keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Urheilevat nuoret syövät terveellisemmin kuin urheilua harrastamattomat

Amerikkalaisessa tutkimuksessa selvisi, että voimailua harrastavat nuoret söivät terveellisemmin kuin urheilua harrastamattomat ikätoverinsa. Tutkimukseen osallistui 4746 lukioikäistä nuorta. Osa harrasti säännöllisesti voimailua, osa voimaa vaativia joukkuepelejä ja osa ei harrastanut säännöllisesti mitään urheilua. Tutkimuksessa selvitettiin nuorten ateriat, välipalat, energiansaanti, tärkeimpien ravintoaineiden saanti ja liikkuminen.

Urheilua harrastaneet pojat ja tytöt söivät paremmin kuin urheilua harrastamattomat mikä näkyi mm. aamiaisen syömisessä. Voimalajeja ja rajuja joukkuepelejä harrastaneiden proteiinin, raudan ja sinkin saanti oli urheilemattomia suurempi. Myös urheilua harrastavien poikien kalsiumin saanti oli urheilemattomia suurempi, mutta tyttöjen kalsiumin saanti oli niukkaa riippumatta urheiluharrastuksesta. Näyttää siltä, että urheilua harrastavien poikien ja tyttöjen ruokavalio on hyvä. Tytöt tosin voisivat lisätä kalsiumin saantia juomalla säännöllisesti esimerkiksi rasvatonta maitoa.

Sport-involved adolescents have better eating habits and nutrient intake than their non-sport-involved peers. However, they are still in need of nutrition interventions, particularly around calcium intake.

Lähde: Journal of the American Dietetic Association 106: 709-717, 2006

Blogiarkisto