sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Kasvisruokavaliosta hyötyä eturauhassyövän hoidossa

Eturauhassyöpä on teollistuneissa maissa yleisin miesten syöpämuoto. On todettu, että ympäristötekijät lisäävät syöpävaaraa perinnöllisiä tekijöitä enemmän. Tutkimusten mukaan eturauhassyövän ilmaantumiseen vaikuttavat mm. seuraavat ravintotekijät: runsas rasvan käyttö, lihavuus, tupakointi, D-vitamiinin puute ja yllättäen myös beetakaroteenin nauttiminen lisäävät eturauhassyövän vaaraa. Jälkimmäinen yllättävä suomalaisen tutkimusryhmän (Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J ym.) havainto jouduttaneen tarkistamaan vielä moneen kertaan lisätutkimuksissa. Samaisen tutkimusryhmän mukaan E-vitamiini pienentää riskiä sairastua tähän syöpään. Todettakoon, että vitamiinien ja hivenaineiden merkitys eturauhassyövässä on toistaiseksi vielä epäselvä ja menetelmällisesti tasokkaita tutkimuksia on aivan liian vähän.

Verestä voidaan määrittää PSA (Prostataspesifinen antigeeni), joka on eturauhasen tuottama antigeeni. Jos sen pitoisuus veressä on kasvanut tiettyyn määrään, tämä herättää epäilyn eturauhassyövästä. Tämä PSA on eturauhassyövän seurannassa tavallisimmin käytetty merkkiaine. Sen kohoaminen eturauhassyövän kirurgisen hoidon ja sädetyksen jälkeen on yleensä merkki siitä, että syöpä on uusiutunut. Se voi myös olla ensimmäinen ikävä merkki syövän leviämisestä muualle elimistöön muuten oireettomilla potilailla. Eturauhassyövän hoito on vaikeaa, sillä siihen vaikuttavat niin monta eri tekijää kuten potilaan ikä, kunto, syövän levinneisyys jne. Kirurgisen hoidon sijaan voidaan käyttää hormonaalista hoitoa. Se lisää elinaikaa, mutta ei paranna tautia. Hormonihoidosta aiheutuu myös kiusallisia haittavaikutuksia, kuten kuumia aaltoja, sukupuolisen halukkuuden alenemista ja luukatoa.

Vaihtoehtoisena hoitona on kokeiltu myös ruokavaliohoitoa. Tyypillisen länsimaisen ruokavalion on havaittu edistävän taudin etenemistä (runsas eläinrasvojen käyttö!). Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty, miten kasvisruokavalioon siirtyminen vaikuttaa uusiutuneen eturauhassyövän kasvuun. Kokeeseen osallistui 14 potilasta, joiden eturauhassyöpä oli uusiutunut hoidosta huolimatta. He ryhtyivät syömään kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä puolen vuoden ajan. Potilaiden PSA mitattiin ennen siirtymistä kasvisruokavalioon, sitä aloitettaessa ja kuuden kuukauden kohdalla. Kymmenen potilasta voitiin luotettavasti arvioida kokeen lopussa. PSA:n nousu hidastui selvästi kokeen aikana. Potilaista neljän PSA itse asiassa aleni kokeen aikana.

Näyttää siltä, että siirtyminen kasvisruokavalioon saattaa hidastaa levinneen eturauhassyövän etenemistä ja parhaimmillaan jopa pysäyttää sen. Tämä eturauhassyöpään vaikuttava havainto pitää tietenkin varmistaa vielä lukuisin lisätutkimuksin, mutta rohkaiskoon tämä meitä kaikkia nauttimaan enemmän kasviksia. Kasvikset ovat terveellisiä.

Lähde: Integrative Cancer Therapies 5 (3): 206-213, 2006

Blogiarkisto