sunnuntaina, marraskuuta 27, 2005

Uutta terveysrintamalta viikolla 47

Kirjoitettu 21.11.2005, lisäyksiä 22.11.2005, 23.11.2005, 24.11.2005 ja 27.11.2005.

Nuoruustyypin diabetes yleistyy (Verkkouutiset, 25.11.2005) Professori Suvi Virtanen kertoo, että ravinnosta on löydetty sekä diabeteksen riskiä lisääviä että taudilta suojaavia tekijöitä. Diabeteksen riskiä lisäävät varhainen altistuminen lehmän maidolle, viljan gluteiini, ravinnossa esiintyvät nitriitit ja nitrosoamiinit, runsas energian ja hiilihydraattien saanti ravinnosta, jopa varhain lapsuudessa aloitettu hedelmien ja marjojen käyttö saattaa lisätä sairastumisen riskiä. Jäitä on syytä pitää hatussa sillä tutkimusnäytöt eivät ole kovinkaan hääppöisiä. Nuoruustyypin diabetekselta suojaisivat professori Virtasen mukaan D- ja E-vitamiini.

Metabolinen oireyhtymä uhkaa lihavia teinityttöjä (Reuters Health News, 26.11.2005) Amerikkalaisessa ravintotukimuksessa todettiin yhteys nuoruudessa kerääntyneiden liikakilojen ja erityisesti vyötärön kohdalle kerääntyneen rasvan ja aikuisena sairastetun metabolisen oireyhtymä välillä.

Tulevaisuuden avaruusruokaa (CNN, 23.11.2005) kuva_1, kuva_2

Diabeetikon haavat paranivat A-vitamiinilla (Reuters Health News, 23.11.2005)

Laitosruoan taso ei tyydytä (Mediuutiset, 23.11.2005) Sydänliiton (johtajana Pirjo Koivisto) ja Kansanterveyslaitoksen asiantuntijaryhmät (johtajana Pekka Puska) ovat kehittäneet uuden, helppokäyttöisen mittarin laitosruoan ravitsemuksellisen laadun arviointiin. Tulosten perusteella selviää, onko ruokailijalla mahdollisuus valita päivittäin suositusten mukainen ateriakokonaisuus. Selvityksen mukaan julkisen sektorin suurkeittiöiden valmistaman ruoan ravitsemuksellisessa tasossa on parantamisen varaa. Suurimmalla osalla julkisten suurkeittiöiden asiakkaista ei ollut mahdollisuutta valita päivittäin suositusten mukaista ateriaa. Keskeisimpiä ongelmia olivat rasvattoman maidon vähäinen tarjonta päiväkodeissa sekä tuoreiden kasvisten tarjoaminen kouluissa. Aikuisille ruokaa valmistavien keittiöiden tulisi vähentää rasvan käyttöä ja parantaa käytettävän rasvan laatua. Suolan määrää tulisi vähentää kaikissa keittiöissä.

Aspartaamista negatiivisia uutisia (Medical News Today, 23.11.2005) Sakariinin jälkeen, toiseksi yleisin keinotekoinen makeutusaine, aspartaami, on italialaisessa tutkimuksessa aiheuttanut syöpää rotissa, sellaisilla annosmäärillä (20 mg/kg), jotka ovat sallittuja ihmisille. Mihinkään paniikkiin ei ole syytä, sillä laboratoriorotta lienee herkempi aspartaamille kuin ihminen. Ihminen on käyttänyt aspartaamia yli 30 vuotta ja sitä löytyy yli 6000 eri tuotteesta ympäri maapalloa. Mitään yhteyttä aspartaamin ja syövän välillä ei ihmisessä ole todettu. Asia, joka on pidettävä mielessä on myös se, että kokeessa rottien annettiin kuolla luonnollisesti yksinkertaisesti vanhuuteen, jolloin taatusti on odotettavissa korkeampia syöpälukemia sekä kontrolleissa että aspartaamia nauttineissa. Lue koko juttu lehdestä Environmental Health Perspectives. Internet on täynnä sensaationhakuista tietoa aspartaamista. "Hyvä" esimerkki on Aspartaamin uhrien tukiryhmä (engl.) osoitteessa http://presidiotex.com/aspartame/. Pienet määrät aspartaamia ovat taatusti turvallisia. Ehkä saamme jonakin päivänä täsmätietoa aspartaamin pitkäaikaiskäytön mahdollisista terveysvaikutuksista ihmiseen.

Myönteisiä uutisia foolihaposta vaihteeksi (BBC News, 23.11.2005) Ravintoasiantuntijat Brittein saarilla suosittelevat foolihapon lisäämistä kaupassa myytäviin jauhoihin. Myös B12-vitamiinin lisäämistä jauhoihin harkitaan. Foolihapon saannista lienee syytä huolehtia. Onko syytä nimenomaan vitaminoida jauhoja siitä voidaan olla monta mieltä. Kobalamiinin (B12-vitamiini) lisäämistä jauhoihin pidän kyllä hätävarjelun liioitteluna.

Suolaa, suolaa vähemmän suolaa! (J Hum Hypertens. Suppl 3: S10-S19, 2005 ) Suomalainen tutkijaryhmä, Karppanen - Karppanen - Mervaala, on todennut suolan (natriumin) saannin olevan edelleen liian korkeaa suomalaisten keskuudessa. Toivottavaa olisi päästä 3000-4500 mg päivittäisestä tasosta lähemmäs suosituksia, eli 1500 mg/pv. Näin korkeilla suolatasoilla nurkan takana vaanii vakava sairaus - korkea verenpaine.

Vakavat häiriöt äidin elämässä voivat altistaa lapsen sokeritaudille (Diabetes Care 28: 2394-2399, 2005) Ruotsalaiset tutkijat (Linköpingin lastentautien osasto) ovat näyttäneet, miten äidin kokemat häiritsevät elämäntapahtumat (avioero, perheväkivalta), ilmenevät lasten autoimmuusairauksina. Tyypin 1 diabetes (lasten diabetes) on juuri tällainen autoimmuunitauti, jonka puhkeaminen noin 2½ vuoden iässä ilmeisesti mahdollistuu tietynlaisten perintötekijöiden ja tiettyjen ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Hapetusstressi on ylipainoisen suuri ongelma (International Journal of Obesity 22.11.2005) Lihomaan päässyt ihminen käy kovaa taistelua paitsi painonsa hallitsemiseksi myös pärjätäksen kehossa jylläävien lukuisten hapetusstressiä lisäävien tapahtumasarjojen kanssa. Hoidoksi tähän hapetusstressiin tohtori H. K. Vincent USA:sta yhteenvetoartikkelissaan ehdottaa painon hallittua pudottamista, vähäkaloristen ja antioksidantteja runsaasti sisältävien ravintoaineiden nauttimista. Tohtori Tolonen tiedottaa: Nykykäsityksen mukaan lihavuus on tila, jossa vallitsevat hapetusstressi, tulehdus (inflammaatio) ja kohonnut homokysteiini.

Kalsiumia saadaan riittävästi suomalaisesta ruosta (Am J Clin Nutr 82(5): 1115-1126, 2005) Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus päätyy toteamaan, että suomalaiset saavat ruoastaan tarpeeksi kalsiumia normaalin luunmuodostuksen ylläpitämiseksi. Erityisen tärkeäksi kalsiumlähteeksi nousi juusto. Kalsium- ja vitamiinilisään ei ole tutkijoiden mielestä tarvetta.

Turhan kolesterolilääkityksen tilalle kunnon ruokaa ja liikuntaa (Mediuutiset, 21.11.2005 ; YLE Terveys, 21.11.2005) Professori Pertti Happonen Kuopion yliopistosta kyseenalaistaa kolesterolilääkkeiden syönnin. Hän myöntää lääkkeiden sisältämän statiinin alentavan kolesterolia ja vähentävän sydänkuolleisuutta, mutta lääkket voivat olla turhia, jos potilaan sydäntautiriski ei ole kovin suuri. Ei ole mitään varmuutta siitä vaikuttaako kolesterolin laskeminen sydäntautien vähenemiseen. Sydäntautien ja kolesterolitason vaikutuksista on käyty paljon keskustelua. Lähes puoli miljoonaa suomalaista syö kolesterolilääkkeitä ja yli 3 miljoonalla on kohonnut kolesterolitaso. Sydän- ja verisuonitaudit ovat usein ehkäistävissä tai ainakin niiden syntyä voidaan lykätä. Keinoja ovat muun muassa terveellinen ruokavalio, liikunta ja tupakoinnin lopettaminen. Kuuntele tästä kolesterolilääkkeiden lisääntyneestä kulutuksesta Suomessa (Radio Peili, 22.11.2005)

Teen juonnista hyötyä diabeetikolle? (Medical News Today, 21.11.2005) Alustavat rottakokeet osoittavat, että sekä mustasta että vihreästä teestä voi olla hyötyä sokeritaudin hoidossa. Tehoaineena on epigallocatechin gallate, jota kuulemma löytyy teestä. Tutkimuksesta vastaa ahkera tohtori Richard A. Anderson (USDA's Agricultural Research Service in Beltsville, Md., USA)

Kaneli ja kirsikka alentavat verensokeria? (Medical News Today, 21.11.2005) Nyt on syytä pitää jäitä tiukasti hatussa. Kanelin verensokeria alentavat ominaisuudet löydettiin tutkimalla jyrsijöiden rasvasoluja koeputkessa. Toisessa tutkimuksessa lupaavia tuloksia on saavutettu ihmisillä (tohtori Richard A. Andersonin työryhmä), jossa aikuistyypin diabetesta sairastaville annettiin 40 päivän ajan puoli lusikallista kanelia. Seurataan tilanteen kehittymistä!
Kirsikan suhteen (Medical News Today, 21.11.2005) on myös löytynyt alustavaa tietoa kirsikasta löytyvien aineiden (antosyaanit) insuliinin eritystä lisäävästä tehosta. Solutasolla tehtävät tutkimukset ovat keskeneräiset.

Vähemmän kaloreita - pitempi elämä (Medical News Today, 21.11.2005) Vähemmän energiaa ruoasta saavat hiiret elävät pitempään. "Caloric restriction is acting at the root level of the aging mechanism," said [Dr. Brian] Kennedy. "If we can understand how that works, then maybe you can target the genes or proteins that regulate those processes, and you can alter aging and its effects without reducing caloric intake."

Statiinien tehoa vähättelevä tutkimus vaihteeksi (Medical News Today, 21.11.2005) Statiinit ovat viihtyneet julkisuuden valokeilassa varsinaisina ihmeaiheina pahan LDL-kolesterolin alentajina. Nyt tulee JAMAn välittämä tieto, että korkeista statiiniannoksista ei ollut hyötyä sydänkohtausriskin alentamisessa.

Liikunta vähentää rintasyövän riskiä (Medical News Today, 21.11.2005) On tutkittu 8000 amerikkalaisen naisen liikuntatottumuksia ja rintasyövän esiintyvyyttä. Ilahduttavana tietona ilmoitettakoon, että liikunta harrastavilla naisilla oli vähemmän rintasyöpää.

Naiset mahdollisesti herkempiä stressaantumaan kuin miehet (News Medical Net, 20.11.2005) Rottakokeissa on ilmennyt kroonisen stressin siedossa sukupuolien välisiä eroja. Naaraitten kortikosteronitasot (stressihormoni) olivat korkeampien kuin urosten stressin aikana.

Blogiarkisto