perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Kaikki dieetit toimivat - periaatteessa

British Medical Journal julkaisi äskettäin (23.5.2006) dieettivertailun, joka osoitti kaikkien dieettien toimivan niin kauan kuin niitä jaksaa noudattaa. Valitse siis sellainen dieetti, jota olet valmis noudattamaan koko lopun elämäsi. Minun oma valintani on liikuntadieetti. Mikä on sinun valintasi? Nämä dieetit olivat arvioitavana BMJ:ssä:
  • Slim-Fast Plan (aterioiden korvaaminen ravintolisillä)
  • Painonvartijat (energiamäärän laskeminen pistetaulukon mukaan ja viikottaiset ryhmätapaamiset)
  • Atkinsin dieetti (niukkahiilihydraattinen dieetti)
  • Rosemary Conleyn liikuntadieetti (vähemmän rasvaa, enemmän liikuntaa)
  • Kontrolliryhmä
Osallistujien paino ja rasvaprosentti mitattiin kuuden kuukauden seurantajakson aikana ja vielä kerran vuoden kuluttua. Kaikilla dieeteillä laihtui. Keskimäärin laihduttiin 5.9 kg ja rasvaa menetettiin 4.4 kg (5-10% kehon rasvasta). Atkinsin dieetti laski painoa kaikkein nopeimmin ensimmäisen neljän viikon aikana, mutta mitä pitemmälle aika kului, sitä tehottomampi Atkins oli. Ei se kuitenkaan huono dieetti ollut. Atkinsin dieetin vaikutuksia sydänsairauksiin seurattiin erityisen tarkkaan. Tässä ei ollut mitään huomauttamista. Atkinsin tapainen rasvoilla mässäily ei myöskään näkynyt erityisen korkeina kolesteroliarvoina.

Huolestuttavinta oli lukea mitä dieetin käyttäjille kuului vuoden kuluttua dieetin aloittamisesta. Vain alle puolet (45%) oli edelleen jaksanut noudattaa dieettiään. Valtaosa Atkinsin dieetin aloittaneista oli pudonnut pois, vain 9 urhoollista oli jäljellä. Parhaimmat tulokset ja sinnikkäimmät dieetissä pysymiset saatiin niissä ruokavalioissa, joissa oli jonkilainen ryhmän antama tuki (Painonvartijat ja Conleyn liikuntadieetti).

Tutkijat pitävät dieettien tärkeimpänä ominaisuutena sitä, että sitä on helppo noudattaa riittävän pitkän ajan (käytännössä koko loppuelämän). Avainkysymyksenä on siis sopivan dieetin löytäminen. Liikuntadieetti vaikuttaa lupaavalta.

Lähde: EurekAlert, 1.6.2006

Blogiarkisto