perjantaina, kesäkuuta 16, 2006

Glykeemisen kuorman ymmärtäminen voi olla tärkeää

Glykeemisen indeksin (GI) rinnalle tuli 1990-luvun lopulla käsite glykeeminen kuorma (glycemic load, GL), joka huomioi hiilihydraatin laadun lisäksi myös sen määrän. Yksinkertaisesti ilmaistuna glykeeminen kuorma kertoo, missä määrin ruoka vaikuttaa verensokeriin. Glykeeminen kuorma ottaa huomioon ruokalajin GI:n ja kertoo kuinka paljon eri GI-luvun saavat ruoka-aineet kuormittavat verensokeria ja insuliinineritystä. Glykee­minen kuorma kehitettiin Harvardin yliopistossa (USA) ja sai osittain ristiriitaisen vastaanoton. Yllättäen terveelli­senä pidetyt peruna, leipä ja riisi joutuivat huonoon valoon erityisesti laihduttajien keskuudessa korkean GL-lukeman takia. Perunan nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat monissa tutkimuksissa näyttäneet altistavan painonnousulle, diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Tutkimusten ongelmana on kuitenkin ollut se, että niitä ei voi soveltaa suoraan arkipäivän todellisuuteen, jossa syömme ruoka-aineita sekaisin erilaisina yhdistelminä. Glykeeminen indeksi jää väkisinkin siis keinotekoiseksi mittaustulokseksi, joka ei välttämättä vastaa todellisuutta.

Monet mutkin tekijät vaikuttavat verensokeriin aterian jälkeen. Tällaisia ovat mm. hiilihydraattien keittoaika, lisäkkeet, joiden kanssa hiilihydraatit nautitaan sekä yksilölliset hormonaaliset tekijät. British Journal of Nutrition-lehdessä julkaistiin tutkimus jossa seurattiin yli 800 henkilön ruokavaliota, ruokailutapoja ja verensokerin käyttäytymistä. Heitä seurattiin viiden vuoden ajan. Ruokavalion GI:n ja verensokerin välillä ei havaittu mitään yhteyttä. Näyttää siltä, että GI kuvaa varsin huonosti ruokavalion vaikutuksia verensokeriin. Aikaisemmissa tutkimuksissa havaitut alhaisen GI:n omaavien ruoka-aineiden edulliset terveysvaikutukset ovat todennäköisesti johtuneet ravinnon muista ominaisuuksista. Sitä paitsi monien vihannesten glykeeminen indeksi on korkea. Niitä diabeetikotkin voivat kuitenkin huoletta syödä, koska niiden sisältämä kokonaishiilihydraattimäärä on hyvin pieni. Jäätelöiden glykeeminen indeksi voi puolestaan olla alhainen, mutta ne sisältävät paljon rasvaa. Terveellisintä on vähentää ruoan rasva- ja energiamäärää sekä lisätä hedelmien, vihannesten ja kuitupitoisen kokojyväviljan kulutusta. Lisäksi liikunta parantaa hiilihydraattiaineenvaihduntaa.

Lähde: Tohtori.fi, 15.6.2006, Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, 2006 ja British Journal of Nutrition 95: 397-405, 2006

Blogiarkisto