torstaina, kesäkuuta 22, 2006

Ei makeaa mahan täydeltä

Leena Honkaniemi on taas lähettänyt Finfood uutisissaan (22.6.2006) mielenkiintoista luettavaa. Ihmisen mieltymys makeaan on synnynnäistä ja kautta historian ihmiset ovat halunneet syötäväksi makealta maistuvia ruokia kuten hedelmiä ja hunajaa. Nykyaikana monilla meistä on kuitenkin mahdollisuus syödä ja juoda enemmän kuin tarpeeksi, mikä näkyy lisääntyvänä ylipaino- ja lihavuusongelmana.

Vaikka makeasta nauttiminen on luonnollista, tulisi siitä nauttia kohtuudella, jotta paino ei kasvaisi ravinnosta saatavan energiamäärän noustessa kulutusta suuremmaksi. Näin kiteytti eurooppalaisista ja amerikkalaisista ravitsemusalan tieteentekijöistä koostuva komitea, joka allekirjoitti konsensuslausuman tällä viikolla Brysselissä pidetyn seminaarin yhteydessä.

Makeannälän tyydyttämiseen ja painon hallintaan komitea suosittelee sokerinkäytön kohtuullistamisen ohella vähäsokerisia tai makeutusaineilla makeutettuja tuotteita. Lausunto painottaa myös kalorimäärän hallintaa ruokavaliossa, elämäntapamuutoksia sekä liikunnan merkitystä painon hallinnassa.

"Managing Sweetness" -seminaarin järjesti voittoa tavoittelematon amerikkalainen Oldways Preservation Trust -säätiö.

Lisätietoja: http://www.oldwayspt.org

Blogiarkisto