Juhannuksena urheilijan on hyvä muistaa riittävä nesteytys!
Elimistössämme on vettä keskimäärin 60%. Vedestä 2/3 on solujen sisällä ja loput soluja ympäröivässä ulkoisessa nesteessä. Nestettä soluissa sitoo kalium ja vastaavasti solun ulkoisessa nesteessä natrium, ja veriplasmassa natriumin lisäksi proteiinit. Kaikki solujen aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat muuttumattomissa olosuhteissa vesiliuoksessa. Tämän vuoksi elimistön veden määrä ja koostumus niin solujen sisällä kuin ulkopuolella säilyvät lähes vakioina, ja ovat hormonaalisen säätelyn alaisia. Kehon vesipitoisuuteen vaikuttaa rasvan määrä ja ikä. Mitä enemmän elimistössä on rasvakudosta, sen pienempi on veden määrä, koska rasvakudoksessa on vettä vähän verrattuna muihin kudoksiin.
Aikuisen naisen kehossa vettä on 45-55% ja miehillä vastaavasti 55-65%, koska miehillä on enemmän rasvatonta kudosta. Myös ikä vaikuttaa kehon vesipitoisuuteen. Imeväisikäisellä on vettä elimistössä noin 75%. Vesi sitoo tehokkaasti lämpöä. Vesi on osana ruoansulatusnesteissä (8-10 l/vrk).
Urheilijan tulee muistaa juoda runsaasti nestettä, sillä nestevajeeseen joutuminen on helpoin tapa nopeasti heikentää suorituskykyään. Jo tunnin aikana urheilija voi heikentää suorituskykyään kymmeniä prosentteja, mikäli nestehuolto ei toimi. Alle tunnin kestävissä kilpailuissa ei pääsääntöisesti tarvitse nauttia nesteitä edes kovalla helteellä mikäli nestetasapainosta on huolehdittu ennen kilpailua. Tilanne on tyystin toinen 1-3 tuntia kestävässä kilpailussa. Jo hyvin vähäinen nestevaje heikentää suorituskykyä ja mitä suuremmaksi nestevaje tulee, sitä enemmän suorituskyky heikentyy. Jo prosentin (painosta riippuen esim. 5-8 dl) nestehukan on havaittu heikentävän taito- ja tarkkuusominaisuuksia ja heikentävän keskittymiskykyä. Yli prosentin nestehukassa suorituskyky alkaa heikentyä joissakin fyysisissä suorituksissa ja 2-3 % nestehukassa suorituskyvyn heikkeneminen on jo tuntuvaa kaikilla fyysisen suorituskyvyn osa-alueilla. Kahden prosentin nestehukan on havaittu mm. heikentävän jaksamista lyhytaikaisessa maksimaalisessa suorituksessa 20–30% ja kestävyysjuoksussa esimerkiksi 10 km matkalla aika on heikentynyt jopa minuutteja – etenkin kuumalla ilmalla suorituskyky heikkenee voimakkaasti. Edellä mainittujen vaikutusten vuoksi nestetasapainon ylläpito on suorituskyvylle keskeinen tekijä kaikissa urheilulajeissa. Mikäli mahdollista urheilijan tulisi sovittaa nesteen nauttimisen hien erityksen määrään. Mielenkiintoisena seikkana todetaan, että veteraaniurheilijoilla on taipumus hikoilla vähemmän kuin nuoremmat urheilijat ja hikoilu alkaa myöhäisemmässä vaiheessa suoritusta. Ei tiedetä miten tämä vaikuttaa veteraaniurheilijoiden nesteen nauttimistarpeeseen. Nestehukan suoritusta heikentävää ominaisuutta urheilijassa ei tunneta vielä kovinkaan hyvin ja tarvitaan lisää tutkimustyötä.
Monessa tutkimuksessa todetaan, että nesteitä nautitaan liian vähän lämpimissä olosuhteissa. Huippu-urheilija eroaa monin tavoin urheilua vähemmän vakavasti harrastavasta. Tutkijat ovat nyt saaneet selville, että huippu-urheilijoiden kokema nestevaje ei olennaisesti häirinnyt triathlonkisassa. Vaikka urheilijat menettivät 3 % painostaan (suurin osa oli vettä) kilpailun aikana, heidän kehon lämpötilansa ei noussut 1 astetta enempää kuin normaalisti. Tutkijat epäilevät, että suorituksen aikaisessa nesteen nauttimisessa voi olla hiukan huolimattomampi kuin mitä nykyään annetaan olettaa. Suorituksen aikana veren virtaus sekä työskenteleviin lihaksiin (ravintoaineiden ja hapenkuljetuksen takia) että ihonalaisiin verisuoniin (lämmönsäätelyn takia) on pysyttävä suurena. Kun veren volyymi pienenee, vähenee veren virtaus ihon verisuoniin ja elimistön lämpötila nousee. Lämpötilan nousu puolestaan heikentää elimistön työkykyä ja johtaa uupumukseen. Nestehukka ei vähennä ainoastaan ihon verenkiertoa, vaan myös työskentelevät lihakset joutuvat tulemaan toimeen pienemmällä verimäärällä, mikä luonnollisesti heikentää suorituskykyä. Nestehukan aiheuttama veren volyymin pieneneminen aiheuttaa myös sykkeen nousua sydämen iskutilavuuden pienentyessä. Nestevaje kiihdyttää lisäksi lihasglykogeenin käyttöä energiaksi, mikä on haitaksi pitkissä suorituksissa, joissa glykogeenin riittävyys on oleellista.
Liikunnan aikainen nestehävikki korjaantuu nauttimalla liikunnan jälkeen noin 1,5 – kertainen määrä nestettä hävikkiin nähden. Tätä nestemäärä ei tule pyrkiä nauttimaan kerralla, sillä se sammuttaa janontunteen liian aikaisin ja pienentää kehoon jäävän nesteen osuutta. Janontunne ohjaa useimmilla henkilöillä juomista. Janontunne syntyy kun elimistön nesteet väkevöityvät nesteenmenetyksen myötä. Myös veritilavuuden pienentyminen aiheuttaa janontunnetta. Janontunne syntyy kuitenkin vasta kun nesteenmenetys on n. 2%, jolloin suorituskyky on jo alentunut. Kun juodaan, janontunne katoaa nopeasti, jo paljon ennen kuin nestetasapaino on saavutettu. Janontunteeseen perustuva juominen on siis riittämätöntä ja johtaa pitkäkestoisen suorituksen aikana väistämättömästi nestevajeeseen ja heikentyneeseen suorituskykyyn. Veteraaniurheilijoilla on syytä huomata, että janontunne heikentyy yleensäkin iän lisääntyessä. Juomalla "enemmän kuin tekisi mieli" voidaan ehkäistä nestevajeen syntyä ja säilyttää optimaalinen suorituskyky suorituksen aikana. Nestetasapainon korjaantuminen tapahtuu natriumpitoisella juomalla huomattavasti nopeammin kuin pelkällä vedellä. Puhdas vesi tai muut juomat, jotka eivät sisällä natriumia (esim. mehut, virvoitusjuomat) korjaavat nestevajetta huonosti. Näillä nesteillä on huono retentiokyky: virtsaneritys suurenee, ja vain pieni osa (30-40 %) nautitusta nesteestä jää elimistöön. Tällaisia juomia on juotava yli 2 kertaa nestevajeen määrä, jotta nestetasapaino korjaantuisi. Nopea ja täydellinen nestevajeen korjaaminen vaatii siis sekä nestettä että elektrolyyttejä. Hyvä on nauttia elektrolyyttejä yhdessä hiilihydraattipitoisen juoman kanssa. On myös syytä muistaa nauttia vesipitoisia hedelmiä, koska niistä saa nesteiden lisäksi mm. vitamiineja, hivenaineita ja kuituja.
Kovin kuumassa ja kosteassa ilmassa sekä pitkään jatkuvassa suorituksessa (erityisesti triathlon) on aina hyponatremian (liian vähän suoloja veressä ja kudosnesteissä) vaara. Juomisen tulisi alkaa ja jatkua tasaisena (6-10 dl/h) kunnes liikunnan aikainen hävikki on korvattu. Natrium lisää kehoon jäävän nesteen osuutta, mutta natriumrikastettujen (kuten urheilujuoma) tuotteiden käyttäminen ei ole tarpeellista, sillä liikunnan jälkeisestä ruuasta tarvittava natrium saadaan yleensä helposti.
Alkoholilla ja kofeiinilla on selkeä diureettinen (virtsaneritystä lisäävä) vaikutus ja niiden nauttiminen hidastaa nestetasapainon korjaantumista. Niitä sisältäviä juomia tulisi välttää suorituksen jälkeisinä tunteina palautumisen nopeutumiseksi. Korkeatehoinen liikunta hidastaa nesteen tyhjenemistä vatsasta. Nesteen lämpötila ja maku vaikuttavat juomisen määrään. Yleensä 5-15 asteinen juoma koetaan useimmiten maittavimmaksi. Alle 5 asteinen juoma aiheuttaa suuremman kylläisyyden tunteen, jolloin juominen saattaa jäädä liian vähäiseksi. Hyvin kylmä neste imeytyy myös huonommin. Tutkimukset ovat osoittaneet että kaupallisia urheilujuomaa tulee nautittua jopa 50-80 % enemmän kuin esimerkiksi vettä, laimennettua appelsiinimehua tai kotitekoista urheilujuomaa, ja että tämä johtuu urheilujuomien optimaalisesta mausta. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että urheilijat tyydyttivät nesteen tarpeensa parhaiten kaupallisilla urheilujuomilla, sen jälkeen tuli vesi ja heikoimmin tuli juotua laimennettua appelsiinimehua. Edellä mainittu tutkimus tehtiin Gatoraden tutkimusinstituutissa, joka saattaa vaikuttaa urheilujuoman hyvään menestykseen. Itse suosittelen urheilijan janojuomaksi raikasta vettä. Koska juoman hyvä maku vaikuttaa suuresti haluun juoda, on erittäin tärkeä että urheilija löytää urheilujuoman jonka maku miellyttää juuri häntä. Tällöin juomisesta tulee nautinto "pakkopullan" sijasta.
Vesitasapainon säätelyyn liittyy monimutkainen solujen pinnalla olevien reseptoreiden viestisysteemi, joka reagoi verenpaineeseen (kehon nesteen määrään) ja veren ionien, erityisesti natriumionien pitoisuuksien vaihtumiseen. Viestijärjestelmän aktivoituminen puolestaan vapauttaa hormoneja, jotka välittävät viestejä niin aivojen janokeskukseen kuin munuaisiinkin. Vesitilan palautuminen fysiologiseksi tapahtuu joko juomalla ja/tai eritystä säätelemällä munuaisissa. Esimerkiksi runsaasti suolaa (natriumkloridia) sisältävien ruokien syönti lisää veren natriumin määrää. Natrium sitoo vettä, mikä kohottaa verenpainetta verimäärän lisääntyessä. Tämä laukaisee viestisysteemin, joka aikaansaa ylimääräisen natriumin (suolan) ja veden erittymisen virtsaan sekä vesi- ja ionitilan palautumisen. Vastaavasti natriumin määrän pienentyessä veressä alenee myös verenpaine. Nämä muutokset aktivoivat viestisysteemin, jonka vaikutuksesta niin veden kuin natriumin eritys pienenee. Viestisysteemi säätelee myös happo-emästasapainoa. Jos elimistöön kertyy ylimäärin happoja tai emäksiä, ne erittyvät virtsaan.
Tämä oli ote kirjastani "Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta". Saatavana 10 euron hintaan suoraan minulta joko painettuna tai elektronisena.
perjantaina, kesäkuuta 23, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
-
▼
kesäkuuta 2006
(68)
- Aiotko huippu-urheilijaksi?
- Tampereen laitosruokasekoilut
- Kylmiä väitteitä
- Ravintokuituihin keskitytään kesäkuussa
- Telkkari kiinni illalla lapsiperheissä!
- Kultainen kosketus
- Kaikki dieetit toimivat - periaatteessa
- Liikuttavaa terveystietoa
- Terveyttä voimaharjoittelusta
- Uusi maailmanennätys 5000 metrin juoksussa!
- Elintarvikkeiden koostumustietopankit yhdistyvät
- Meidän äiti tekee teidän äitien ruoat
- Professori Jorma Palo 1936-2006
- Testaa terveytesi internetissä
- Diabeteslapsen kannattaa harrastaa liikuntaa
- I have a dream...
- Einsteinin aivot olivat erilaiset
- KurKKaapa ameriKKalaisten tutKijoiden K-vitamiinit...
- Google Spreadsheets tulossa
- Maatalouspolitiikkaa
- Ottaisinko kesäblogin?
- G-vitamiini
- Google Spreadsheetin mukaan minun pitäisi kirjoitt...
- Homeopatia toimii, ei toimi, toimii, ei toimi...
- Transrasvat pois pikaruoasta
- Syöminen väsyttää
- Kansanterveyslaitoksen ravintoteesit
- Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa
- Hullaannu kesän ensisatoon
- Potilasblogi
- Ilmainen lahja!
- Apinakin sen tietää - transrasvat lihottavat
- Tulehduskipulääkkeet lisäävät sydäninfarktin vaaraa
- Hyvät kansalaiset, ärade medborgare - nyt on hätät...
- Glykeemisen kuorman ymmärtäminen voi olla tärkeää
- Urheilijoiden lääkkeiden käyttö hyvin yleistä
- Hajahuomioita sairauksista
- Metsämarjoja saamme taas tänäkin vuonna
- Miksi sairastumme?
- Ravintotiedon yhteenveto päivitetty
- Tee oikeita valintoja!
- Urheilevat nuoret syövät terveellisemmin kuin urhe...
- Liikunta on myös masennuslääke
- Bentseenikohu - herätys toimittajat!
- Runsaskuituinen ruokavalio yhtä hyvä kuin kolester...
- Limsat pois kouluista!
- Vältä astma - syö hedelmiä!
- Pro ana ja pro mia - ei kiitos!
- Ei makeaa mahan täydeltä
- Nestetasapainon ylläpito
- Viehtymys valkuaiseen geeneissämme?
- Tässä oiva tuote iäkkäille ihmisille ja...
- Parsakaali on terveellistä ja trendikästä!
- Glykemiaindeksi toimii sittenkin
- Proteiini polttaa rasvaa
- TGN1412 - mitä potilaille kuuluu tänään?
- Kofeiiniton kahvi saattaa auttaa diabeteksessa
- Isot lääkeyhtiöt eivät tunne matematiikkaa!
- Nestle mukaan laihdutusbisnekseen
- Mansikat tulevat - oletko valmis?
- Rasvakudos muuttuu lihaskudokseksi...
- Keltainen kortti
- Flavanoleilla iho kuntoon
- Älä sammuta tiedonjanoasi!
- Syö riittävän usein
- Henkilökunta päihittää internetin tiedonjakajana
- Mitä mieltä olette minusta?
- Rankka arvio norjalaistutkijasta
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)