Glykeemisen indeksin (GI) rinnalle tuli 1990-luvun lopulla käsite glykeeminen kuorma (glycemic load, GL), joka huomioi hiilihydraatin laadun lisäksi myös sen määrän. Yksinkertaisesti ilmaistuna glykeeminen kuorma kertoo, missä määrin ruoka vaikuttaa verensokeriin. Glykeeminen kuorma ottaa huomioon ruokalajin GI:n ja kertoo kuinka paljon eri GI-luvun saavat ruoka-aineet kuormittavat verensokeria ja insuliinineritystä. Glykeeminen kuorma kehitettiin Harvardin yliopistossa (USA) ja sai osittain ristiriitaisen vastaanoton. Yllättäen terveellisenä pidetyt peruna, leipä ja riisi joutuivat huonoon valoon erityisesti laihduttajien keskuudessa korkean GL-lukeman takia. Perunan nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat monissa tutkimuksissa näyttäneet altistavan painonnousulle, diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Tutkimusten ongelmana on kuitenkin ollut se, että niitä ei voi soveltaa suoraan arkipäivän todellisuuteen, jossa syömme ruoka-aineita sekaisin erilaisina yhdistelminä. Glykeeminen indeksi jää väkisinkin siis keinotekoiseksi mittaustulokseksi, joka ei välttämättä vastaa todellisuutta.
Monet mutkin tekijät vaikuttavat verensokeriin aterian jälkeen. Tällaisia ovat mm. hiilihydraattien keittoaika, lisäkkeet, joiden kanssa hiilihydraatit nautitaan sekä yksilölliset hormonaaliset tekijät. British Journal of Nutrition-lehdessä julkaistiin tutkimus jossa seurattiin yli 800 henkilön ruokavaliota, ruokailutapoja ja verensokerin käyttäytymistä. Heitä seurattiin viiden vuoden ajan. Ruokavalion GI:n ja verensokerin välillä ei havaittu mitään yhteyttä. Näyttää siltä, että GI kuvaa varsin huonosti ruokavalion vaikutuksia verensokeriin. Aikaisemmissa tutkimuksissa havaitut alhaisen GI:n omaavien ruoka-aineiden edulliset terveysvaikutukset ovat todennäköisesti johtuneet ravinnon muista ominaisuuksista. Sitä paitsi monien vihannesten glykeeminen indeksi on korkea. Niitä diabeetikotkin voivat kuitenkin huoletta syödä, koska niiden sisältämä kokonaishiilihydraattimäärä on hyvin pieni. Jäätelöiden glykeeminen indeksi voi puolestaan olla alhainen, mutta ne sisältävät paljon rasvaa. Terveellisintä on vähentää ruoan rasva- ja energiamäärää sekä lisätä hedelmien, vihannesten ja kuitupitoisen kokojyväviljan kulutusta. Lisäksi liikunta parantaa hiilihydraattiaineenvaihduntaa.
Lähde: Tohtori.fi, 15.6.2006, Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, 2006 ja British Journal of Nutrition 95: 397-405, 2006
perjantaina, kesäkuuta 16, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
-
▼
kesäkuuta 2006
(68)
- Aiotko huippu-urheilijaksi?
- Tampereen laitosruokasekoilut
- Kylmiä väitteitä
- Ravintokuituihin keskitytään kesäkuussa
- Telkkari kiinni illalla lapsiperheissä!
- Kultainen kosketus
- Kaikki dieetit toimivat - periaatteessa
- Liikuttavaa terveystietoa
- Terveyttä voimaharjoittelusta
- Uusi maailmanennätys 5000 metrin juoksussa!
- Elintarvikkeiden koostumustietopankit yhdistyvät
- Meidän äiti tekee teidän äitien ruoat
- Professori Jorma Palo 1936-2006
- Testaa terveytesi internetissä
- Diabeteslapsen kannattaa harrastaa liikuntaa
- I have a dream...
- Einsteinin aivot olivat erilaiset
- KurKKaapa ameriKKalaisten tutKijoiden K-vitamiinit...
- Google Spreadsheets tulossa
- Maatalouspolitiikkaa
- Ottaisinko kesäblogin?
- G-vitamiini
- Google Spreadsheetin mukaan minun pitäisi kirjoitt...
- Homeopatia toimii, ei toimi, toimii, ei toimi...
- Transrasvat pois pikaruoasta
- Syöminen väsyttää
- Kansanterveyslaitoksen ravintoteesit
- Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa
- Hullaannu kesän ensisatoon
- Potilasblogi
- Ilmainen lahja!
- Apinakin sen tietää - transrasvat lihottavat
- Tulehduskipulääkkeet lisäävät sydäninfarktin vaaraa
- Hyvät kansalaiset, ärade medborgare - nyt on hätät...
- Glykeemisen kuorman ymmärtäminen voi olla tärkeää
- Urheilijoiden lääkkeiden käyttö hyvin yleistä
- Hajahuomioita sairauksista
- Metsämarjoja saamme taas tänäkin vuonna
- Miksi sairastumme?
- Ravintotiedon yhteenveto päivitetty
- Tee oikeita valintoja!
- Urheilevat nuoret syövät terveellisemmin kuin urhe...
- Liikunta on myös masennuslääke
- Bentseenikohu - herätys toimittajat!
- Runsaskuituinen ruokavalio yhtä hyvä kuin kolester...
- Limsat pois kouluista!
- Vältä astma - syö hedelmiä!
- Pro ana ja pro mia - ei kiitos!
- Ei makeaa mahan täydeltä
- Nestetasapainon ylläpito
- Viehtymys valkuaiseen geeneissämme?
- Tässä oiva tuote iäkkäille ihmisille ja...
- Parsakaali on terveellistä ja trendikästä!
- Glykemiaindeksi toimii sittenkin
- Proteiini polttaa rasvaa
- TGN1412 - mitä potilaille kuuluu tänään?
- Kofeiiniton kahvi saattaa auttaa diabeteksessa
- Isot lääkeyhtiöt eivät tunne matematiikkaa!
- Nestle mukaan laihdutusbisnekseen
- Mansikat tulevat - oletko valmis?
- Rasvakudos muuttuu lihaskudokseksi...
- Keltainen kortti
- Flavanoleilla iho kuntoon
- Älä sammuta tiedonjanoasi!
- Syö riittävän usein
- Henkilökunta päihittää internetin tiedonjakajana
- Mitä mieltä olette minusta?
- Rankka arvio norjalaistutkijasta
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)