lauantaina, marraskuuta 05, 2005

Pitkän iän salaisuus - Klotho?

Japanilainen tutkijaryhmä on jatkanut Klotho-nimisen proteiinin selvittelytyötä. Klotho aiheutti melkoista maailmanlaajuista huomiota kun siitä ensimmäisen kerran raportoitiin vuosina 2001-2002. Sen todettiin liittyvän vanhenemiseen.
Tutkijat ovat saaneet selville, että laboratoriohiiren viallinen Klotho-geeni aiheuttaa nisäkkäille tyypillisiä vanhenemisreaktioita. Jos taas Klotho-geeniä hiiressä ärsytetään tuottamaan ylenmäärin Klotho-proteiinia, se johtaa hiiren iän lisääntymiseen jopa 19-31% verrattaessa normaaliin hiirikantaan.
Tuoreessa tutkimuksessa Masaya Yamamoto ja hänen kolleegansa ovat pystyneet osoittamaan mihin biokemialliseen ilmiöön perustuu Klothon pitkän iän salaisuus: Klotho toimii hormonina, joka vaikuttaa insuliinin ja insuliininkaltaisen kasvutekijän (IGF-1) eritykseen. Toinen tärkeä löydös on Klothon hapetusstressiä lisäävä ominaisuus solu- ja kudostasolla. Tällä tiedolla voi olla paljonkin hyötyä gerontologiassa ja neurologiassa sairauksien hoidossa (Parkinson, Alzheimer). Uskotaan nimittäin, että hapetusstressi aiheuttaa monia niitä ikäviä oireita mitä näemme neurologisissa sairauksissa. Keskeisenä antioksidanttina (ehkäisee hapetusstressiä) tässä tapauksessa on manganese superoxide dismutase.
Sensaatiolehdistö saanee taas aihetta tuhlata painomustetta. Spekuloidaan Klotho-ruiskeesta, jonka voisi ottaa iän ruvetessa painamaan! Tutkijat varoittavat liian toiveikkaista odotuksista.

Klotho oli yksi jumalattarista kreikkalaisessa mytologiassa. Hän kehräsi elämän lankaa.

Löysin tämän tiedon selatessani tuttua lehteä Journal of Biological Chemistry. En ole toistaiseksi nähnyt uutistoimistojen raportoivan tästä löydöksestä, joten nyt saatte ihan tuoretta tietoa luettavaksenne! Ohjeeni on: Jäitä hattuun, vielä on pitkä matka mahdollisiin sovelluksiin ihmisessä. Syökää kohtuudella terveellistä, monipuolista ruokaa ja harrastakaa kuormittavaa liikuntaa joka päivä vähintään 30 min.

Lisätietoa: pitempi tieteellinen juttu Klothosta.

Blogiarkisto