torstaina, syyskuuta 07, 2006

Parempi PYY vatsassa kuin kymmenen oksennusta

Sananlaskua "Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla" on tässä väännetty tarkoituksella outoon muotoon. Yritän saada jutulleni lukijoita. No, lukekaa nyt kun kerran olette jo aloittaneet! Lyhyt juttu tämä on ja tässä ei politikoida.

Lihomiseen liittyy monesti voimakas ruokahalu. Sellainen ruokahalu, joka sekoittaa kylläisyystunteen. Tutkijoita onkin askarruttanut se miten saataisiin ihmiset lopettamaan syöminen ennen kuin heille tulee oikein ähky olo. Monella ihmisellä kylläisyys tulee liian hitaasti ja he ehtivät syödä liian paljon ruokaa, joka ennen pitkää johtaa lihomiseen. Kurinalaisuuteen pystyvä ihminen voi opetella kylläisyyden tavoittelua vähäisemmälläkin ruokamäärällä esimerkiksi syömällä hitaammin.

Tiede on nyt ehkä tulossa meidän avuksemme. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet proteiinipitoisesta ruoasta avun lihomisen estämisessä. Vatsamme näyttäisi tuottavan enemmän peptidihormonia YY (lyhenne PYY) jos syömme proteiinipitoista ruokaa. Tämä PYY lähettää signaalin aivoihin, että nyt on syöty tarpeeksi, on aika olla kylläinen.

Tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että ruoka joka sisältää runsaasti proteiinia, tehokkaasti pitää lihomisen kurissa. Syytä tähän ei tiedetä. Nyt arvellaan syynä olevan liharuoan synnyttämä vilkkaampi PYYn tuotanto. Tulokset julkaistiin tiedelehdessä Cell Metabolism lontoolaisten tutkijoiden toimesta.

Tulosten suhteen on viisasta olla vielä odottavaisella kannalla mitä tulee sovelluksiin ihmiselle. Tässä tilannetta seurattiin laboratoriohiirillä ja tarvitaan paljon kliinisiä kokeita ennen kuin voidaan sanoa mitään varmaa toimiiko tämä samalla tavalla ihmisessä. Iloitaan kuitenkin siitä, että painonhallinnan tutkimusta suoritetaan. Olisihan se ihanaa jos voisimme laihtua syömällä runsaasti pihvilihaa ja muuta proteiinipitoista ruokaa! Jäitä hattuun kuitenkin! Ei saa innostua tästä liikaa!

Dietary protein enhances satiety and promotes weight loss, but the mechanisms by which appetite is affected remain unclear. We investigated the role of gut hormones, key regulators of ingestive behavior, in mediating the satiating effects of different macronutrients. In normal-weight and obese human subjects, high-protein intake induced the greatest release of the anorectic hormone peptide YY (PYY) and the most pronounced satiety. Long-term augmentation of dietary protein in mice increased plasma PYY levels, decreased food intake, and reduced adiposity. To directly determine the role of PYY in mediating the satiating effects of protein, we generated Pyy null mice, which were selectively resistant to the satiating and weight-reducing effects of protein and developed marked obesity that was reversed by exogenous PYY treatment. Our findings suggest that modulating the release of endogenous satiety factors, such as PYY, through alteration of specific diet constituents could provide a rational therapy for obesity.

Lähde: Medical Research Council, 5.9.2006 ja Cell Metabolism 4: 223-233, 2006

Blogiarkisto