torstaina, kesäkuuta 29, 2006

Flavanoleilla iho kuntoon

Kirjoitettu alunperin 28.6.2006 ja päivitetty 29.6.2006
Kaakaovoin uskotaan olevan iholle hyväksi
. Suklaan valmistajat ovat puoliväkisin yrittäneet tehdä suklaasta terveysruokaa. Onko nyt jonkinlainen kompromissi löytymässä? Saksalaiset tutkijat ovat nimittäin todenneet kaakaon tehoavan ihoon paremmin, kun se otetaan sisäisesti. Tällöin kaakaon tulee kuitenkin sisältää runsaasti flavanoleja. Tällaisten suklaiden kaakaopitoisuus on hyvin suuri, jopa yli 90 %.

Tutkimukseen osallistui 24 tervettä naista, jotka olivat 18 - 65-vuotiaita. Satunnaisesti heidät arvottiin juomaan joko runsaasti tai niukasti flavanoleja (antioksidantti) sisältävää kaakaota kerran päivässä. Naisten iho tarkastettiin kolme kertaa 12 viikon aikana. Tutkijat havaitsivat, että kaakaon flavanolit paransivat naisten ihon rakennetta. Runsaasti flavanoleja sisältävä kaakao paransi ihon kosteustasapainoa, vähensi ihon karkeutta ja hilseilyä sekä paransi ihon suojaa auringon ultraviolettisäteilyä vastaan. Kaakaon antama suoja UV-säteilyä vastaan johtunee ihon pintaverenkierron vilkastumisesta, joka havaittiinkin naisten juotua runsaasti flavanoleja sisältävää kaakaota.

Tutkimuksesta löytyy varovainen kehotus nauttia flavanolit mieluimmin sisäisesti kuin ulkoisesti. Muistakaa kuitenkin, että suklaa sisältää runsaasti energiaa.

Olen saanut arvokkaan ja asiantuntevan kommentin Varpulta: Kuule, Christer, miksi aina juututaan suklaaseen kun puhutaan kaakaon terveysvaikutuksista (kysehän on tumman suklaan kaakaopitoisuudesta? En minä tosin tiedä, kuka jaksaa tosi tummaa suklaata syödä itsensä lihavaksi (kokeilkaapa Lindtin 97%:sta kerran, niin tiedätte, mitä tarkoitan), joten en pidä (tumman) suklaankaan syömistä vaarallisena, mutta ainahan voi hyvänen aika tehdä kuten minä: sekoittaa herkullista luomukaakaojauhetta milloin mihinkin, ilman sokeria tietysti, stevialla makeutettuna. Ja säästää ne tumman suklaan palaset muutenkin "synnillisiin" herkkuhetkiin (kuohuviiniä ja suklaata oman ukon kanssa...). Kaakaolla on paljon hyviä terveysvaikutuksia (muitakin kuin ihoon), se kannattaa ottaa pysyväksi osaksi ruokavaliota.

Evaluation of the skin surface showed a significant decrease of skin roughness and scaling in the high flavanol cocoa group compared with those at wk 12. Dietary flavanols from cocoa contribute to endogenous photoprotection, improve dermal blood circulation, and affect cosmetically relevant skin surface and hydration variables.

Lähde: Tohtori.fi, 28.6.2006 ja Journal of Nutrition 136: 1565-1569, 2006

Blogiarkisto