torstaina, kesäkuuta 08, 2006

Homeopatia toimii, ei toimi, toimii, ei toimi...

Eräänä päivänä päätin ottaa selvää voiko homeopatia toimia. Tunsin olevani selityksen velkaa niille joille aiheutin pahan mielen väitettyäni homeopatiaa tehottomaksi. Pyysin ja sain yllättävän runsaasti palautetta lukijoiltani ja lukijoitteni tuttavilta. Erikseen tiedusteltuani homeopatiaan liittyviä asioita homeopaateilta, eli työkseen homeopatiaa hoitomenetelmänä käyttäviltä, vedin kuitenkin vesiperän. Lähetin tiedustelun yli 50:lle homeopaatille. Sain kaksi vastausta ja yhden lupauksen vastauksesta, joka ei tosin vielä ole toteutunut. Yhä edelleen minuun voi olla yhteydessä. Luin vinon pinon kirjoja aiheesta. Kävin läpi homeopatiaa käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita.

Mikä on tulos? Toimiiko homeopatia?
Terveyteen liittyvissä asioissa on monesti vallalla sellainen käsitys, että kyllä minä tiedän olevani oikeassa, muut ovat väärässä. On tapana katsella maailmaa oman navan läpi. Usein jää huomaamatta, että joskus voimme itse olla väärässä ja muu maailma saattaa sattumalta osua oikeaan arviossaan.

Vastaukseni on kaksijakoinen: Homeopatia sekä 1) toimii, että 2) ei toimi! Ota tuosta nyt sitten selvää? Mikä vastaus tuo nyt sitten on?

1) Homeopatia toimii. Minulle lähetettiin 43 kpl kertomuksia missä homeopaattinen valmiste oli auttanut erilaisissa sairauksissa. Vaikka löysinkin joitakin näistä tarinoista myöhemmin keskustelukanavilta vähän eri sanakääntein ja voin kuvitella, että jotkut tarinoista olivat keksittyjä, jää päällimmäiseksi viestiksi, että homeopaattisesta valmisteesta on ollut potilaalle hyötyä. Miten paljon tästä hoitovaikutuksesta on selitettävissä homeopaattisen hoidon sinänsä loistavasta ideasta kokonaisvaltaisesta hoitotavasta, se jääköön lukijan oman navan tuijottelun varaan? Hoidossa tavallaan houkutellaan elimistö nujertamaan sairaus itse, kuume koetaan siunaukseksi, laimea hoitoliuos yhdistetään positiiviseen hoitotulokseen. Homeopatia siis toimii, ei kaikkiin sairauksiin, ei ehkä kaikkiin samalla tavalla, mutta hoitovaikutuksiin uskon.

2) Homeopatia ei toimi. Mitä enemmän homeopatiaa tarkastelee länsimaisen tiedemiehen silmin, sitä vakuuttuneemmaksi tulen, että homeopatian hoitotulos ei voi perustua samanlaiseen kemialliseen tai fysikaaliseen mekanismiin kuten useimmat lääkeaineemme. Veden muistista olen lukenut pitkät litaniat ja paljon muitakin kekseliäitä selitysmalleja on tarjottu. Vaikuttaa eksytykseltä.

Parempaan en pystynyt. Ohjeeksi jää: Älkää kiusatko homeopatiaan luottavia potilaita. He ovat löytäneet homeopatiasta avun. Ei koululääketiedekään aina pysty ennustamaan jonkin yksittäisen lääkeaineen kaikkia hoitovaikutuksia. KELAn korvauskäytännön muuttumiseen homeopaattisia hoitomuotoja suosivaan suuntaan en usko, enkä oikein toivokaan. Rakkaudella, christer.

Blogiarkisto