perjantaina, marraskuuta 25, 2005

Valoa synkkyyden keskellä

Uskollinen lukijani, blogisisko, ahdistui pitkästä ja synkästä dopinglitaniastani. Nyt koetan korjata vahingon. Tapasin tänään intoa pursuavan, nuoren projektipäällikön, Tuuli Salospohjan, Elämä On Parasta Huumetta ry:stä. Hän on käynnistänyt projektin, jossa nuorille tarjotaan dopingvalistusta. Tässä projektissa on tarkoitus perinpohjin tuottaa tietoa dopingaineiden väärinkäytön laajuudesta suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.
Projektin yhteyteen perustetaan laaja ohjausryhmä, jossa on edustettuina ehkäisevän päihdetyön sekä liikunta- ja urheilujärjestöjen edustajia, Kansanterveyslaitos, Antidoping-toimikunta ym. Tutkimusta rahoittaa Raha-Automaattiyhdistys. Oikein mukavaa kun laajana rehoittavaan ongelmaan vihdoinkin puututaan. Tiesittekö, että 95% markkinoillamme olevista dopingaineista on itsetuntoaan pönkittävien ja sosiaalista hyväksyntää keinotekoisesti hankkivien harrastelijoiden käytössä. Huippu-urheilijamme vastaavat vain 5% osuudesta! Tämän tiedon välitti minulle eräässä seminaarissa suomalainen WADA:n asiantuntijajäsen, professori Karri Wichmann.
"Luomu-urheilijoita" (luonnonmukaisesti fyysistä kuntoaan kehittäviä huippu-urheilijoita) on siis todella paljon ja se on minusta iloinen asia! On paljon sellaisia, joiden kunnon kehittämisen kulmakiviä ovat terveellinen ravinto, ahkera harjoittelu sekä riittävä lepo. Tuuli sanoo: Dopingaineiden ja synteettisten lisäravinteiden avulla itseä tyydyttävän ulkonäön ja kunnon saavuttamisen uskotaan olevan luomukeinoihin verrattuna huomattavasti nopeampaa ja tehokkaampaa. Tähän epäkohtaan tämä projekti tuonee lisäselvitystä.
Nyt pyritään siis oivallisesti koostetulla asiantuntijajoukolla pureutumaan siihen Mika Myllylän mainitsemaan harmaaseen alueeseen, joka rehoittaa kunto- ja painonnostosaleilla. Pyritään aidosti nostamaan kissa pöydälle ja puhumaan nuorille näihin aineisiin liittyvistä tiedostetuista ja tiedostamattomista terveysriskeistä. Aineiden kalleudesta huolimatta useat nuoret ovat valmiita tarttumaan tähän syöttiin, joka houkuttelee niin monilla kuntosaleilla kuin vapailla nettimarkkinoillakin, Tuuli valistaa minua.

Tässä projektissa on valoa synkkyyden keskellä! Minun roolini tässä projektissa lienee tuolla ravintovalistuksen puolella.

Blogiarkisto