keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

Aika hurja liikuntajuttu

En voi olla hämmästelemättä Lehdestä lukemaani koskettavaa juttua (lukekaa tuo juttu sitten huumorimielellä, jookos!). Koko juttu alkuperäisestä paikasta kaikkine kommentteineen. Tässä vain lyhyt yhteenveto.

Suomalaiset sotaveteraanit saavat kuntotesteissä yhä heikompia ja heikompia tuloksia. Monilla on myös jo ongelmia esimerkiksi verenpaineen kanssa. Puolustusvoimat on seurannut pitkään huolissaan veteraanien kunnon heikkenemistä, kertoo eversti Aarne Juutilainen puolustusvoimien esikunnasta. Armeijan on useinkin liian myöhäistä yrittää tilanteeseen vaikuttaa. Juutilaisen mukaan sotaveteraaneja tulisikin kannustaa urheilemaan ja liikkumaan

“Varmastikaan tilanteelle ei ole yhtä ainoaa syytä. Yhä lisääntyvä televisionkatselu, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio. Kyllä tässä olisi ennenmuuta asennekasvatuksen paikka” summaa Juutilainen. “Lisäksi kuntotesteissä näkyy esimerkiksi se, että monilta veteraaneilta puuttuu raajoja.”

Tilanne on samansuuntainen ympäri maailman. Esimerkiksi Libanonissa huomattavan osan edellisiin sotiin osallistuneista Hizbollah-veteraaneista tiedetään olevan nykyisin täysin hengettömiä. Veteraanien kunto-ohjelmia suunnittelemaan erikoistunut dosentti Hjalmar Siilasvuo näkee veteraanien huonokuntoisuuden taustalla monia samoja syitä maanosasta riippumatta.

“Esimerkiksi valtaosa Sri Lankan veteraaneista on huonossa kunnossa pääasiassa siksi, että heitä on ammuttu ja he ovat kuolleet. Lähi-Idän maissa tilanne on varsin samansuuntainen, kuten myös Balkanin alueella. Kiinnostavan poikkeuksen muodostavat Venäjän veteraanit, joiden pääasiallinen ongelma on se, ettei heitä ole ruokittu sitten vuoden -84? toteaa Siilasvuo.

Blogiarkisto