tiistaina, marraskuuta 01, 2005

Luontaistuotteet ovat suosittuja

Suomessa on myytävänä noin 3 000 luontaistuotetta. Joka kolmas suomalainen käyttää niitä. Myydyimpiä luontaistuotteita Suomessa ovat valmisteet, joiden väitetään lievittävän nivelvaivoja ja vilustumisoireita tai vähentävän stressiä. Suosittuja ovat myös erilaiset rasvahappoja ja flavonoideja sisältävät valmisteet.

"Onko kaikki se, mikä tulee luonnosta, terveellisempää ja turvallisempaa kuin teollisesti tuotetut lääkkeet?" Tätä pohtii lääkäri Anna-Liisa Enkovaara Hippokrates-Duodecim-sarjan uutuuskirjassa 101 luontaistuotetta. Kaikista kasvilajeista noin 5 – 25 %:lla on todettu joitakin lääkkeellisiä vaikutuksia.

Viikoittain mainostetaan uusia tuotteita, jotka lupaavat parantaa lähes kaikki sairaudet. Joukossa on taatusti huuhaata.
Anna-Liisa Enkovaaran mukaan Suomessa laillisesti myytävien luontaistuotteiden lyhytaikainen käyttö on yleensä turvallista, jos niitä käytetään pakkauksessa olevan annostusohjeen mukaisesti. Luontaistuotteet saattavat aiheuttaa yllättäviä ja vakaviakin haittoja, jos niitä käytetään suurina annoksina, säännöllisesti pitkiä aikoja tai samanaikaisesti tavallisten lääkkeiden kanssa. Etenkin Euroopan ulkopuolelta tulevat luontaistuotteet saattavat sisältää myrkyllisiä rohdoskasveja, synteettisiä lääkeaineita tai raskasmetalleja. Enkovaara haluaa kumota luontaistuotteisiin liitetyn harhakäsityksen, jonka mukaan ne olisivat turvallisia vain siksi, että ne ovat luonnosta. Nykyiset teolliset luontaistuotteet eivät edes yleensä ole luonnosta peräisin.
Luontaistuotteiden tehoa Enkovaara pitää parhaimmillaankin vähäisenä, joten myös niiden haittojen on oltava vähäisiä.

101 luontaistuotetta tulee olemaan syksyn kuuma peruna ja aiheuttaa varmasti puhetta ja toimintaa alan toimijoissa!

Lähde: Duodecim

Blogiarkisto