torstaina, syyskuuta 21, 2006

Hedelmillä Alzheimerin kimppuun

Alzheimerin taudissa ilmenevä beta-amyloidin kato aivoissa johtuu ilmeisesti liiallisesta vetyperoksidista. Monet polyfenolit, jotka ovat mm. hedelmissä esiintyviä antioksidantteja, ovat tutkimuksissa suojanneet aivoja paremmin vetyperoksidin haitallisilta vaikutuksilta kuin antioksidanttivitamiinit.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty, kuinka runsaasti polyfenoleita sisältävien hedelmien ja hedelmämehujen kulutus suojaa Azheimerin taudilta. Seurantatutkimukseen osallistui yli 1 800 koehenkilöä. Heillä ei tutkimuksen alkaessa ollut todettu dementiaa. Heitä seurattiin 8–9 vuoden ajan. Näytti siltä, että vähintään kolme kertaa viikossa hedelmämehuja juoneiden riski sairastua Alzheimerin tautiin oli pienempi kuin vähemmin mehuja juoneiden joukossa.

Mehujen suojavaikutus näytti olleen suurin niillä, joilla oli perinnöllisesti epäedullinen veren apolipoproteiinikoostumus, joka altistaa voimakkaasti Alzheimerin taudille. Hedelmillä ja hedelmämehuilla näyttää olevan tärkeä rooli Alzheimerin taudin ehkäisyssä, erityisesti niillä, joiden riski on perinnöllisistä syistä suuri. Hedelmistä ei sitä paitsi aiheudu juurikaan haittavaikutuksia.

Häkellyttävänä tietona saimme äskettäin lukea Helsingin Sanomista (HS, 8.8.2006), että eläinrasvat olisivat Alzheimerin taudin syy. Uutisen takana oli dosentti Miia Kivipelto ja tieto on osa Kansanterveyslaitoksen kuuluisaa Pohjois-Karjala-projektia. Uutisankan piirteitä saaneessa jutussa kerrotaan näin: "Aivoihin kertyy tyydyttyneistä eli niin sanotuista kovista rasvoista beta-amyloidi -nimistä proteiinia, jonka havaittiin tuhoavan aivojen hermosoluja ja siten edesauttavan Alzheimerin tautia. " Asiasta keskustellaan vilkkaasti.

Dosentti Kivipellon mukaan näitä rasvoja saadaan voista ja maidosta, joiden käyttöä kannattaisi vähentää. Voi, voi! Porvoolainen lääkäri Antti Heikkilä on tästä saanut vettä myllyynsä ja parkaissut Helsingin Sanomissa (21.8.2006): "Siis jälleen voi, ihmisen normaaliin ravintoon vuosituhansia kuulunut ravintoaine, todetaan terveydelle vaaralliseksi. On todettava, että väittämä on mieletön eikä perustu mihinkään tosiasiaan, vaan on eläinrasvoja vastustavien ryhmien esittämä teoria. Eläinperäiset rasvat eivät kerta kaikkiaan aiheuta Altzheimerin tautia. Eläinrasvoja on tosin syytetty aihetta milloin mistäkin sairaudesta. Rasva ei keräännyt aivoihin ja tuhoa hermosoluja, vaan amyloidi on proteiinia eikä rasvaa, ja sitä ilmaantuu aivoihin jatkuvasti normaalien elintoimintojen yhteydessä. Terveet aivot poistavat liian amyloidin kudoksesta samojen periaatteiden mukaan, joilla elimistö pääsee eroon liiasta virtsa-aineesta."

Lähde: Am J Med 119: 751-759, 2006

Blogiarkisto