sunnuntaina, kesäkuuta 25, 2006

Tässä oiva tuote iäkkäille ihmisille ja...

...huippu-urheilijoille! Ei sentään, otan hieman takaisin: Tämä tuote on vain tarkoitettu iäkkäille ihmisille heidän fyysistä toimintakykyään edistämään - ei urheilijoille.

Mikä tuote on kyseessä? Joo, aine tottelee lyhennystä GHS (Growth Hormone Stimulator tai Growth Hormone Secretagogue). Lääkeyhtiö Pfizer on tämän kehittänyt lähinnä torjumaan ikääntymisestä johtuvaa suorituskyvyn heikennystä. Sitä ei vielä saa ostaa mistään. Vain jotkut harvat ja valitut tutkijat ovat saaneet tätä ainetta käyttöönsä.

Miten GHS toimii? Menemättä kaikkiin yksityiskohtiin liiaksi, GHS toimii sillä tavalla, että se nostaa kehon omaa kasvuhormonin (GH) ja IGF-1:n tuotantoa. Tuo IGF-1 on oikeastaan tärkeämpi kuin itse GH tehon suhteen. Tuosta IGF-1:tä voit lukea lisää kirjoissani.

Tässä tietoa tuoreesta GHS-tutkimuksesta. Tutkimuksen tulokset esiteltiin äskettäin (kesäkuussa, 2006) kansainvälisessä neuroendokrinologian kongressissa Pittsburghissa (USA). Tulokset esitteli ilmeisen puhekykyinen professori George Merriam, Washingtonin yliopistosta. Taustatukea hänellä oli mm. tohtori Heidi Whitelta Duke Universitystä ja Pfizerin tutkijoilta. Jälkimmäiset olivat myös rahoittaneet tutkimuksen. Lähes 400 iäkästä ihmistä valittiin tähän tutkimukseen (ikähaitari oli 65-84 vuotta) ja heidät jaettiin pienempiin ryhmiin. Onnekkaimmat saivat maistella eri vahvuisia GHS-pillereitä, onnettomimmat saivat tyytyä pelkkään lumelääkkeeseen. Tutkittaville vanhuksille tehtiin erilaisia rasva- ja kehon fyysisiä mittauksia, mistä ne varmaan olivat kovasti mielissään. Lisäksi vanhukset saivat kiipeillä rappusissa ja kävellä tarkkailun alla, mistä jenkki ei ole kovin mielissään yleensä. Verta joutuivat myös luovuttamaan tieteelle, sillä heiltä mitattiin GH ja IGF-1.

Ne vanhukset, jotka kuuluivat GHS-ryhmiin, menettivät rasvakudosta n. 1,5 kg. Kokeen kestoajan puitteissa (puolesta vuodesta yhteen vuoteen) heidän fyysinen suorituskykynsä parani merkittävästi. Verestä löytyi enemmän GH:ta ja IGF-1:stä, mikä on hyvä asia. Jotain pieniä sivuvaikutuksia (väsymys, nukahtelu, alentunut verensokeri) raportoitiin, mutta pääosin oltiin tyytyväisiä pillereiden tehoon.

Kasvuhormonin tuotanto on elintärkeää lapsuudessa, muuten meistä tulee kääpiöitä. Korkeimmat GH-arvot mitataan murrosiässä jolloin pituuskasvu on erityisen vilkasta. Tosin GH on kuvioissa mukana pituuskasvun päätyttyäkin, mutta saavuttaessaan keski-iän ihmisen GH-tuotantoa laskee. Viisaat tiedemiehet arvelevatkin, että tämä laskeva GH on osittain syypää muutoksiin elimistömme aineenvaihdunnassa: vyötärölihavuus, lihasten surkastuminen ja sitä kautta heikompi suorituskyky. Gerontologit (iäkkäitä ihmisiä työkseen tutkivat ja hoitavat lääkärit ovat gerontologeja) havahduttavat meidät siihen tosiasiaan, että elämänlaadun säilyttämisen kannalta olisi tärkeää pitää yllä GH:n tuotantoa mahdollisimman pitkään. Liikunta sinällään näyttäisi pitävän yllä GH-tuotantoa.

"Jos meillä olisi jotakin jolla voisimme vähentää fyysisessä suorituskyvyssä tapahtuvaa heikentymistä, voisimme suoda monille vanhuksille laadukkaamman elämän ja säästäisimme yhteiskunnan varoja kun yhä useampi pärjäisi pitempään omissa oloissaan siellä kotona", kertoo professori Merriam.

Ratkaisu saattaa löytyä tästä GHS:tä, jolla voidaan pitää GH ja IGF-1 koholla pitempään, mutta vielä on jatkettava tutkimuksia ennen kuin tuote voidaan päästää yleiseen jakeluun. Toiveita herättävät tutkimustulokset siivittänevät tutkijoita eteenpäin. Professori Merriamilla on tarkoituksena lähteä selvittämään GHS:n pitkäaikaisvaikutuksia seuraavaksi. Vilpittömästi toivon, että tätä ainetta ei kulkeutuisi urheilijoiden käyttöön, sillä dopinglistalle se ehdottomasti kuuluu.

Lähde: Medical News Today, 25.6.2006

Blogiarkisto