maanantaina, kesäkuuta 26, 2006

Proteiini polttaa rasvaa

Otsikko on ihan kuin jostakin H***alife-mainoksesta ja toki ihan itse keksimäni, mutta idea on syntynyt viisaiden tiedemiesten pohdinnan ja tutkimusten tuloksena. Muutama hiiri on taas uhrautunut tieteelle. Mitä on löytynyt?

Paastoamisen aikana erään proteiinin (TRB3) määrä laboratoriohiiren rasvakudoksessa kasvaa ja se vilkastuttaa rasvanpolttoa käynnistämällä rasvan varastoinnista vastaavan entsyymin (ACC) hajottamisen. Tämän proteiinin pitoisuutta pystyttiin pitämään yllä hiirten rasvakudoksessa, jolloin rasvanpoltto pysyi käynnissä jopa syömisen aikana.

Idea perustuu siihen tosiasiaan, että rasvan varastoimiseen tarvitaan ACC-entsyymiä (lyhenne tulee englannin kielestä Acetyl-Coenzyme A Carboxylase). Tätä ACC:tä tutkitaan kuumeisesti tällä hetkellä, jotta mahdollisesti löytyisi jokin lääke ihmisten liikalihavuusepidemiaan.

Keho polttaa siis rasvaa ACC-entsyymin avulla. Tärkeä rooli on nyt löytynyt proteiinille TRB3, joka ohjaa ACC-entsyymin hajoamista. TRB3-proteiini on yksi näistä jännistä kasvutekijöistä, joita myöskin tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Proteiinin pitoisuudet rasvakudoksessa nousevat normaalisti vain paastoamisen yhteydessä. Kun TRB3-proteiinia pidettiin keinotekoisesti aktiivisena muina aikoina, myös syömisen yhteydessä, rasvakertymät sulivat pois hiirillä.

Geneettisesti muunnellut (transgeeniset) hiiret, joille oli tämä TRB3-proteiinia koodaava geeni siirretty onnistuneesti, tuottivat iloa tutkijoille ja elivät itse onnellisina elämänsä loppuun asti mukavan solakoina. Yllättävää oli se seikka, että nämä hiiret eivät lihoneet rasvaisesta ruokavaliosta huolimatta. Hiiret muunsivat enemmän rasvaa energiaksi, jonka tutkijat arvelevat vapautuvan lämpönä. Hiiret pysyivät solakoina ja olivat herkempiä insuliinin tasolle, vaikka ne söivät enemmän kuin tavalliset hiiret.

Tulokset auttavat selkeyttämään rasva-aineenvaihdunnan monimutkaista toiminnansäätelyä ja tulevaisuudessa tulokset voivat mahdollisesti auttaa muun muassa sairaalloisen lihavuuden ja diabeteksen hoitamisessa. Lääkettä odotellessa (7-15 vuotta) voitte pitää itsenne solakoina joko Arno Forsiuksen tai christer sundqvistin laihdutusohjeilla.

Lähde: Radion tiedeuutiset, 25.6.2006

Blogiarkisto