torstaina, syyskuuta 14, 2006

Lääkeyhtiöt ryhtyvät uljaaseen vastarintaan!

Turun Sanomat kirjoittaa tänään (14.9.2006) miten Suomen Pfizerin toimitusjohtaja Ove Uljas ja Lääketeollisuus ry:n edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta ovat suivaantuneet yrityksistä alentaa lääkkeiden tukkuhintoja. Osa Suomessa toimivista lääkeyrityksistä harkitsee hinnanalennuksien johdosta vetävänsä tuotteita markkinoilta. "Vuosina 2003-2005 lääkkeiden hintalautakunta leikkasi lääkkeiden hintoja kutakuinkin kahdeksan prosenttia. Lisäksi vuoden 2006 alusta toteutettiin viiden prosentin hintaleikkaus kaikissa korvattavissa lääkkeissä", kertoo Sirpa Rinta. Hänen mukaansa lääkkeiden tukkuhinnat alkavat olla Suomen elintasoon nähden alhaisimmalla mahdollisella tasolla.

Pillerinvalmistus ei kokonaan lakkaa vaan aluksi yritykset aikovat karsia tiettyjä pakkauskokoja tai vähiten myytyjä lääkkeitä apteekeista. Lääkeyritykset saavat itse päättää, pitävätkö lääkettä korvausjärjestelmän ja hintasäännöstelyn piirissä. Tämä edellyttää, että tuote on siihen hyväksytty. Potilas ei tällöin voi hakea lääkkeisiin korvausta Kelalta. "Jos yritys ilmoittaa lopettavansa myyntiluvan lääkkeeltä, sen saanti menee aika hankalaksi. Jotta voidaan pysyä markkinoilla, on kiristettävä vyötä", Rinta toteaa tylysti.

Pfizer ei vielä ole tehnyt ratkaisuja lääkkeiden poisvetämisestä, mutta seuraa tilannetta tarkkaan, kertoo Suomen Pfizerin toimitusjohtaja Ove Uljas. "Kysymys kuuluu, kuinka alas hintoja voidaan laskea, ennenkuin tällaiseen tilanteeseen tullaan", hän kysyy.

Lääkkeiden hintalautakunnan pääsihteeri Sinikka Rajaniemi Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei vielä ollut kuullut lääkeyritysten puolelta mistään radikaalista toimista hintamuutosten vuoksi. Vastareaktioita voi odottaa lääketeollisuudelta, mutta viime vuonna järkisyyt voittivat voitonhuumaan tottuneilla yrityksillä kun tukkuhintojen leikkaamista viimeksi harkittiin. Budjettikehysriihessä tehtiin aiemmin tänä vuonna periaatepäätös, jonka mukaan lääkekorvausmenojen reaalikasvu on suitsittava viiden prosentin tasolle vuosina 2008-2011. Hinnanleikkausten ansiosta nousu on tänä vuonna ollut vain kolmen prosentin luokkaa.

Lähde: Turun Sanomat, 14.9.2006

Blogiarkisto