torstaina, kesäkuuta 15, 2006

Hyvät kansalaiset, ärade medborgare - nyt on hätätila!

Otsikko on räväkkä, mutta niin on asianikin! Jos otsikkoni houkuttelemana olet eksynyt tämän kirjoitukseni pariin, pyydän sinua viivähtämän hetken aikaa kirjoitukseni parissa. Kirjoituksessani ilmaistu hätätilan julistus on tilanteen vakavuuden takia paikallaan. En ole mennyt sekaisin. En kirjoita tätä psykiatriselta osastolta vaan ihan reilusti kotoa käsin.

Miksi julistin hätätilan?
Me olemme liian lihavia! Vuosikymmeniä olemme ilkkuneet niitä lihavia amerikkalaisia. Tänä päivänä näitä jenkkakahvaisia ihmisiä näkyy myös Suomessa. Outokummun omistajia liikkuu sankoin joukoin muuallakin kuin pörssisaleissa. Ne puhuvat suomea ja savvoo, hiljaa ja kovvoo. Read my lips: Jos aikuisella miehellä vyötärön kohdalla loppuu kesken metrin mittanauha, silloin hän on liian lihava ja hänen pitää laihtua. Hänellä on suomeksi ja savoksi sanottuna kaljamaha, etureppu, vyötärömakkara, röllykkämaha, outokumpu...

Mikä aiheutti hätätilan?
Suomalainen kosketusvammainen mies, joka ei turhia puhu eikä pussaa, ei myöskään jaksa pitkiä sepustuksia lukea. Suomalaiselle miehelle tulee nyt selkokielellä ongelman ydin:

1) Me liikumme aivan liian vähän
2) Me syömme liikaa arvotonta roskaruokaa

Mikä neuvoksi?
Tilanne on onneksi korjattavissa omin ja valtiovallan toimenpitein. Tässä selkokielinen ehdotus suomalaisen miehen (ja naisen) pelastamiseksi liikalihavuuden kurjuudesta ikävine sairauksineen. Ja ohjelma alkaa yksilötasolla nyt, valtion laiva kääntynee vähitellen perässä.

1) Ruvetaan harrastamaan liikuntaa joka päivä. Tehkää pitkiä pyörämatkoja, vaelluksia lähitienoossa, hiihtäkää talvella ja kunnon noustessa hölkätkää kevyesti tunnin verran. Lyökää nyt sitten vaikkapa sitä golfpalloa, on sekin tyhjää parempi. Kenenkään ei tarvitse havitella maratonin juoksemista, riittää kun harjoittelee viisaasti omaksi ilokseen ja laihduttaakseen. Liikuntavammaisille voidaan kehittää sovellettuja liikuntamuotoja.
2) Ei syödä enää transrasvoja. Valtiovalta pyytää Kansanterveyslaitosta (lue Kansansairauslaitos) laatimaan toimenpideohjelman transrasvojen kitkemiseksi pois ruokavaliosta. Transrasvat ovat monin tavoin haitallisia, mutta erityisen hanakasti ruoan transrasvat kerääntyvät vatsan seudulle ihrakerrokseen.
3) Valmisruoan ja einesten ostoboikotti Suomeen. Jos syyllisiä lähdetään etsimään valtavaan lihavuusepidemiaan, ei tarvitse mennä kovin kauas. Ravinnoksi tarkoitetun pakkauksen kyljessä lukee esim. Saarioinen. Löydätte näitä kaupan hyllystä. Älkää ostako! Eduskunta kiistelee jostakin tupakkalaista ja ummistaa silmänsä todelliselta vaaralta: energiatiheän ja ravintoköyhän einesruoan nauttimiselle on viipymättä saatava loppu. Ravintoköyhä valmisruoka ryöstää suomalaisilta mahdollisuuden ruokailla terveellisesti.
4) Ruoan valmistus mahdollisimman lähellä kuluttajaa. Tätä einesteollisuuden synnyttämää ongelmaa ei olisi, jos ruokaa vuosisatoja kestäneen perinteen mukaisesti tuotettaisiin mahdollisimman lähellä kuluttajaa. Silloin ei tarvita isoa tuotantokoneistoa parantavia transrasvasekoiluja, pakastus-sulatus-lämmitys-pakastus-lämmitys-prosessin aikaansaamaa suunnatonta ravintoaineiden hävikkiä eikä valtavaa lisäaineiden viidakkoa ruoan säilyvyyden takaamiseksi. Saarioisilta ja muilta eineksiä valmistavilta yrityksiltä otetaan pakkolaina, jonka avulla perustetaan maaseudulle ja kaupungin kortteleihin pieniä ruoanvalmistusyrityksiä, joissa todella valmistetaan terveellistä ruokaa. Ruoka tuotetaan lähellä kuluttajaa, jolloin siihen ei tarvitse lisätä säilyvyyttä parantavia ainesosia.
5) Pikaruokalat suljetaan. On se nyt jo nähty, että valistus ei pure suomalaisiin, jos annetaan McDonaldsin, Hesburgerin ym. riehua vapaasti. Valtiovalta ryhtyy asianmukaisin toimenpitein äärimmäisessä hätätilassa sulkemaan hampurilaisravintoloita. Lihavuusepidemian aiheuttajat pistetään maksumiehiksi ja annetaan lähellä tuotetulle, terveelliselle ruoalle mahdollisuus!
6) Isot laitosruokalat lopetetaan. Suomessa on tehty valtavan turmiollisia laitosruokakokeiluja mm. Tampereella. Näiden aika olkoon ohi. Vanhuksille, lapsille, valtion laitoksissa työskenteleville virkamiehille ym. valmistetaan ruoka perusraaka-aineista omassa pienessä keittiössä. Isojen laitoskeittiöiden rooli ravintomme rappiotilassa on huomattava.
7) Muita toimenpiteitä. Suomea johtava keskinkertaisuuksista koostuva ydinjoukko jalkautetaan kansan keskelle kuuntelemaan viisaan kansamme neuvoja miten tilanne saadaan korjattua. Pihtiputaalla ja monella muullakin paikkakunnalla (Kehäkolmosen ulkopuolella) asuu käyttämätön voimavara lihavuusepidemian kitkemiseksi.

Kirjoituksessani mainitaan muutama yritys nimeltä. Ne ovat mukana lähinnä esimerkinomaisesti kertomassa selkeästi ongelman ytimestä. Voisin luetella monia muita yrityksiä, mutta sanoma tulee ilmeisesti selväksi näillä muutamilla mainituilla.

Miettikää!
Toteuttakaa ehdotukseni!
Laihtukaa!
Pelastakaa Suomi!


Kommentoikaa!

Blogiarkisto