perjantaina, kesäkuuta 09, 2006

Syöminen väsyttää

Brittitutkimuksen mukaan ruokailun jälkeen kannattaa levätä. Aivot eivät toimi heti syömisen jälkeen normaalisti.

Syöminen väsyttää, koska ruoka pysäyttää oreksiini-nimisten neuropeptidien tuotannon aivoissa. Oreksiinit ovat tärkeitä tajunnan ja energiatason säätelijöitä.

"Ne varmistavat, että aivot pysyvät hereillä hankkiakseen juuri tarpeellisen määrän glukoosia", selittää tutkimusta johtanut Denis Burdakov Manchesterin yliopistosta. Säätelymekanismi on niin herkkä, että jo tavallisen aterian aiheuttama glukoosiryöpsähdys riittää sammuttamaan oreksiinia tuottavien solujen toiminnan.

Oreksiinituotannon häiriö voi johtaa narkolepsiaan (perinnöllinen unihäiriö) sekä lihavuuteen. On myös viitteitä siitä, että oreksiini on osallisena oppimisessa ja riippuvuuksissa.

Tutkimuksen julkaisi Neuron-tiedelehti.

Glucose-inhibited neurons orchestrate behavior and metabolism according to body energy levels, but how glucose inhibits these cells is unknown. We studied glucose inhibition of orexin/hypocretin neurons, which promote wakefulness (their loss causes narcolepsy) and also regulate metabolism and reward. Here we demonstrate that their inhibition by glucose is mediated by ion channels not previously implicated in central or peripheral glucose sensing: tandem-pore K+ (K2P) channels. Importantly, we show that this electrical mechanism is sufficiently sensitive to encode variations in glucose levels reflecting those occurring physiologically between normal meals. Moreover, we provide evidence that glucose acts at an extracellular site on orexin neurons, and this information is transmitted to the channels by an intracellular intermediary that is not ATP, Ca2+, or glucose itself. These results reveal an unexpected energy-sensing pathway in neurons that regulate states of consciousness and energy balance.

Lähde: Tiede-lehti, 9.6.2006

Blogiarkisto