perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Polyfarmasia on iso ongelma

Polyfarmasia eli monilääkitys on erityisesti vanhusten ongelma. Muutaman vuoden takaisen ruotsalaistutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta vanhuksesta käyttää vähintään kymmentä eri lääkettä.

Made in Hong Kong on seuraava tutkimus, joka julkaistiin arvostetussa lääkärilehdessä British Medical Journal. Meillä on siitä paljon opittavaa myös here in Finland. Monilääkityt pärjäisivät paremmin lääkkeidensä kanssa, jos he saisivat apteekkareilta puhelinneuvontaa. Tämä neuvonta voi jopa pelastaa ihmishenkiä, todetaan hongkongilaistutkimuksessa.

Tulokset perustuvat vajaan 500:n huonosti lääkityksiään noudattavan monilääkityn potilaan aineistoon. Potilaat satunnaistettiin joko puhelinneuvontaryhmään tai vertailuryhmään. Lääkärissä he kävivät 2–4 kuukauden välein, ja neuvontapuheluita soitettiin käyntien välissä. Puhelinneuvontaa saaneista kuoli kahden vuoden seurannassa 11 prosenttia ja verrokeista 17 prosenttia. Kun aineistosta poistettiin erilaisia asiaan kuulumattomia taustamuuttujia, saatiin puhelinneuvonnan hyödyksi 41 prosentin pienentynyt kuolemanvaara seurannan aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhden kuoleman ehkäisemiseksi oli neuvottava 16:ta potilasta.

Kommentteja?

Lähde: BMJ 333: 522, 2006 ja Uutispalvelu Duodecim, 22.9.2006

Blogiarkisto