torstaina, kesäkuuta 22, 2006

Pro ana ja pro mia - ei kiitos!

Internetistä löytää tukea ajatuksilleen, olivatpa ne kuinka hassuja ja vaarallisia tahansa. Nyt esittelyvuorossa on todella vaarallinen ajatuskuvio! Pro ana -sivustoilla anorektikot antavat toisilleen vertaistukea - ei parantuakseen vaan tukeakseen ja kannustaakseen toisiaan jatkamaan syömättömyyttään. Vastaava liike bulimian puolustamiseksi on nimeltään pro mia. Pro ana -sivustojen ideologian mukaan anoreksia ei ole välttämättä sairaus vaan elämäntapa. Elämäntapa-anoreksian puolestapuhujien mielestä ihmisellä on halutessaan oikeus laihduttaa itsensä vaikka hengiltä. Sivustot saattavat juuri syömishäiriöön sairastuneesta tuntua täydellisiltä palvelupaketeilta. Proanorektikot jakavat ohjeita, miten nälkää sietää, miten välttää kaloreita, miten salata syömättömyys perheeltään. Pro mian mielestä bulimia voi kuulua normaaliin elämään. Oksentaminen ja ahmiminen on osa päiväittäistä "normaalia" rutiinia (aika kauhistuttava ajatus!). Molempia liikkeitä on kritisoitu siitä, että niiden vuoksi syömishäiriöiset eivät välttämättä hakeudu hoitoon. Kannattajien mielestä kyseessä ei ole kuitenkaan häiriö, joka tarvitsisi hoitoa.

"Jos vatsasi kramppaa vanhempiesi nähden, kerro syöneesi jotain sopimatonta, jossa oli liikaa mausteita tai papuja."

"Nouse mahdollisimman myöhään, jotta sinulle tulee niin kiire, ettet ehdi syödä."

"Pyydä vanhemmiltasi rahaa eväiden ostamiseen, mutta osta sillä jotain muuta."

Vakiotavaraa sivuilla ovat myös kaloritaulukot, listat vähäkalorisimmista ruoista, rasvaprosenttilaskurit, keskustelupalstat ja vinkkilistat. Vinkkilistoilla neuvotaan poikkeuksetta juomaan paljon vettä ympäri vuorokauden, jokaisen syödyn ruokalusikallisen välissä - ja aina jääkylmänä. Veden kylmyys saa elimistön kuluttamaan kaloreita, kun se pyrkii pitämään ruumiinlämmön vakiotasolla. Ohjeita annetaan myös "heikkojen hetkien varalle", eli tilanteisiin, jolloin tekisi mieli syödä.

"Tee itsellesi minuuttiaikataulu, ettet ehdi syödä."

"Haistele kahvia."

"Levitä lasten hammastahnaa kielellesi, jotta et maistaisi mitään."

"Jos vatsaasi sattuu, mene sikiöasentoon."

Anorektiseen elämäntapaan kannustavien sivustojen tuhoavuus perustuu niiden ylläpitäjien, eli neuvoja antavien, sekä satunnaisten käyttäjien synnyttämään ristiriitaan. Onko aivan pakko hyväksyä kaikkea keskustelua?

Syömishäiriökeskuksen psykologin Pauliina Juntusen mukaan pro ana -sivustojen takana on anorektikkoja, joiden sairaus on kroonistunut. He kokevat, etteivät he enää pysty pääsemään terveeseen elämään kiinni. "Se on kaikkein surullisinta, että etenkin noviisisairastuneet haluavat vinkkejä, miten laihtua tehokkaammin ja olla parempi anorektikko. He eivät kuitenkaan siinä vaiheessa ajattele, että neuvoja jakavat ja jo vihkiytyneet pro ana -ihmiset ovat todella niitä kroonistuneita, jotka kuolevat siihen tautiin", Juntunen sanoo. Ja jatkaa: "He tekevät todella paljon pahaa varsinkin satunnaisille vierailijoille, koska tieto onkin sellaista, mikä vain tuhoaa enemmän".

Yllättävintä sivuilla ovat niin sanotut thinspiration-kuvastot, joiden ajatellaan innostavan laihtumaan entisestään. Joissain kuvissa anorektikot ovat ottaneet kuvia luurangonlaihoista vartaloistaan ja toisissa poseeraa sairaalloisen ylipainoinen henkilö. Näiden kuvien osuus on kuitenkin melko pieni. Tyypillisimmässä kuvassa supermalli kävelee näytöslavaa pitkin tai poseeraa muotikuvassa. Kuvat ovat aivan samoja, joita lehdet ja televisio suoltavat päivittäin. Proanorektikkojen suosikkeja thinspiration-kuvien perusteella ovat supermalli Kate Moss, näyttelijät Calista "Ally McBeal" Flockhart ja Julia Roberts sekä miljonäärijulkkis Paris Hilton.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) pääsihteeri Eeva Kuuskoski ilmaisi kesäkuun alussa huolensa siitä, kuinka pieni osa vanhemmista tutkimusten mukaan tietää, mitä heidän lapsensa internetissä tekevät. "On tärkeää, että äidit ja isät ovat yhtä kiinnostuneita lapsen nettikokemuksista ja nettiystävistä kuin hänen muusta elämästään", Kuuskoski muistuttaa MLL:n uutisessa. Anorektiseen elämäntapaan kannustavat sivut eivät olekaan uutinen nuorille, mutta useimmille vanhemmille ovat. Suomalaisilta palvelimilta sairaalloiseen laihduttamiseen kannustavia pro ana -sivuja on poistettu tehokkaasti, mutta todennäköisesti ne ovat nyt vain ulkopuolisten vaikeammin löydettävissä, eivät kadonneet. Mitään yleistä sopimusta pro ana -tyylisten sivujen poistamisesta ei suomalaisilla palvelimilla ole. Suomi24-keskustelupalstalta viestejä poistetaan tarvittaessa yksitellen. Ilmiöstä on voitava keskustella, mutta pro anaan kannustavia viestejä poistetaan. Sama periaate koskee myös kokonaisia sivustoja, kertoo Eniron Suomi24:n liiketoiminnasta vastaava Nicklas Koski. Valituksia pro ana -viesteistä tulee harvoin.

Vieraskielisinä pro ana -sivuja löytyy lukemattomia, vaikka sivuja on suljettu paljon myös muissa maissa. "Kiitos näistä hyvistä pro ana -sivuista. Kotimaastani hyviä sivuja on vaikea löytää. Pahoittelen huonoa englanninkielentaitoani", kirjoittaa italialaisanorektikko. Perusteluksi anorektiselle elämäntavalle proanorektikot nostavat usein itsemääräämisoikeuden.

"Todistan, etten ole jäänyt ruokaan koukkuun niin kuin muut."

"En ole tarpeeksi hyvä, ellen ole kevyttä kuin ilma. En halua jättää varjoakaan."

"Laiha on kauniimpi ja viehättävämpi."

"Laiha on vahva. Lihava on heikko. On oma asiani, kumpi haluan olla."

"Jos joku sanoo minun näyttävän terveeltä, se tarkoittaa, että olen läski possu."

Kaikki tukee juuri sairastunutta, joka todella ajattelee, että syömättömyys on oikea tapa elää. "Sivustot voivat olla monelle paikka, jossa saa ymmärrystä sille, miksi haluaa pitää kiinni tavoistaan. Tuki vaan tulee tosi tuhoisalla tavalla", Juntunen sanoo.

Everybody's ideal is different. Some of us like the chiseled look, some like the frail look, some just wanna see bones. Whatever your ana taste, hopefully you will find a picture here to trigger and motivate you. Some of these are classics but I have also tried to gather unique shots which have not yet been posted to hell and back. There are also "reverse triggers": hideous fat images to remind us of where we never want to go. Enjoy.

Lähde: Varpu Tavi, 22.6.2006 ja Keskisuomalainen

Blogiarkisto