maanantaina, syyskuuta 18, 2006

Oppia ikä kaikki

Kirjoitettu 17.9.2006, täydennetty 18.9.2006
Olen viisikymppinen pian
. Viisikymppiset ovat tietenkin ihan tolloja. Eka puolisko elämästä on eletty. Virheet on tehty ja niitä seuraava häpeäntunne on koettu. Joistakin harvoista asioista voi ehkä olla ylpeä. Kohta lähdetään viettämään sitä toista puoliskoa, joka toivon mukaan sujuu meikäläisen osalta entistä suotuisemmissa merkeissä. Paljon on kerääntynyt pääkoppaan kokemusperäistä tietoa, josta kaikki voisivat hyötyä. Pistän nyt tähän 50 vuoden ajalta kerääntyneen kokemusperäisen tiedon myötä havaitsemani ihmiselon kultajyvät. Jos minulla olisi kaikki valta edistäisin erittäin tomerasti seuraavia asioita:
  1. Onnellinen lapsuus. Turvaisin kaikin mahdollisin keinoin kaikille onnellisen ja turvallisen lapsuuden. Lapsena turvataan koko aikuisuus, siksi lapsiin kannattaa panostaa ja lapsia kannattaa kuunnella. Valitsen hallitukseen lapsiministeriksi viisikymppisen äidin Suomen maaseudulta, jonka meriitteihin kuuluu onnellisen lapsikatraan saattaminen maailmaan. Hän saa valtuudet koota ympärilleen laajapohjaisen asiantuntijajoukon. Viipymättä tartutaan niihin useisiin ongelmiin, joita maamme lapsia uhkaa. Lapsiministeriölle turvataan työrauha. Ainoa julkisuuteen toimitettava tieto koostuu puolivuotisraportista, josta ilmenee mitä on saatu aikaiseksi. Mikäli mitään ei yllättäen saada aikaiseksi harkitaan viipymättä asiantuntijaverkoston laajentamista/vaihtamista.
  2. Urheilun tervehdyttäminen. Urheilu on ajettu rappiolle. Ehdotan siksi seuraavaa käytäntöä. Urheiluun asetetaan seuraavat tasot: a) huippu-urheilijat, b) urheilusta elämäänsä sisältöä saavat muut liikuntaa harrastavat, c) pelkän viihdearvon tarjoavat urheilumuodot. Veikkausvoittovaroista varataan riittävä summa rahaa huippu-urheilijoille, jotka valitaan vähintään viisivuotiskaudeksi Suomen Urheiluliiton palkkalistoille. Heidän tehtävänään on tehdä urheilun valistustyötä kouluissa, yleisurheiluseuroissa ym. Muun ajan urheilijat käyttävät huippukunnon saavuttamiseen rehellisin menetelmin. Mahdollinen dopingista kiinni jääminen johtaisi kahden vuoden täydelliseen kilpailukieltoon ja työpaikan vaihtoon. Urheilija vapauduttuaan kilpailukiellostaan voisi taas yrittää päästä huippu-urheilijoiden pariin jopa SUL:n palkkalistoille. Tosin hän koko urheilu-uransa keston ajaksi suostuisi julkiseen anteeksipyyntöön ja tiheään sekä säännölliseen dopingtarkkailuun. Ryhmästä A voisi tipahtaa ryhmään B, jos viisivuotiskaudella tulokset eivät kehity odotetulla tavalla. Ryhmä C olisi kaikesta dopingtarkkailusta vapaa urheilun sirkus, joka hankkisi varansa mainostuloilla. Tähän ryhmään voisi kuulla esim. ammattipyöräily, Formula 1, golf, nyrkkeily, painonnosto. Jokainen urheilija olisi vapaa käyttämään dopingia halutessaan näyttää erinomaisemmalta tai viihteellisissä kisailuissa pärjätäkseen mahdollisimman hyvin. Kaikki urheilun ennätystilastot pistettäisiin karanteeniin viideksi vuodeksi. Sovittaisiin esim. että vuonna 2015 ruvetaan taas kirjaamaan virallisia maailmanennätyksiä ja Suomen ennätyksiä puhtaiden urheilijoiden toimesta. Dopingkontrolli olisi entistä tiukempaa ja dopingrike mitätöisi urheilijan saavuttaman maan- tai maailmanennätyksen vaikka se olisikin saavutettu aiemmin ilman vilppiä.
  3. Ravintotutkimus. Puhdistaisin elintarviketutkimuksen kaikista kytköksistä elintarviketeollisuuteen, maatalouspolitiikkaan jne. Tietoa janoavalle kansalle tarjottaisiin rehellistä tutkimusta ravinnosta. Kansanterveyslaitoksen remontoisin aivan uuteen uskoon. En tässä vaiheessa paljasta kenelle olisi hyväksi etsiä uusi työpaikka, mutta huippuviroissa tapahtuisi jonkun verran vaihtoa.
  4. Lääkkeet ja terveydenhoito. Saamme kiittää lääketieteellistä tutkimusta ja länsimaista terveydenhoitoa siitä, että vakavia sairauksia kyetään hoitamaan ja eliniän ennustetta nostamaan. Samaan hengenvetoon on kuitenkin lausuttava huoli siitä, että lääkeyritysten ahneus ja voitontavoittelu tuo esiin paljon arveluttavia asioita kuten korruptio, tutkimustulosten väärentäminen, lääkärikunnan ja lääkeyritysten kytkökset. Perustaisin puolueettoman lääketieteellisen viraston, jonka tehtävänä olisi valvoa terveyden edistämistä, sairauksien ehkäisyä ja hoitoa sekä kärsimyksen lievittämistä eettisesti kestävällä pohjalla. Erityisesti seurattaisiin lääkkeiden kehittelytyötä ja valvottaisiin, että yksittäinen rahoittaja ei liiaksi pystyisi vaikuttamaan tutkimuksiin. Lääkäreille ja muulle terveydenhoitohenkilöstölle taattaisiin erityisellä Varpu Tavin ohjeistuksella mahdollisimman objektiivinen tiedonsaanti. Lääkäreille, tutkijoille ja muille oppineille annettaisiin ohjeistusta niin kuin kaikille muillekin ihmisille selittäen ja mikäli mahdollista vielä hiukan yksinkertaisemmin. Terveydenhoitojärjestelmäämme järkeistäisin niin, että nostaisin kunniaan perinteisen kunnallisen terveydenhoidon. Paljon eriarvoisuutta ja kirjavuutta mukanaan tuoneet yksityiset lääkäriasemat täydentäisivät mahdollisesti kunnallista palvelua tarvittaessa. Vastuun terveydenhuollon järjestämisestä siirtäisin taloudellisesti rapakunnossa olevilta kunnilta taas takaisin valtiolle. Riittävillä valtionosuuksilla taattaisiin kunnolliset terveydenhoitopalvelut koko Suomessa. Terveydenhoitohenkilökunnan uupumiseen puuttuisin välittömästi järjestämällä työolot järkeviksi ja tomerasti lisäämällä tämän ammattikunnan arvostusta.
  5. Yhtäläisen ihmisarvon kunnioittaminen. Asettaisin Suomeen palkka- ja omaisuuskaton. Tietyn rajan ylittävä varallisuus siirtyisi erityiseen puskuriin, jolla tuettaisiin vähempiosaisia ja matalapalkkaisia niin, että Suomessa olisi vuodesta 2010 (ns. riemuvuosi!) lähtien tyypillistä varallisuuden ja omaisuuden mahdollisimman tasainen jako. Millään en voi kuvitella, että jonkun suuren yrityksen johtaja olisi niin merkittävä henkilö, että hänelle kannattaisi maksaa yhtä paljon viikossa kuin esim. sairaanhoitaja saa vuodessa. Sellainen johtaja joka tasoituspalkkajärjestelmään siirryttäessä, muuttaisi työn perässä ulkomaille joutuisi korvaamaan valtiolle ns. "aivovientisakkona" esim. 25% varallisuudestaan noin 25 vuoden ajan. Ulkomailla työskentelevälle annettaisiin velvollisuus osallistua rakkaan kotimaansa kehittämiseen maksamalla veronsa pääosin Suomeen. Koskee erityisesti veropakolaisia moottoriurheilun parissa.

Lista jatkuu todennäköisesti tai poistuu kokonaan mikäli saamani palaute on sen sorttista.

Kommentit ovat tervetulleita! Mitkä ovat sinun kultajyväsi? Miten muuttaisit maamme epäkohtia? Miten voisimme oppia sinun kokemuksestasi? Olenko mennyt täysin sekaisin?

Blogiarkisto