maanantaina, marraskuuta 21, 2005

Mielenkiintoista tietoa tiedon etsimisestä internetistä

Kahdessa piakkoin ilmestyvässä väitöskirjassa on Mika Käen ja Anne Aulan toimesta tutkittu tiedon löytymisen hankaluutta netistä. Kuvittele, että menet kirjastoon ja pyydät virkailijaa suosittelemaan sinulle jaguaarista kertovaa kirjaa. Hetken kuluttua saat eteesi 66 miljoonaa opusta, joista osa liittyy autoihin, osa tietokoneisiin ja osa etsimiisi kissaeläimiin. Epärealistista kirjastossa, mutta arkipäivää Webissä.
Väitöskirjojen mukaan tiedon löytämiseksi ei läheskään aina riitä hakukoneeseen (esim. Google tai Yahoo) kirjoitettu sana jaguar. Kokemattomilla käyttäjillä, vanhemmilla ihmisillä ja kokeneillakin käyttäjillä on ongelmia selvitettävänä: monimerkityksiset sanat vaikeuttavat hakua eikä hakukoneiden toimintatapakaan ole selvä. Väitöskirjojen mukaan ongelmia voidaan ratkoa uudenlaisilla käyttöliittymäratkaisuilla.
Ratkaisuja tiedonhaun helpottamiseksi etsitään erityisen työkalun muodossa, jolla hakulauseet voi kääntää luonnolliselle kielelle, joka tallentaa osoitteiden lisäksi dokumentit, ja uudenlaisen tavan esittää hakukoneen tuloslistassa oleva tekstitiivistelmä. Vaikean termistön aiheuttamaan hämmennykseen ja hakukoneiden tarjoaman toiminnallisuuden ymmärtämiseen esitetään ikääntyneille suunniteltu Etsin-hakukäyttöliittymä. Etsin mm. tarjoaa käyttäjille suuremman tekstilaatikon hakusanojen kirjoittamiseen ja hallittavan määrän toimintoja selkeässä muodossa.
Yksi suurimmista tiedonhaun ongelmista liittyivät osuvien hakusanojen keksimiseen. Ongelma vaikeutuu entisestään, kun tietoa joudutaan hakemaan monimerkityksisillä sanoilla, kuten 'jaguar'. Ongelmaa vähentää uusi Findex-käyttöliittymä, joka kategorisoi hakutuloksia automaattisesti. Tämä mahdollistaa käyttäjälle rikkaamman vuorovaikutuksen tuloslistan kanssa ja näin tehostaa tiedonhakua. Automaattiset kategoriat tekevät tuloslistan eri aihealueet käyttäjälle näkyviksi ja kissaeläimiin liittyvät sivut on helppo erottaa autosivujen seasta. Lisäksi hakusanojen keksiminen helpottuu, kun kategoriat listaavat aiheeseen liittyviä lisämääreitä automaattisesti.
Nämä väitöskirjatutkimukset osoittavat, että käyttäjän tarpeet huomioimalla voidaan löytää hakukoneiden käytössä ilmeneviä ongelmia ja ymmärtää niiden syyt. Saadun tiedon perusteella voidaan tuottaa ratkaisuja, kuten tulosten kategorisointi ja ikääntyneille suunniteltu käyttöliittymä. Ratkaisut edistävät aiempaa tehokkaampien hakutapojen yleistymistä kaikille käyttäjäryhmille. Mika Käen väitöskirjatutkimus Web-hakutulosten käytön edistäminen automaattisella kategorisoinnilla tarkastetaan perjantaina 2. joulukuuta Tampereen yliopistossa. Anne Aulan väitöskirjatutkimus Käyttäjän hakustrategiat ja ominaisuudet Web-hakukoneiden käyttöliittymien kehityksessä tarkastetaan perjantaina 9. joulukuuta Tampereen yliopistossa.

Lähde: Verkkouutiset, 21.11.2005
Mika Käen tutkimustöitä
Anne Aulan tutkimustöitä

Blogiarkisto