tiistaina, kesäkuuta 13, 2006

Apinakin sen tietää - transrasvat lihottavat

Yhdysvalloissa tehdyssä pitkäaikaisessa kokeessa opetettiin apinoita syömään transrasvoja. Havaittiin, että omenavartalo jossa vyötärö katoaa ja tilalle tulee eväsreppu kehon etupuolelle, syntyy helpommin jos ruokavalioon sisältyy runsaasti ns. transrasvoja.

Transrasvat kuuluvat ns. koviin rasvoihin ja niitä syntyy mm. tyydyttämättömien rasvojen kovettamisessa. Niitä käytetään paljon teollisessa ruuanlaitossa kuten keksien, popkornien tai ranskanperunoiden valmistuksessa. Transrasvoja pidetään epäterveellisinä jo ennestään, koska niillä on päätelty olevan yhteyttä kohonneisiin veren kolesteroliarvoihin ja sepelvaltimotautiin. Nyt raportoidussa tutkimuksessa oli mukana joukko urosapinoita, joita seurattiin kuuden vuoden ajan. Kaikki saivat saman määrän energiaa sisältävän ruokavalion, jossa rasvan osuus oli 35%. Osalla 8% kokonaisenergiasta tuli transrasvoista kun muut saivat saman energiaosuuden yksittäistyydyttämättömistä rasvoista.

Ruokavalion energiamäärä oli sellainen, että sen piti juuri riittää painon ylläpitämiseen. Silti transrasvaa saaneiden apinoiden paino nousi seuranta-aikana 7%, kun muilla paino nousi vain 1%. Lisäksi transrasvaryhmässä olleiden apinoiden mahan alueelle kertyi rasvaa 30% enemmän kuin muilla. Koko painonlisäys sijoittui nimenomaan vyötärön seudulle transrasvadieetillä olleilla apinoilla. Lisäksi osa muualla vartalossa olleesta rasvasta näytti siirtyneen vyötärölle. Transrasvaa sisältänyt dieetti vastaa sellaista, jossa ihminen söisi paljon paistettua ja teollisesti valmistettua ruokaa.

Kokeesta raportoinut Kylie Kavanagh Wake Forest-yliopistosta sanoo, että kuuden vuoden koe apinoilla vastaa 20 vuoden koetta ihmisillä. Transrasvojen lihottava vaikutus oli yllättävä, koska eri dieettien energiasisältö oli sama. Toistaiseksi ei tiedetä miksi transrasvat vaikuttavat havaitulla tavalla.

Lähde: YLE Terveys, 13.6.2006

Lukijat ovat taas aktiivisia!
Nimimerkki "Satunnainen lukija" kysyy mielestäni aivan aiheesta: Vanhoissa suurissakin tutkimuksissa on tehty olettamus, että keinotekoiset transrasvat käyttäytyvät samalla tavalla kuin tyydyttyneet rasvat, eikä näitä rasvojen saantia ole tutkimuksissa eritelty. Jos ja kun transrasvat ovat osoittautuneet huomattavasti haitallisemmiksi kuin luonnolliset tyydyttyneet rasvat, eikö tällöin vanhoja tutkimuksia (lue kiistatonta näyttöä tyydyttyneiden rasvojen haitallisuudesta) tulisi arvioida uudelleen?

Muita kirjoituksiani transrasvoista:
Kellogg vähentää transrasvojen käyttöä
Transrasvat eivät mene avaimenreiästä läpi
Transrasvat pois pikaruoasta
Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa

Blogiarkisto