torstaina, syyskuuta 21, 2006

Kalan on todettu suojaavan munuaissyöpää vastaan

Ruotsalaistutkimuksen mukaan säännöllinen rasvaisen kalan syönti vähensi munuaissyövän riskiä. Rasvaiseksi kalaksi tutkijat luettelivat lohen, sillin, sardiinin ja makrillin. Tutkimuksessa 60 000 ruotsalaista naista sai merkitä kyselylomakkeeseen syövätkö kalaa ja kuinka usein. Vähintään kerran viikossa syöty kala-ateria vähensi syöpäriskiä 74 prosenttia.

Tutkimusta johtanut professori Alicja Wolk (Karolinska institutet, Solna) pitää kalan syöpää torjuvaa mekanismia niin yleisluonteisena, että se myös tehoaa muihin syöpiin. Ja vaikka tässä tutkittiin vain naisia, voivat myös miehet hyötyä kalan syömisestä. Rasvaisen ja kuivan kalan välillä on oleellinen ero, mitä syövän ehkäisyyn tulee, korostaa Wolk. Rasvainen kala sisältää sekä omega-3-rasvahappoja että D-vitamiinia, jotka kummatkin estävät syöpää. Rasvaisissa kaloissa on 20–30 kertaa enemmän omega-3:a ja 3–5 kertaa enemmän D-vitamiinia kuin kuivissa kaloissa.

Lähteet: Dagens Nyheter, 20.9.2006, sivu A14, JAMA 296: 1371-1376, 2006, Karoliinisen instituutin tiedote, 20.9.2006, Biovita, 20.6.2006

Muita veteraaniurheilijan kalajuttuja:

Blogiarkisto