tiistaina, kesäkuuta 20, 2006

Metsämarjoja saamme taas tänäkin vuonna

Metsäntutkimuslaitoksen sivuilta rakensin teille tällaisen metsämarjatiedotteen: Mustikoita tulee vaihtelevasti, suomuuraimia tulossa näillä näkymin runsaasti ja puolukkasadosta ei vielä voi kertoa mitään varmaa.

Mustikasta tulee tänä kesänä keskinkertainen sato. Mustikka kärsi nimittäin toukokuun ankarista halloista Etelä- ja Keski-Suomessa. Mustikan kukkien laskennan perusteella voidaan aika hyvin ennustaa mustikkasato. Vanhempi tutkija Kauko Salo tietää kertoa, että mustikankukkien keskiarvo on tänä vuonna tutkimusmetsissä 128 kukkaa neliömetrillä kun se viime vuonna oli 188 kpl neliömetrillä. Tänä vuonna erot kukkien lukumäärässä metsiköitten välillä voivat olla merkittäviä, sillä alavilla paikoilla hallavaurioista johtuen sato on niukka ja järvien ja jokien rantametsissä ja järvien saarissa satotaso muodostuu selvästi paremmaksi. Myös vaarojen ja mäkien itä- ja pohjoisrinteillä mustikan kukat säästyivät halloilta myöhäisemmän kukinnan takia. Ankara halla 17.5.2006 vaurioitti nuppuja ja juuri aukeamaisillaan olleita kukkia erityisesti Satakunnassa, Suomenselän eteläosissa, Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Muutamissa metsiköissä Pohjois- Karjalassa ja Pohjois-Savossa alavimmilla kasvupaikoilla on todettu mustikan nupuissa hallavaurioita. Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna valoisimmilla kasvupaikoilla mm. metsän reunoissa ja mäkien etelärinteillä 18.5. Viikonlopun aikana (20.-21.5.) ja seuraavan viikon alkupuolella kukat aukenivat useissa Etelä- ja Keski-Suomen metsiköissä. Hallavauriot kohdistuivat monissa metsissä turvonneisiin nuppuihin tai aukeamaisillaan olleisiin kukkiin. Lisäksi ankara halla ruskisti myös nuorten versojen kasvulehtiä. Toukokuun loppupuolen kylmä sääjakso hidasti mustikan kukintaa selvästi ja kesäkuun alussa (1.-7.6) kukinta eteni idässä hitaasti Kainuuseen (Kuhmo, Ristijärvi) asti ja lännessä kukinta oli samaan aikaan edennyt hieman korkeammalle Lapin läänissä. Seuraavan viikkojakson aikana (8.-14.6.) helteisessä säässä kukinta on edennyt Inarin Kaamaseen asti. Viime vuonna mustikan kukinta oli viikkoa myöhemmässä kuin tänä vuonna. Mustikan kukat välttyivät tuolloin halloilta ja valtakunnallinen sato olikin keskinkertaista parempi. Metsään tuskin menee kovin paljon arvio, että mustikoita löytyy vaihtelevasti eri puolilla metsiämme.

Suomuurain kukkii runsaana tällä hetkellä. Eri puolilla Suomea suomuuraimen kukat ovat auenneet kuluneen viikon (11.-16.6.) aikana avosoilla tai harvapuustoisilla rämeillä. Puustoisissa korvissa suomuuraimen kukinta ei ole vielä alkanut. Suomuuraimen kukinta on ollut monilla soilla runsasta ja odotettavissa on hyvä sato kukinnan perusteella. Toivottavasti kesähallat eivät vikuuta suomuurainkasvustoja. Voimakkaat ukkoskuurot ja tuulet voivat alentaa suomuurainsatoja. Tällöin terälehdet voivat pudota maahan, jolloin hyönteiset eivät löydä terälehdettömiä kukkia.

Puolukka kukkii viime viikosta lähtien lämpimillä kasvupaikoilla Etelä-Suomessa. Ahkerat metsäntutkijat eivät vielä ole puolukan kukkia ehtineet laskea joten kukkainventointien tuloksia saamme vielä odottaa.

Suomalaiset metsämarjat ovat maailman parhaita terveystuotteita.

Blogiarkisto