sunnuntaina, kesäkuuta 11, 2006

Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa

Sen jälkeen kun Tanskassa tehtiin päätös luopua kokonaan transrasvojen käytöstä elintarvikkeissa, Ruotsissa on kiivaasti vaadittu samaa. Ruotsin Elintarvikevirasto näyttäisi rauhoittelevan tilannetta sanomalla, että mitään välitöntä vaaraa transrasvoista ei ole ja ruotsalaiset elintarvikkeet ovat turvallisia. Suomessa tilanne on sillä tavalla kummallinen, että meidän Elintarvikevirastomme ei inahdakaan koko asiasta ja Kansanterveyslaitos on valinnut vaikenemisen linjan. Tanskasta tulee tietoja, että transrasvoista on voitu luopua, mutta elintarviketeollisuus on toki ollut suurien haasteiden edessä. Ei ole kovin helppoa kuulemma tehdä joitakin elintarvikkeita ilman transrasvoja. En ole tämän suhteen asiantuntija, joten en pysty sanomaan miten hankala kakunpohjia, koristeellisia makeisia ja kasvirasvapohjaista jäätelöä on valmistaa ilman transrasvoja. Saarioisista vakuutellaan minulle, että transrasvat otetaan vakavasti. Esimerkillisen hyvin sain sieltä äskettäin tietoja uteluuni (KIITOS!). Margariiniteollisuus on lähettänyt minulle listan missä ilmenee, että leipämargariineissa ei ole juuri ollenkaan transrasvaa enää. Sen sijaan kaulintamargariini Raisa10:ssä sitä on paljon. Siitä valmistetaan mm. niitä meidän lehteviä viinereitämme. Listan saa minulta jos tiedustelette sitä sähköpostilla. Kansanterveyslaitos ei kommentoi. Elintarvikevirasto ei ilmeisesti lue kansalaisten sähköpostia.

Olen kasvavalla mielenkiinnolla seurannut tilannetta Pohjoismaissa. Norjassa ja Suomessa ollaan siis transrasvoista hiljaa, Ruotsissa asiasta keskustellaan vilkkaasti ja Tanskassa on ryhdytty toimenpiteisiin.

Saan viikottain lukijapostia (KIITOS!) koskien transrasvoja ja me hämmästelemme yhdessä suomalaista hiljaiseloa. Ihan turhia, keinotekoisia ja vaarallisiahan transrasvat ovat, mutta eniten meitä huolestuttaa transrasvoista vaikeneminen. Suojellaanko tässä liiaksi elintarviketeollisuutta? Onko Kansanterveyslaitos lyöttäytynyt yhteen teollisuuden kanssa ja päättänyt sen takia vaieta asiasta? Miksi Elintarvikevirasto ei reagoi?

Olen tänään myös miettinyt tätä:
Olemmeko me kuluttajat syypäitä koko transrasvaongelmaan? Tehdäänkö ruoasta maistuvampaa ja paremman näköistä terveellisyyden kustannuksella vain siksi, että me haluamme syödä hyvännäköistä ja maistuvaa teollista ruokaa? Terveellinen ruoka ei myy - hyvännäköinen ruoka menee kaupaksi? Onko terveellinen ruoka liian kallista suhteessa epäterveelliseen? Transrasvaa syntyy lehmän pötsissä ja sen takia tavallisessa voissa on runsaasti transrasvaa. Olenko minä ihan kahjo kun pidän maitoa terveellisenä ja syön voita leivän päällä? Keinotekoinen transrasvako se on se vaarallinen tuote? Kysymyksiä on aina helppo tehdä!

Tässä tuoretta luettavaa (monella eri kielellä, ainoastaan otsikko käännetty suomeksi):
Transrasvoista apinat kehittävät lisää vyötärörasvaa (Dagens Nyheter, 9.6.2006)
Me syömme, siksi kuolemme (Göteborgs-Posten, 27.5.2006)
Ruotsin elintarvikeviraston lista elintarvikkeiden transrasvapitoisuuksista (Livsmedelsverket, 22.5.2006)
Ruotsin elintarvikevirasto päättää julkistaa elintarvikkeiden transrasvapitoisuudet (Dagens Nyheter, 19.5.2006)

"Svenska myndigheter och politiker borde följa Danmarks exempel. Om man gemensamt kan påverka reglerna på den gemensamma marknaden och få bort transfetter så gör man en stor insats för folkhälsan. Och vi konsumenter skulle i alla fall få ett problem mindre".

Kansanterveyslaitos
Hakutulokset
- "transrasva"


Tulokset: transrasva.
0 sivua löytyi
Ei osumia.

Aktiiviset lukijani huomauttavat, että hakusanalla "trans" löytyy tietoa transrasvoista. Tosin ei kovinkaan mairittelevaa tietoa. Kokeilkaa ja pettykää tekin hakutulosten sisältöön.

Elintarvikevirasto: Haun tulokset

Ei löytynyt sivuja, jotka sisältävät hakusanaa 'transrasva'.

Blogiarkisto