torstaina, syyskuuta 07, 2006

Neitseellisestä oliiviöljystä sydän tykkää

Neitseellistä oliiviöljyä nauttivat voivat merkittävästi alentaa sydäntaudin riskiä, sanotaan uudessa espanjalaistutkimuksessa. Neitsytoliiviöljy puristetaan oliivista mahdollisimman lempeästi alhaisessa lämpötilassa (kylmäpuristus). Se on puhdasta öljyä sillä siihen ei sekoiteta mitään vierasaineita, siitä ei poisteta mitään, eikä sitä myöskään kuumenneta missään vaiheessa.

Tutkimukseen osallistui 200 tervettä miestä. Erityisen hyödylliseksi osoittautui juuri tuo oliiviöljyn neitseellinen muoto. Todennäköisesti tähän terveellisyyteen vaikuttavat öljyssä esiintyvät antioksidantit, ns. polyfenolit. Tutkijoiden mukaan missään kasviöljyssä ei ole niin paljon näitä terveellisä antioksidantteja kuin juuri neitseellisessä oliiviöljyssä. Antioksidantit menevät pilalle kun oliiviöljyä jalostetaan.

Kun miehet saivat rasvansa pääosin oliiviöljystä (kylmäpuristettu), heidän "hyvä" HDL-kolesterolinsa nousi aavistuksen verran ja hapetusstressin eräät merkkiaineet laskivat merkittävästi aiheuttaen vähäisemmässä määrin "huonon" LDL-kolesterolin kasautumista verisuoniin.

Tohtori Maria-Isabel Covas pitää yksittäistyydyttymättömiä rasvoja terveellisempinä kuin eläinperäisiä tyydytettyjä rasvoja. Hän kuitenkin haluaa välttää yksittäisen öljyn nostamista erikoisasemaan ennen kuin suurista kliinisistä kokeista saadaan lopullinen selvyys tämän öljyn terveysvaikutuksista. Tämän tutkimuksen arvoa heikentää tavattoman lyhyt seuranta-aika ja se seikka, että ruokapäiväkirjojen täyttäminen oli täysin potilaan vastuulla. Tutkijoita tässä julkaisussa oli pilvin pimein. Mainittakoon ainakin se, että mukana oli useita suomalaisia tutkijoita Kuopion Yliopistosta.

Lähde: Annals of Internal Medicine, 5.9.2006

Blogiarkisto