keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Limsat pois kouluista!

Lasten terveysfoorumi esittää, että Suomessa toimivat virvoitusjuomayritykset lopettaisivat virvoitusjuomien myynnin kouluissa. Limsat voisi korvata terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten vedellä, hedelmämehuilla ja rasvattomalla maidolla. Tämä on esitys, jota minä lämpimästi kannatan!

Tässä halutaan noudattaa ns. Yhdysvaltain mallia, jossa The Alliance for a Healthier Generation ja virvoitusjuomateollisuus ovat yhteistyössä julkaisseet ohjeistuksen juomille, joita amerikkalaisissa kouluissa saa olla tarjolla. Sopimuksen mukaan amerikkalaiskouluissa saa myydä vain pullovettä, hedelmämehuja sekä rasvatonta tai vähärasvaista maitoa. Lisäksi high schooleissa saa myydä vähäkalorisia virvoitusjuomia (alle 10 kilokaloria annoksessa) ja urheilujuomia. Myös juomien pakkauskokoihin kiinnitetään huomiota ja esimerkiksi mehujen ja maidon pakkauskokoja pienennetään.

Sopimus toteutetaan Suomessa asteittain kolmen vuoden kuluessa. Toimenpiteiden uskotaan parantavan lasten ja nuorten terveyttä ja auttavan taistelussa lihavuutta vastaan. Virvoitusjuomateollisuus ei usko sopimuksen vaikuttavan tuottavuuteen.

Lasten terveysfoorumiin kuuluu useita terveysalan järjestöjä: Elämä On Parasta Huumetta ry, Folkhälsans Förbund rf, Hengitysliitto Heli ry, Koulutus elämään -säätiö, Lapsi 2000 ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Nuori Suomi ry, Raittiuden Ystävät ry, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen Osteoporoosiliitto ry, Suomen Reumaliitto ry, Suomen Sydänliitto ry, Suomen Vanhempainliitto, Syöpäjärjestöt, Terveyden edistämisen keskus ry, Terveys ry, Väestöliitto ry sekä neuvoa-antavina tukijäseninä Opetushallitus, Sosiaali- ja terveysministeriö ja Stakes

Lähde: Finfood, 21.6.2006

Blogiarkisto