maanantaina, kesäkuuta 12, 2006

Hullaannu kesän ensisatoon

Kotimaiset Kasvikset ry:ssä on viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kirjoittanut kesän ensisadosta. Perunan lumosta, tillin tuoksusta ja sipulin makeasta mausta. Varhaiskaali, nuori porkkana ja suvinen salaatti yllättävät. Nostetaan malja raparperisimaa kesäkasviksille! Pirjo kirjoittaa mielenkiintoisella tavallaan mm. seuraavaa:

Uuden perunan nostoon päästiin kesäkuun alussa, kun ilmat lämpenivät. Satoa on kertynyt muutamia tuhansia kiloja päivittäin. Varhaisin sato keskittyy saaristoon, sanoo Pirjo. Paraisilla, Houtskarissa, Rymättylässä, Merimaskussa ja Nauvossa ollaan edelläkävijöitä, mutta satoalue on laajenemassa sisämaahan. Aivan ensimmäiset varhaisperunaherkut nostettiin saaristosta kevään lakkiaisjuhliin. Nyt uskalletaan jo luvata, että juhannusviikolla varhaisperunan tarjonta vastaa kysyntää.

Vihannesten esiinmarssin Suomessa aloitti kiinankaali, valistaa Pirjo Toikkanen. Kiinankaalin, jäävuorisalaatin ja varhaiskaalin satoa on korjattu avomaalta touko-kesäkuun vaihteesta alkaen pieniä määriä. Nippusipulia ja nippuporkkanoita on nostettu muutaman viikon ajan. Etelä-Savo, Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi, Häme ja Uusimaa ovat varhaisvihanneskauden avaajia. Kun lähiherkkujen makupalettiin lisätään alkukesän raparperi, nauriit ja retiisit, päästään viettämään ensisadon makujen parhaita hetkiä.

Sadon ensimmäisiä kasviksia yhdistää aivan erityinen puhtaus, raikkaus ja makea, miedohko maku. Rakenteeltaan kasvisten esikoiset ovat rapeita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen. Niitä on käsiteltävä varoen. Pakkaamattomista tuotteista kosteus haihtuu ohuen kuorikerroksen läpi nopeasti, joten tuotteet on suojattava ja säilytettävä kylmässä. Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa. Käytä hyväkuntoisia sipulien varsia, kukkakaalien suojalehtiä ja kantaosia ruokiin.

Lisää varhaisperunat aina kiehuvaan, suolalla ja tillillä maustettuun veteen tai kypsennä höyryssä. Jätä perunat napakankypsiksi. Ennen tarjoilua anna kaiken kosteuden haihtua perunoista kunnolla. Yksi hienoimmista makuyhdistelmistä syntyy uudesta perunasta, tillistä, voinokareesta ja graavisiiasta.

Varhaisvihannekset maistuvat raakoina, sellaisinaan rouskutettuina. Höyrykypsennys sopii niillekin, mutta muista myös nopea pikapaisto vokki- tai muurinpohjapannulla. Nuori kiinankaali sopii mainiosti muurinpohjapannulle kuumennettavaksi muiden kauden kasvisten kanssa. Tuoreet yrtit ja sipulit tehostavat makuja. Huolellisesti valmistettu kesäkeitto kuuluu suomalaiseen suveen.

Ensisato läheltä on odotettua herkkua: Uudet perunat ovat suomalaiselle pyhä asia, johon suhtaudutaan kunnioituksella ja hartaudella. Varhaisperunana suomalainen nauttii perunaa 2,5 kg, ja perunaa kaiken kaikkiaan 62,5 kg vuodessa. Varhaisperunaa kasvattaa ammattimaisesti noin 500 viljelijää. Varhaisvihanneksista odotetuimpia ovat nippusipulit, nippuporkkanat, nuori kiinankaali, varhaiskaali, uudet kukka- ja parsakaalit. Salaatit, yrtit, herneet ja erityisesti raparperi kuuluvat kesän aloitusrituaaleihin. Raparperi tuo kesän suomalaiselle rakkaaseen kahvipöytään ennen mansikkakautta. Ensimmäiset avomaan retiisit ja nauriit ansaitsevat juhlahetken nekin.

Kokeile Pirjon reseptejä!

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry., Pirjo Toikkasen tiedote, 12.6.2006

Blogiarkisto