torstaina, kesäkuuta 29, 2006

Keltainen kortti

Käynnissä on jalkapallon MM-kisat (jos joku ei ole huomannut!). Olen katsonut joitakin otteluita kokonaan, monista otteluista parhaimmat palat ja useimmat ottelut ovat jääneet näkemättä kokonaan. En siis ole mikään hirmuinen jalkapallo-fani. Maailmani ei kaadu siihen, että jokin joukkue ei menesty tai, että jokin ottelu jää näkemättä. Jotain olen sentään nähnyt ja nyt olen yhdestä asiasta niin sekaisin, että on ihan pakko pistää ajatuksia nettiin, eli minua ihmetyttää noiden keltaisten korttien näyttäminen.

Samalla kun ihailen tätä loistavaa joukkue-urheilulajia, minun täytyy myöntää, että käynnissä olevat jalkapallon MM-kisat ovat aika kummalliset ainakin yhden asian suhteen: Peleissä on vilauteltu keltaista korttia tavattoman usein ja sen mukana on jalkapallosta häviämässä eräs olennainen asia, nimittäin jalkapallon uskottavuus. Mitä mieltä on sellaisessa taktiikkakuviossa, jossa pyritään houkuttelemaan vastustaja saamaan varoituksia tuomarilta (eli niitä keltaisia kortteja) heittäytymällä rähmälleen pienimmästäkin hipaisusta? Tuntuu siltä, että jotkut nimekkäät ja taitavat pelaajat ovat ikäänkuin harjoitelleet tätä kaatumista, käsien levittelyä ja unohtaneet tarjota meille jalkapallon ystäville niitä unohtumattomia pallotaituruuden hetkiä.

Tähän mennessä MM-kisoissa on 56:ssa ottelussa annettu yhteensä 291 keltaista korttia, eli yli 5 keltaista korttia ottelua kohti. Punaisen kortin vilauttaminen on ollut häkellyttävän yleistä myöskin, eli tähän mennessä punaista on kaivettu tuomarin taskusta peräti 25 kertaa! Nämäkin tilastotiedot löytyvät täältä.

Maapallolta ei löydy tällä hetkellä parempia jalkapalloilijoita kuin nämä: Ronaldinho, Ronaldo, Zidane, Beckham, Figo, Crespo, Klose jne. He ansaitsevat mielestäni uurastukselleen paremmat puitteet kuin tämän rangaistuskorttiviidakon. Toivottavasti tuomarilinja muuttuu sen verran, että tästä korttien vilauttelusta päästään eroon. Nykyinen korttipeli on saatava kuriin!

Ja pelaajien on ymmärrettävä, että räikeät "filmaamiset" ovat raukkamaisia tapoja ratkaista ottelu. En tiedä, saanko nyt Ranskan joukkuetta kannattavien vihat päälleni, mutta se tilanne missä Ranskan jalkapalloilija Thierry Henry heittäytyy kentällä nurin kasvojaan pidelleen, tuntiessaan vastustajan hipaisevan olkapäästä, oli minusta törkeä tapa ratkaista loistavan jalkapallomaan, Espanjan, kohtalo näissä kisoissa. Näyttelijä Henryn esityksen jälkeen Zidane antoi loistavan vapaapotkun ja Ranska kukisti Espanjan. Näittekö tuon tilanteen? Oikeassa elämässä tuollaisen huijauksen jälkeen ja nykytekniikan suomien herkullisten uusintojen jälkeen, voisi kuvitella pelaajan nolostuvan näkemäänsä niin paljon, että ei enää kentälle tule näissä kisoissa. Mutta jalkapallo on elämää suurempi asia. Kyllä Thierry Henry vielä pelaa näissä kisoissa ja saattaa hän taas kaatuakin. Onhan näitä näyttelijöitä tietenkin ennenkin ollut: Bulgarian Hristo Stoichkov oli mestarillinen tuskissaan kieriskelijä vastustajan rangaistusalueella. Ja muistatteko MM-kisat vuonna 2002: Turkin Hakan Unsal lähettää löysän pallon Brasilian Rivaldon suuntaan, pallo osuu jalkaan ja Rivaldo heittäytyy maahan kasvojaan pidelleen. Saksan Jurgen Klinsmann kaatui pienimmästä kosketuksesta ja teki lopulta mahalleen heittäytymisestä itselleen tavaramerkin, jota sadat tuhannet nappulajalkapalloilijat sitten harjoitteli ympäri maapalloa. Sumentavatko liian kaukaiset tapahtumat järjen juoksun, sillä minulla on sellainen muistikuva, että Brasilian Pele ei pahemmin syyllistynyt filmaamiseen vaan keskittyi jalkapallon pelaamiseen?

Toivottavasti unelmafinaalissa kohtaavat Brasilia ja Argentiina parhaine mahdollisine miehistöineen ja ottelun päätuomarina on joku muu kuin Venäjän Valentin Ivanov (kolmessa tuomitsemassaan ottelussa hän on antanut käsittämättömät 22 keltaista ja 4 punaista korttia). Please, älkää myöskään päästäkö Englannin Graham Pollia kentälle kortteja jakamaan. Hän onnistui antamaan samalle pelaajalle kolme keltaista korttia ja yhden punaisen!

Saksa - Argentiina ottelusta tulee toivottavasti huikea näytös. Se on pakko nähdä!

Lopuksi vielä tähän muistutukseksi Suomen Palloliiton säännöt milloin annetaan pelissä keltainen tai punainen kortti:

Vain pelaajalle, vaihtopelaajalle tai kentältä poisvaihdetulle pelaajalle voidaan näyttää punainen tai keltainen kortti. Erotuomarilla on oikeus kurinpidollisiin rangaistuksiin siitä hetkestä lähtien, jolloin hän astuu kentälle aina siihen hetkeen asti, jolloin hän poistuu kentältä loppuvihellyksen jälkeen. Pelaajaa on varoitettava ja näytettävä hänelle keltaista korttia, jos hän syyllistyy johonkin seuraavista seitsemästä rikkomuksesta:

1. syyllistyy epäurheilijamaiseen käytökseen
2. sanoin tai elein osoittaa, ettei hän hyväksy erotuomarin ratkaisua
3. rikkoo jatkuvasti jalkapallosääntöjä
4. viivyttää pelin jatkamista
5. laiminlyö 9,15 metrin etäisyyden noudattamisen kulma- tai vapaapotkun aikana
6. tulee tai palaa pelikentälle ilman erotuomarin lupaa
7. tarkoituksellisesti jättää pelikentän ilman erotuomarin lupaa

Pelaaja on poistettava kentältä ja näytettävä punainen kortti, jos hän syyllisyy johonkin seuraavista seitsemästä rikkomuksesta:

1. syyllistyy törkeään epäurheilijamaiseen käytökseen
2. syyllistyy raakaan peliin
3. sylkee vastapelaajan tai kenen tahansa päälle
4. vie vastustajalta maalin tai ilmeisen maalintekotilanteen pelaamalla palloa tarkoituksellisesti käsin (ei koske maalivahtia omalla rangaistusalueellaan)
5. vie ilmeisen maalintekomahdollisuuden rikkomalla vapaa- tai rangaistuspotkun aiheuttaman rikkomuksen arvoisesti vastapelaajaa, joka on liikkumassa kohti vastajoukkueen maalia
6. käyttää hävytöntä, loukkaavaa tai solvaavaa kieltä
7. saa toisen varoituksen samassa ottelussa

Blogiarkisto