehkäiseviin toimiin ei ryhdytä, Kiinassa on 10 miljoonaa HIV-positiivista vuonna 2010. Kiinan hallituksen mukaan HIV-positiivisten määrä on tällä hetkellä 840 000. Kansainväliset asiantuntijat arvioivat luvun liikkuvan miljoonan ja puolentoista miljoonan välillä.

Blogiarkisto