torstaina, syyskuuta 07, 2006

Mieletöntä maatalousasioiden politikointia

Minulle on kerrottu, että poliitikot ovat yksinkertaista porukkaa. Nyt maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja nostaa politikoinnin mielettömyyden kuitenkin aivan uuteen ulottuvuuteen. Tieteen ja politiikan tekijöiden olisi hänen mielestään päästävä entistä sujuvampaan yhteistyöhön. Tämän ajatuksen hän loihtii ilmoille Helsingissä pidettävän SASSPO-politiikkadialogin avajaisissa torstaina. Todennäköisesti hänen puheensa aikana kaikki onneksi nukkuivat tai lukivat sanomalehtiä. Niinhän poliitikot tekevät välttäessään altistumista kansan mielipiteille. Eiköhän asia toimi myös päinvastoin. Kun ministeri puhuu, silloin kansalaisten aivot lepäävät. "Kestävä maatalous ei ole selvästi tieteellisesti määriteltävissä, vaan se rakentuu yhteiskunnalliselle konsensukselle. Tämän vuoksi maatalouspolitiikka on jatkuvaa neuvottelua monenlaisten vaatimuksien keskellä. Uskottavaa politiikkaa ei voitaisi tehdä ilman tieteellistä perustaa", Korkeaoja sanoi kaiken huipuksi.

Tahdon nyt koko tarmollani vastustaa tällaista ajatusta. Huomaatteko mistä on kyse? Poliitikot (entiset iskelmätähdet, kauneuskuningattaret, olympiatason urheilijat, kirvesmiehet) haluavat olla mukana ohjaamassa maatalouttamme ja elintarvikkeiden tuotantoamme. He haluavat olla päättämässä merkitäänkö tuoteselostuksiin miten paljon eineksissä on transrasvoja. He haluavat valvoa Suomessa tehtävää tutkimustyötä niin, että halutunlaisiin tutkimustuloksiin päädytään ohjaamaan yleistä poliittista linjausta. Jos demarit ovat vallassa sitten ohjataan kansaa syömään makkaraa ja juomaan olutta. Jos ruiskaunokkia napinlävessä pitävä porukka on vallassa sitten ainoa oikea linjaus on siideri ja sisäfilee. Vanhasen porukka ohjaisi meidät sellaisten tutkimustulosten ääreen, jossa maito on tavattoman terveellistä ja kaikki pelloilla kasvava on tosi hyödyllistä. Jos annamme politikoille ja varsinkin ministereille tässä pikkusormen, silloin meillä on muutaman vuoden kuluttua ravintotutkimuksia, joiden rinnalla Pohjois-Karjala projektin mystiset käänteet ovat pyhäkoulutasoista hienostelua.

Älkää hyvä ministeri Juha Korkeaoja, romuttako sitä vähää mitä on jäljellä Suomen elintarviketutkimuksen uskottavuudesta!

Näette vielä mahdolliseksi jatkaa näin: Tieteen tutkimustulokset ovat luotettavan politiikan kulmakiviä. Suomen maa- ja metsätalousministeriön politiikka perustuu vahvasti tieteelle, sillä ministeriöllä on viisi tutkimuskeskusta tuottamassa tietoa". Olette ilmeisesti saaneet tehtäväksenne lukea tällainen julkilausuma. Järkevintä olisi ollut olla vain kiltisti hiljaa.

Ministeri Korkeaoja huomauttaa vielä, että tutkimuskeskusten olemassaolo riippuu siitä, pystyvätkö ne tuottamaan käyttökelpoista tietoa yhteiskunnan tarpeisiin. Tämähän veisi kohtuuttomiin vääristymiin tutkimuskeskusten raportoinnissa! Ainoastaan sellaisia tuloksia tuotaisiin ilmi, jotka palvelevat tutkimuslaitoksen olemassaoloa. Eli, jos tutkimuskeskus on erikoistunut tutkimaan maitohappokäymisen terveysvaikutuksia, saisimme luettavaksemme poliittisen linjauksenne mukaisesti maitohappokäymisen sulosointuja ja muiden fermentaatiomenetelmien vähättelyä. Muutenhan rahahanat menisivät kiinni. Jo nyt tuotetaan tutkimuslaitoksissamme aivan riittävästi laitosten eloonjäämiseen tähtäävää tutkimusraporttia. Kehotuksenne entisestään lisätä tätä mielettömyyttä on jo kohtuutonta.

Juha Korkeaoja toteaa "viisaudessaan", etteivät tutkijan tarjoamat ratkaisut aina sovellu poliitikon tarpeisiin. "Poliitikko tarvitsee ongelmiin sellaisia selkeitä ratkaisuja, joita voidaan suoraan soveltaa käytäntöön; tutkija saattaa olla kiinnostunut metodinsa kehittämisestä ja artikkeleiden kirjoittamisesta julkaisuihin, joista poliitikko ei ehkä ole kuullutkaan", kuvailee Korkeaoja. Kuulkaas nyt arvoisa ministeri. Tutkija on kiinnostunut tuottamaan puolueetonta tutkimustietoa ja viemään tiedettä eteenpäin omalla pienellä sarallaan. Olettekohan laisinkaan kuulleet perustutkimuksesta, jossa tutkimuksen tavoitteena ei laisinkaan ole pyrkiminen jonkin tuotteen markkinoinnin tai imagon vahvistamiseen, vaan rehellisesti etsitään ratkaisua johonkin tieteelliseen ongelmaan?

Ministeri sanoo kuitenkin, hetken mielijohteesta ja epäloogisuuttaan korostaen, että tutkimuksen tulisi olla mahdollisimman ennakkoluulotonta ja riippumatonta. Poliitikko on sidottu yhteiskunnan vaatimuksiin etenkin vaalien alla, ja tällöin tutkijan on mahdollista säilyttää laajempi näkökulma asioihin.

SASSPO on EU:n kuudennen tieteen puiteohjelman Politiikan tuki -tutkimushanke, jonka yhteydessä järjestetään kaksi politiikkadialogia, yksi Suomessa ja toinen Alankomaissa. Järjestäjinä ovat MTT Taloustutkimus ja Agricultural Economics Research Institute LEI.

Lähde: Finfood, 7.9.2006

Olen toimittanut tästä kopion ministeri Korkeaojalle. Odotan häneltä vastausta.

Blogiarkisto