perjantaina, kesäkuuta 30, 2006

Syö riittävän usein

Olen saanut nimimerkki "-p-":ltä kysymyksen: Hei Christer, olin joskus urheilijan ravitsemusta käsittelevällä luennollasi jossa painotit sitä, miten tärkeää on syödä riittävästi ja usein. Ei sinulla sattuisi olemaan pitävää parannuskeinoa huonoon ruokahaluun? Syön kyllä mielelläni usein, mutta hyvin vähän kerrallaan. Energiaa saan varmaan tarpeeksi, kun en kerran ole riutunut pois, mutta ravintoaineista en ole niinkään varma.

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Urheilija hyötyy sellaisesta ravinnonsaannista, jossa verensokeri pysyy mahdollisimman tasaisena. Ehkä paras tapa varmistaa tämä on syödä noin kolmen tunnin välein (esim. klo. 7.00 runsas aamiainen, klo. 10.00 tasokas välipala, klo. 13.00 kevyt lounas, klo. 16.00 kevyt välipala tunti ennen treeniä, klo. 19.00 laadukas päivällinen heti treenin jälkeen, klo. 22.00 kevyt iltapala tunti ennen nukkumaanmenoa). Tätä aikataulua ja sitä mitä syödään pitää sitten soveltaa yksilökohtaisesti. Tärkeää on, että syödään! Kestävyysurheilija voi nauttia suurista ruoka-annoksista, painoluokkalajien edustaja joutuu tarkkailemaan annoskokoja tarkemmin. Mitä suuremmat ruoka-annokset ja mitä monipuolisemmat ruoka-aineet, sitä varmempaa on, että saat kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita riittäviä määriä.

Ruokahaluttomuus on vakava asia. Ilman täysipainoista ruokaa urheilija ei voi pärjätä. Jatkuva energiavaje synnyttää ennen pitkää sellaisen ylirasitustilan, että siihen saattaa urheilu-ura ja innostus liikuntaan kokonaan lopahtaa. Normaalitilanne on se, että treenin jälkeen ollaan nälkäisiä ja ruokahalu kasvaa sellaiseksi, että piripintaan lastattu ruokalautanen mieluusti tyhjenee. Minusta tuntuu, että ruokahaluttomuuteen on vaikea antaa yksityiskohtaista vastausta tutustumatta tilanteeseen tarkemmin. Ota yhteyttä tuntemaasi ravitsemusasiantuntijaan ja pyydä häntä kuuntelemaan sinun tarinaasi ja antamaan arvio niistä syistä, jotka ovat vienet ruokahalusi. Tilannetta korjataan sitten vähitellen oikeaan suuntaan moniammatillisella tukiryhmällä ja selkeällä ohjeistuksella. Muista hakea apua ajoissa!

Ravintotieteilijät puhuvat "anabolisesta ikkunasta", sellaisesta otollisesta hetkestä jolloin ravinnon saannilla on mahdollisuus kääntää treenissä aiheutettu katabolia (hajotus) anaboliaksi (rakentava vaikutus). Mikäli viivytellään ravinnon saantia enemmän kuin 1,5-2 tuntia, silloin anabolinen ikkuna ikäänkuin sulkeutuu ja treenin jälkeinen palautuminen jää vajaaksi.

Lisäravinnepurkkien kyljissä on aika hauskoja mainospuheita. Taisin jopa törmätä sellaiseen hassuun termiin kuin "yöproteiini", joka olisi sellaista hitaasti vaikuttavaa proteiinia. Sillä aineella pitäisi kuulemma kasvaa treenattu lihas yön aikana aivan julmetusti. Uskallan tuota jopa epäillä. Kannattaa muistaa se, että mikään helppo ei yleensä ole laillista, mutta laillisin menetelmin kasvatettu lihasvoima on pysyvämpää sorttia siksi, että sen saavuttaminen on perustunut urheilun puhtaisiin perusarvoihin. Urheilusta on muodostunut pysyvä elämänhallintaan liittyvä asia, jota eivät yksittäiset voitonhuuman hetket heilauta suuntaan eikä toiseen. Urheilusta on tullut iloinen ja rento asia. Selvyyden vuoksi vielä, että maltodekstriini ja perusmuodossaan oleva maitohera ovat sallittuja lisäravinteita ja huipulle pyrkivän urheilijan on näitä tuotteita hyvä käyttää. Yöproteiinit, tehobuusterit, tribulukset ja muut mömmöt kannattaa jättää hankkimatta.

Toivottavasti vastaukseni herätti sinussa jotain positiivisia ajatuksia. Ruokahalua toivottaen, christer

Blogiarkisto