lauantaina, syyskuuta 30, 2006

Kouluruokailun laadusta vihdoinkin huolissaan jopa Kansanterveyslaitos

Maaseudun tulevaisuus -lehti ja Sitra kirjoittaa kouluruokailusta:

Kouluruokailun laatua halutaan parantaa
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra) on käynnistänyt tutkijoiden ja yritysten yhteistyönä hankkeen, jolla halutaan parantaa kouluruokailun laatua. Suomea on sanottu kouluruokailun mallimaaksi, mutta viestit lasten lihomisesta ja väsymisestä eivät tue tätä käsitystä. Sitran ohjelmajohtaja Anu Harkki sanoo: "Taustalla on huolestuttavia tietoja siitä, että mallikkaana pidetyn kouluruokailumme perusta on murenemassa".

Suomessa tiedetään jo paljon siitä, mitä koululaiset lounaslautaseltaan noukkivat ja mitä jättävät syömättä. Myös karkki- ja limsaostoksia on kartoitettu. Tietoa puuttuu johtaja Harkin mukaan siitä, miten nykyiset ruokailutottumukset vaikuttavat terveyteen. Terveydentilaa ryhdytään selvittämään pilottikouluissa muun muassa verikokeilla.

Elintarvikealan yrityksillä tulee olemaan tärkeä rooli hankkeessa kehittämällä pilottikouluja varten nykyistä laadukkaampia välipala- ja lounastuotteita. Kehitystyötä tekevät Valio, Raisio, HK Ruokatalo, Vaasan & Vaasan ja Sodexho. Mahdollisesti saamme ihan uusia tuotteita, joille voi löytyä myös vientimarkkinoita joko tuoteviennin tai osaamisen muodossa. Hankkeessa tutkitaan tuotteiden terveysvaikutukset ja kiinnostavuus.

Sodexho haluaa pestä kätensä mahdollisilta väitteiltä, että se olisi ollut mukana kurjistamassa kouluruokaa tarjoten lukijoille aika yllättävänkin tiedonmurusen: Niissä kouluissa, joissa Sodexho vastaa ruokailupalveluista, vanhemmat voivat ostaa lapselle kymmenen välipalan passin. He voivat varmistua, että päivittäinen välipala on terveellinen, turvallinen ja maistuva. Kymmenen välipalan passi maksaa tällä hetkellä 15 euroa. Tiesittehän tästä mahdollisuudesta? Ongelmana lienee kuitenkin Sodexhollakin itse lämpimän kouluruoan puutteellinen ravitsemuksellinen taso, jonka paikkaaminen erikseen ostettavalla välipalalla vaikuttaa lähinnä tekohengitykseltä. Minun mielestäni kouluruokailun kurjistuminen johtuu kuntien talousahdingosta, järkyttävät mittasuhteet saaneesta tarjouskilpailuttamisesta ja elintarviketeollisuuden ahneudesta. Koulujen omien keittiöiden alasajo ja siellä työskennelleen osaavan henkilökunnan potikiminen pellolle on vauhdittanut laitosruoan kurjistumista. Eineksien lämmittämiseen keskittyvä ruokailu on ongelman ydin.

Sitra rahoittaa tätä Järkipalaa -hanketta yli 1,5 miljoonalla eurolla reilun kahden vuoden aikana. Varoja käytetään peruskoulujen terveys- ja ravitsemustutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Kansanterveyslaitos tutkii yläkoululaisten terveyttä ja ravitsemusta. Tutkimusprofessori Pirjo Pietinen on hämmästynyt siitä, ettei maassamme ole koottu luotettavaa tietoa koululaisten terveydestä: "On korkea aika herätä siihen, millaisia pitkän aikavälin vaikutuksia kouluissakin yleinen limsan ja karkin ahminta saa aikaan.” Nimimerkki Anja kyselee Hiilaritietoiset foorumissa ihan aiheellisesti: "Pietinen on ollut Kansanterveyslaitoksella pitkään ja toimii nykyisin Ravitsemusyksikön vetäjänä. Luulisi, että olisi ollut mahdollista vaikuttaa asioihin. Vai hämmästeleekö hän edeltäjiensä toimia?"

Tutkimustyöhön osallistuvat Kansanterveyslaitoksen lisäksi Kuopion yliopisto, Oulun yliopiston hammaslääketieteen laitos, VTT ja Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus.

Lähteet: Hiilaritietoiset-foorumi, Maaseudun Tulevaisuus ja Sitran tiedotteet

Blogiarkisto